“בזכות ניסיון ייחודי זה, החלטתי להתמודד ואני מאמין, כי אוכל לתרום לקרן המטבע הבינלאומית, גורם מרכזי במשק העולמי, וכך גם לתרום לכלכלה הגלובאלית בעידן שאחרי המשבר” ◄ קרן המטבע הבינלאומית (International Monetary Fund), היא ארגון בינלאומי המפקח על המערכת הפיננסית העולמית, באמצעות בקרה של שערי החליפין ומאזן התשלומים ומתן סיוע כלכלי וטכני בעת הצורך.
פרופ’ סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, יתמודד על ראשות קרן המטבע הבינלאומית
נגיד בנק ישראל, פרופ’ סטנלי פישר, הודיע, היום, כי מועמדותו הוגשה לתפקיד מנכ”ל קרן המטבע הבינלאומית (International Monetary Fund, בראשי תיבות; IMF). הנגיד עידכן על כך את ראש הממשלה ואת שר האוצר.
בחירת מנכ”ל קרן המטבע, נעשית באמצעות הצבעת נציגים של 187 מדינות. תקנון הקרן, קובע, כי גיל המועמדים לתפקיד לא יהיה גבוה מ-65. אולם פרופ’ פישר, הוא בן 67. המשמעות היא, כי בטרם תאושר מועמדותו, הקרן ,תצטרך לקבל החלטה אם לשנות את התקנון או לפסול את מועמדותו.
נגיד בנק ישראל, פרופ’ פישר, הגיב הערב (מוצ”ש), באומרו; “לפני קצת יותר מ-6 שנים עליתי לישראל, ואני מרגיש בן מזל שיש לי הזדמנות לגור במדינה, ועוד יותר מכך – הזדמנות לנסות ולתרום לה. הרגשה זו רק התחזקה מאז שעליתי ארצה. לאחרונה התחלתי את שנתי השביעית כנגיד בנק ישראל.
אחת המשימות המרכזיות שהצבתי לעצמי במהלך הקדנציה הראשונה היתה העברתו של ’חוק בנק ישראל החדש’, במטרה להפוך את הבנק לגוף שקוף יותר ומודרני בהתאם לאמות המידה הבינלאומיות. בחרתי להמשיך לקדנציה שנייה על-מנת ליישם את ’חוק בנק ישראל’ ולהמשיך ולתרום לכלכלה הישראלית.
ואולם, נקרתה בדרכי הזדמנות יוצאת דופן ולא מתוכננת, ואולי אף בלתי חוזרת, להתמודד על ראשות קרן המטבע הבינלאומית, שלאחר התבלטויות רבות החלטתי שברצוני למצות. זאת, על אף שמדובר בתהליך מורכב ולמרות החסמים האפשריים”. אמר נגיד בנק ישראל.
לצד הניסיון הרב אשר פרופ’ פישר, צבר כנגיד בנק ישראל, באחת התקופות המאתגרות של המשק הישראלי, עומדות מאחוריו גם 7 שנות ניסיון בתפקיד השני בחשיבותו בקרן המטבע הבינלאומית, במהלכן צבר ניסיון מעשי והבנה מעמיקה בכלכלה העולמית, וליווה מדינות רבות בתהליכים הכלכליים שלהן.
פישר, סיכם; “בזכות ניסיון ייחודי זה, החלטתי להתמודד ואני מאמין, כי אוכל לתרום לקרן המטבע הבינלאומית, גורם מרכזי במשק העולמי, וכך גם לתרום לכלכלה הגלובאלית בעידן שאחרי המשבר”.
▼ קרן המטבע הבינלאומית
קרן המטבע הבינלאומית (באנגלית: International Monetary Fund, בראשי תיבות: IMF) היא ארגון בינלאומי המפקח על המערכת הפיננסית העולמית, באמצעות בקרה של שערי החליפין ומאזן התשלומים ומתן סיוע כלכלי וטכני בעת הצורך.
קרן המטבע היא חלק משורה של ארגונים כלכליים בינלאומיים כדוגמת הבנק העולמי וארגון הסחר העולמי. על הקמת הקרן הוחלט כחלק מהסדרי ברטון וודס שגובשו לקראת תום מלחמת העולם השנייה, ונחתמו ב-22 ביולי 1944.
האדריכלים של הקרן, היו הכלכלנים ג’ון מיינרד קיינס והארי דקסטר וייט. ההסכמים להפעלתה נכנסו לתוקף ב-27 בדצמבר 1945, והיא החלה לפעול ב-1 במאי 1946, בהשתתפות נציגי 24 ממשלות, אשר על פי רמת השקעתן נקבע גם ייצוגן היחסי.
מקום מושבה של הקרן הוא בוושינגטון, בירת ארצות הברית.
מטרתה המקורית של קרן המטבע הבינלאומית, הייתה לספק הלוואות קצרות טווח למדינות במסגרת ההבנות של בסיס הזהב שגובש בהסדרי ברטון וודס. במסגרת הסכמי ברטון וודס, התחייבה ארצות הברית לספק למדינות זהב תמורת דולרים, ו’קרן המטבע’, הייתה האמצעי לשמור על הסדר זה.
עם התמוטטות הסדרי ברטון וודס בשנת 1973 ומעבר למערכת מטבע עולמית שבה אין שער קבוע בין המטבעות, נעלם בעצם התפקוד העיקרי שהיה הסיבה להקמת קרן המטבע.
מאותה תקופה קרן המטבע העולמית עוסקת למעשה במתן הלוואות ארוכות טווח – כשלמעשה היא והבנק העולמי ממלאים תפקיד דומה.
● עוד על קרן המטבע הבינלאומית.
● לאתר האינטרנט של קרן המטבע הבינלאומית
Add Comment