שר החקלאות לשעבר, ושר התמ”ת כיום, מר שלום שמחון; “חוק החלב, משרת את המגדלים, את הצרכנים, והוא מבטיח תנאים הולמים לפעילות המחלבות, ומעגן את פעילותה של מועצת החלב”
השר שלום שמחון: ’חוק החלב’, שאושר ע”י הכנסת, יחזק את הענף
חוק החלב, שנועד להסדיר את אחד הענפים המרכזיים בחקלאות, אושר אתמול (ב’), בקריאה שנייה ושלישית ע”י מליאת הכנסת. מהלך החקיקה החל בשנת 2006, ביוזמת שר החקלאות לשעבר, ושר התמ”ת כיום- שלום שמחון.
חוק החלב, נועד לפתח, לייעל ולבסס את משק החלב בישראל, תוך הבטחת איכות ובטיחות ייצור החלב ושיווקו, וכן להבטיח אספקה סדירה של חלב ומוצריו, במחירים נאותים. החוק, נדון בועדת הכלכלה בראשות היו”ר לשעבר ח”כ אופיר אקוניס, ובראשות היו”ר הנוכחי, ח”כ כרמל שאמה-הכהן, שהציגו במליאה, ואמר, כי; “החוק מהווה בשורה לענף ולמגדלים”.
לדברי השר שמחון, (שקיבל לפני כשבועיים את סמכויות שרת החקלאות בכל הנוגע ל’ענף החלב’, עד תום בדיקת מבקר המדינה, בשאלה האם קיים ניגוד עניינים בעיסוק השרה אורית נוקד, בענף החלב, בשל מגוריה בקיבוץ שפיים); “החוק, הינו מאוזן, ויחזק ענף החלב. הוא משרת הן את טובת הרפתנים באמצעות הבטחת רווחיותם, והן את טובת הצרכנים, ובנוסף, יבטיח תנאים הולמים לפעילות המחלבות”. נוסח החוק, שאושר בכנסת הוא תוצאה של הסכמות עם כל הגורמים בענף”.
יצוין, כי על אף מורכבותו של הענף, הוא נעדר עד היום כמעט לחלוטין בסיס חוקי מסודר לפעילותו, דבר שחייב שינוי חקיקתי, שיצור בסיס מסודר ומלא להיבטי התכנון של ענף החלב.
החוק, מגדיר מעתה את ייחודיות השיווק של מוצרי חלב, וקובע, כי שיווק חלב, ומוצריו בישראל, יהיה מייצור מקומי בלבד, או מייבוא שהותר על ידי שר התמ”ת, בהתייעצות עם שרת החקלאות.
חוק החלב, מגדיר את נושא קביעת מחירים, ומקבע את מחיר המטרה (המחיר למגדל עבור ליטר חלב), דבר, אשר לדברי השר שמחון, מהווה תקדים המבטיח את הרווחיות עבור החקלאיים, שכן באף אחד מענפי החקלאות השונים המחיר ליצרן אינו מעוגן בחקיקה.
במשך 6 שנים מיום תחילתו של החוק, מחיר המטרה, ייקבע בהתאם למחיר המטרה האחרון שיקבע ערב כניסת החוק לתוקף, כשהוא מעודכן לפי נוהל העדכון המקובל כיום.
החוק, מעגן את פעילותה של ’מועצת החלב’, כגוף המופקד על יישום התכנון ב’ענף החלב’, מעניק לה את הסמכויות הנדרשות לשם כך, וקובע מסגרת של בקרה ופיקוח על פעולותיה. מועצת החלב, תהיה מוסמכת להסדיר את ייצור החלב, ושיווקו לציבור, לעודד, ליזום ולממן פעולות הדרושות לפיתוח ולייעול ענף החלב, ובכלל זה ביצוע מחקרים, הדרכה מקצועית וביטוח המקנה, לעודד צריכת חלב, מוצריו, ופרסומם.
מועצת החלב, המוגדרת כיום כחברה לתועלת הציבור, היא חברה פרטית. החוק, מבהיר מצד אחד את מעמדה של החברה, אשר על אף היותה חברה פרטית, היא פועלת למטרות ציבוריות בלבד, ומצד שני מחיל על החברה, על עובדיה ועל נושאי משרה בה חובות מן המשפט הציבורי. קביעת המדיניות בענף תתבצע על-ידי הממשלה באמצעות שרי ה’חקלאות’, וה’אוצר’, בדרך של קביעת תקנות.
עקב מאפייניו הייחודיים של הענף, זהו אחד משני הענפים החקלאיים היחידים שנותרו כענפים מתוכננים על כלל היבטיהם; יצור על-פי מכסות, פיקוח על מחירים, וכיו”ב.
זאת, בין היתר, מהסיבות הבאות; חלב גולמי הוא מוצר בסיס מתכלה המתקלקל במהירות ושיווקו מחייב עיבוד תעשייתי ופסטור, ייצור חלב, הינו תהליך עתיר הון וטכנולוגיה הן במשק החקלאי והן במחלבות, ושמירה על כושר הייצור, מחייבת תכנון לטווח ארוך, קיימת תנודתיות בייצור החלב בין עונות השנה, באופן הגורם לעודפי ייצור בחורף, ו-עודפי ביקוש בקיץ, וכן תנודתיות על בסיס שבועי, עקב דרישות ה’כשרות’; על מנת לשמר את עודפי החלב, יש לעבדו לאבקת חלב וחמאה בתהליך יקר.
מציאת שימושים לעודפי הייצור, הכרחית לוויסות הכמויות והמחירים בענף תוך הבטחת אספקה שוטפת של מוצרי חלב לטובת הצרכנים.
Add Comment