משרד החקלאות, העביר העביר בוועדת הכלכלה של הכנסת, להכנה לקריאה שניה ושלישית, את ’החוק לפיקוח על יצור הצמח ושיווקו’ (“חוק הסטנדרטים”), שיחייב תקני איכות ודירוג לפירות וירקות ◄ מדי שנה, מיוצרים בישראל כמיליון טון ירקות, וכ-500,000 טון פירות. מתוכם, כ-400,000 טון ירקות וכ-100,000 טון פירות מיועדים ליצוא.
משרד החקלאות, בדרך ליישום מהפכה צרכנית בתחום הירקות והפירות
משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הגיש היום (ה-1 באוגוסט) לוועדת הכלכלה של הכנסת את הצעת ’החוק לפיקוח על יצור הצמח ושיווקו’, הצפויה לחולל מהפכה צרכנית בכל הקשור לגידול, ייצור, טיפול ושיווק של פירות וירקות. יצוין, כי הצעת החוק, כבר אושרה בקריאה ראשונה בכנסת, והוגשה היום (שני), כאמור, לדיון בוועדת הכלכלה להכנה לקריאה שניה ושלישית. התנאים לייצור, שיווק וסימון המוצר יקבעו בתקנות, שיותקנו ויוגשו לאישור הכנסת לאחר השלמת הליכי חקיקת חוק המסגרת הראשי.
שרת החקלאות ופיתוח הכפר ח”כ אורית נוקד, אמרה, לאחר הגשת ההצבעה, כי; “שמירה על זכויות הצרכן, מבוססת בראש ובראשונה על הגינות ושקיפות. ’חוק הסטנדרטים’, יבטיח שהצרכן, יידע בדיוק מה הוא קונה, וישלם בהתאם לטיב הסחורה”.
משרד החקלאות, מוביל את חקיקת החוק על מנת לאפשר זיהוי של התוצרת החקלאית הטרייה מן הצומח הנמכרת בישראל. החוק, קובע מסגרת חקיקתית לאמות מידה לגידול, ייצור, טיפול ושיווק של תוצרת חקלאית טרייה (פירות וירקות) לשוק המקומי, ומכיל תקני איכות ובטיחות על כלל התוצרת החקלאית הטרייה.
גם תוצרת מיובאת, מחויבת לעמוד באמות המידה שייקבעו בחוק. חשיבותו של החוק הוא בכך שהוא מאפשר לקבוע (באמצעות תקנות) תקני איכות ובטיחות על תוצרת חקלאית שיביאו לשיפור ניכר באיכות עבור הצרכן.
החוק, יאפשר קביעת תקנות ונהלים, שיחייבו את כל שרשרת הגידול והשיווק של ’תוצרת חקלאית טרייה’ בשמירת תקנים מחייבים. הדרישות נוגעות ל’בטיחות המוצר’, כגון; איכות מי ההשקיה, שאריות חומרי הדברה (אשר קיימות כיום בחקיקה שהתקין שר הבריאות, יאומצו במסגרת הנוהל החדש שנקבע בחוק וישולבו במסגרת התקנות שיותקנו עבור החוק החדש), בתי אריזה וכדומה.
בנוסף, החוק, כולל דרישות איכות, כגון; צבע, צורה, גודל של תוצרת חקלאית טרייה, וכן, מדדים נוספים.
המהפכה העיקרית הטמונה בחוק היא מהפיכה צרכנית. משרד החקלאות, מצהיר בחוק, כי בכוונתו לחייב את משווקי התוצרת הקמעונאים (רשתות השיווק והחנויות), למיין ולהפריד בין הסוגים של כל ירק או פרי לפי איכותו, ולסמנו בהתאם.
העובדה, שכיום לא נהוגה ברשתות ובחנויות הפרדת תוצרת על פי איכותה פוגעת בצרכן, אשר נאלץ לשלם מחיר אחיד, עבור מוצר שאיננו הומוגני מבחינת איכותו.
הציפייה, היא, כי מכירת התוצרת כשהיא מסווגת לפי ה’איכות’, תביא לקביעת מחירים בהתאם. כתוצאה מהחוק יוכל הצרכן לזהות את התוצרת, את רמת איכותה, את שרשרת הגידול והשיווק שעברה, ובהתאם לבחור אילו רכישות לבצע וכיצד הן ברשתות השיווק והן בשווקים. המוצרים שיסומנו יהיו גם מוצרים ארוזים וגם מוצרים בתפזורת.
’חוק הסטנדרטים’, יהווה בסיס לקיום סחר הוגן בפירות וירקות. החוק יאפשר שקיפות, יקטין את עלות החיפוש, ייתן לצרכן מידע אודות איכות התוצרת ויאפשר הוגנות במסחר כלפי הצרכן.
החלת הסטנדרטים שבתקנות שיותקנו ע”פ החוק, תהווה בסיס לתשלום עבור איכות, כאשר צרכנים בעלי רמת הכנסה נמוכה יותר, יוכלו לצרוך תוצרת במחירים נמוכים יותר, אך עדין ברמת איכות בסיסית טובה בדוקה ומפוקחת, ואילו צרכנים, בעלי העדפות צרכניות אחרות יקבלו תמורה הוגנת עבור המחיר הגבוה יותר שישלמו.
מדי שנה, מיוצרים בישראל, כמיליון טון ירקות, וכ- 500,000 טון פירות. מתוכם, כ- 400,000 טון ירקות, וכ- 100,000 טון פירות מיועדים ל-יצוא.
Add Comment