“מסע ישראלי מבראשית”, הנו תכנית חדשנית הנושאת חזון ואופק חינוכי. מדובר בפרויקט המבוסס על בירור, גיבוש וחיזוק הזהות היהודית, הישראלית והציונית של בני הנוער במדינת ישראל, על בסיס מסע מטלטל ומרגש בנופי הארץ ◄ מנכ”ל ביה”ס ש”י עגנון, בעיר נתניה, מר מנחם פנטלקה; “היה מדהים”.
נתניה: תלמידי י”א בביה”ס ש”י עגנון, בעיר, עברו מסע ישראלי מבראשית
תלמידי י”א בבית הספר ש”י עגנון, בעיר נתניה, ציינו בשבוע שעבר “מסע ישראלי מבראשית” במסגרת תוכנית חדשנית בעלת חזון ואופק חינוכי. מנכ”ל בית הספר, מר מנחם פנטלקה, כי; “השבוע, היה מדהים בעוצמתו, והציג את הפן היפה של המורים והתלמידים, כמו גם עשייה חינוכית ערכית מיוחדת במינה”.
“מסע ישראלי מבראשית”, הנו תכנית חדשנית הנושאת חזון ואופק חינוכי. מדובר בפרויקט המבוסס על בירור, גיבוש וחיזוק הזהות היהודית, הישראלית והציונית של בני הנוער במדינת ישראל, על בסיס מסע מטלטל ומרגש בנופי הארץ. המסע, המתקיים במשך שבוע ימים, מתחיל קשה, אולם ככל שעוברים הימים משתפרים התנאים עבור התלמידים והמורים.
כך למשל הלילה הראשון הוא ’לילה לבן’, ואילו בלילה השני, ישנים בתנאי שדה, באוהלים קטנים, ללא שירותים, מים זורמים וחשמל, ומבשלים בשדה. בלילה השלישי, כבר ישנים בלינת שטח באוהל בדואי.
כל מסע ישראלי, נע מקצוות הארץ, דרך השפעה כאשר השיא בעיר ירושלים הבירה. התוכנית, כולה מורכבת רעיונית מ”מספר מעגלים” (ראה פירוט בסוף הכתבה), כאשר התלמיד עומד במרכזם ובוחן את הזדהותו ושייכותו לכל אחד ממעגלי חייו; אני ועצמי, מעגלי הקבוצה והחברה, ומעגלי הלאום – עם, ארץ ומדינה. מעגלים אלה, נפרשים על רצף ימי המסע, ומתקדמים מן הראשוני והבסיסי אל המורכב.
ל”מסע ישראלי מבראשית”, קדמו מפגשי הכנה בבית הספר, ולאחריו, נערכו מפגשי סיכום. המסע, כולו שזור בטקסים שהוכנו מראש על ידי התלמידים ובסדנאות קבוצתיות, המעבדות את החוויות השונות.
“כל אחד מימי המסע, נפתח עם הנץ החמה בלימוד קבוצתי משותף, בזיקה לרובד הרעיוני, הנחווה, באותו יום”, מספר פנטלקה; “מדריכי המסע, לא פחות משהם מדריכי טיולים, הנם מנחים ולמעשה מובילים את התלמידים בתהליך קבוצתי דינאמי עמוק ומשמעותי, המוביל לחוויה בעלת עצמה שתחבר את התלמידים לעצמם, ל’מעגלי חברה’, וקהילה מגוונים, ל’תבנית נוף מולדתם’, לשורשיהם העמוקים בעם ובארץ, ולמחויבותם כאזרחים עתידיים במדינת ישראל – הבית הלאומי של עם-ישראל”.
במוצאי שבת, שעברה, הסתיים השבוע בפעילות שיא הנקראת; “העין הטובה” – סדנת דינמיקה קבוצתית בה התלמידים התייחסו באופן אישי-רגשי לחבריהם.
◄ שישה מעגלים;
1. “אני מול עצמי” – תהליך של הקשבה עצמית-פנימית, חשיפת היתרונות והחסרונות העצמיים והמידות. את החוויה עוברים התלמידים באזורי קצה (מכתש רמון, מדבר יהודה, גוש מירון, כרמל) במסע נודד הנמשך כמעט יומיים, וכולל לינת שטח ובישולי שדה.
2. “אני והקבוצה” – תהליך של בירור משמעות הקבוצה כלפי התלמיד ומקומו הייחודי בה. את החוויה עוברים התלמידים בעזרת משימות אתגר קבוצתיות, הממחישות את יחסי גומלין בין הפרטים בכיתה, את מקומו של הפרט בקבוצה בכלל וכן, כישורי מנהיגות ותקשורת בין-אישיים.
3. “אני והחברה” – תהליך בירור והכרת הפסיפס החברתי בישראל. הציר הגיאוגרפי מכתיב את מיקומה של חוויה זו; ערי הפריפריה. שם עוברים התלמידים תהליך של התערות מקומית ראשונית דרך ניווט חברתי, ומפגש עם המנהיגות החברתית בעיר. שיאו של היום בהתנדבות בארגוני חסד, חינוך ורווחה בעיר.
4. “אני ועם-ישראל בארץ-ישראל” – תהליך בירור מקומה של ארץ-ישראל בתודעה היהודית והציונית וזיקת עם-ישראל אליה. רובד זה, מביא אותנו אל אזורי שפלת יהודה והרי ירושלים, כאשר “חומר הגלם” שלו הוא אתרי תנ”ך, אתרים היסטוריים קדומים ואתרים מראשית הציונות ומפרקי התקומה של מדינת ישראל.
5. “אני ומדינת ישראל” – תהליך בירור הרעיון הציוני והגשמתו, בין השאר על רקע הציר “שואה ותקומה”. רובד זה, מועבר בירושלים, ובדרך-כלל עובר דרך “יד ושם” והר הרצל. כל מסע מסתיים בשבת בירושלים, ומגיע לרובד השישי;
6. “אני והזהות היהודית שלי” – כל תלמידי המסעות, עולים לכותל המערבי לקבלת שבת ותפילה. משם הם ממשיכים לשַבָּת חווייתית, שכל כולה מוקדשת לחיזוק הזהות היהודית וזיקתה לכל רובדי המסע.
Add Comment