תבשיל זה נוצר מאחר ולפי ההלכה היהודית יש איסור לבשל ביום שבת, ויש איסור על הבערת אש ביום זה. כדי לאכול מאכל חם בשבת בצהריים היה צורך לבחור במאכל שבישולו יתחיל לפני כניסת שבת ושיארך זמן רב, מה שימנע ממנו להישרף עד לאכילתו, ולכן נוצר מאכל זה.
המושג חמין, מתאר מגוון מאכלים שיחודם הוא בכך שבישולם אורך זמן רב ומתבצע על אש נמוכה. רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות ובדרך כלל החמין מכיל תפוחי אדמה, בטטות, בשר, שעועית, גריסים ופשטידה של עיסה מתובלת. לאחר שעות רבות של בישול והנחה על האש הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד. בדרך כלל החמין מבושל לפני ערב שבת והוא נטמן בתנור או כיוצא בזה וחומו נשמר עד לאכילתו ביום שבת. לכן הוא מהווה מאכל מיוחד ליום השבת
המצרכים:
500 גרם גרגרי חיטה שטופים ומושרים למשך לילה שלם
3 או 4 כפות שמן
1-1/2 ק”ג בשר בקר (צוואר או חזה)
8 ביצים רחוצות היטב
8 תפוחי אדמה קטנים קלופים
350 גרם גרגירי חומוס שהושרו במשך הלילה
1 או 1-1/2 ליטר מים
8 שיני שום גדולות מקולפות וקצוצות
2 בצלים גדולים פרוסים או קצוצים
1 מקל קינמון
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
סנני את החיטה והניחי בפיסת בד נקייה, קשרי לחבילה סכורה אך רחבה כדי לאפשר תפיחת החיטה. אפשר להשתמש בשקית קוקי במקום. אם משתמשים בשקית קוקי יש לחורר אותה בעזרת מזלג כדי לאפשר לנוזלים לחדור פנימה.
חממי את השמן בסיר בעל תחתית כבדה, וצרבי את נתחי הבשר היטב. הוציאי מהסיר ושמרי מחומם. הוסיפי את הבצל והשום וטגני עד להשחמה ואז הסירי מהאש.
הניחי את חבילת החיטה באמצע הסיר, וסדרי את כל יתר המצרכים מסביב לה, הוסיפי מים, מלח ופלפל שחור והביאי שוב לרתיחה.
הנמיכי את האש והרתיחי רתיחה קלה במשך שעתיים עד שלוש שעות. כעת העבירי לתנור שחומם מראש בחום נמוך של כ-140°C, או לפלטת שבת במקרה זה יש לדאוג לכסות היטב את התבשיל שעל הפלטה בשמיכה חמה.
בשלי במשך כל הלילה, יש להוסיף לתבשיל מים אם הוא מתחיל להתייבש.
להגיש חם ישר מהתנור ביום חורף קר.
הבאורים מובאים מאתר ויקיפדיה.
Add Comment