משרד הבריאות: ככל הנראה, מדובר במקרים בודדים שאינם קשורים אחד למשנהו, ללא מקור משותף ◄ במרבית המקרים, התחלואה נובעת, ככל הנראה, ב’שחיטה’ מקומית, ביתית, שאינה מבוקרת של בעלי חיים ◄ ברוצלוזיס (Brucellosis) היא מחלה הנקראת גם; קדחת מלטה, נגרמת על ידי חיידקים מהסוג Brucella.
משרד הבריאות, מדווח על תחלואה של ברוצלוזיס (Brucellosis) בקרב תושבי הדרום
משרד הבריאות, מדווח היום (ראשון, 20.02.2011), כי בעת האחרונה, התקבלו בלשכת בריאות מחוז דרום, לפחות שש (6) הודעות על חולי ברוצלוזיס אשר תחילת מחלתם אירעה במהלך החודשים האחרונים. במשרד הבריאות, מעריכים, כי ככל הנראה, מדובר במקרים בודדים שאינם קשורים אחד למשנהו, ללא מקור משותף לתחלואה.
במרבית המקרים, התחלואה, נובעת, ככל הנראה, ב’שחיטה’ מקומית, ביתית, שאינה מבוקרת של בעלי חיים, אשר נקנו, ויועדו לשחיטה ללא בדיקה, ואישור של רופא וטרינר.
◄ חיידק הברוצלה – ברוצלוזיס – Brucellosis
ברוצלוזיס (Brucellosis) היא מחלה הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג Brucella. המחלה נקראת גם; קדחת מלטה.
▼ הדבקת בני אדם
החיידק מדביק בני אדם בשתיית חלב לא מפוסטר ובאופן פחות, באכילת בשר נא נגוע, וכן במגע עם חומר המזוהם בחיידק, כמו נפלים או הפרשות של חיה חולה או נשאית. כן, תיתכן הדבקה בשאיפת תרסיס ובמגע ישיר עם ריריות, כגון; לחמית העין.
עיקר הסכנה לאדם במדינת ישראל היא בקרב אוכלוסיית הווטרינרים הבאים במגע עם החיות החולות וסביבתן ובקרב האוכלוסייה הערבית שבה נפוצה יותר צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים. אוכלוסיות נוספות הנמצאות בסיכון הן מגדלי צאן וכן עובדי מעבדה.
▼ תסמיני המחלה באדם
מאחר שחיידקי ה-Brucella גדלים באופן איטי, זמן הדגירה הוא ממושך – בין שבועיים ל-4 חודשים, ומהלך המחלה הוא לרוב איטי וממושך. תסמיני המחלה הנפוצים אינם ספציפיים וכוללים; חום ממושך, הזעת לילה, חולשה כללית, דיכאון, כאבי ראש וגפיים הגדלת בלוטות לימפה והגדלת כבד וטחול. מאחר שתסמינים אלו אינם ספציפיים ומאפיינים מגוון מחלות אחרות ובנוסף מהלך המחלה הוא לרוב ממושך ולא סוער, קיים קושי ניכר בהגעה לאבחנה.
▼ סיבוכי המחלה
ברוצלוזיס, עלולה לפגוע באתרי גוף רבים ומגוונים, המשמעותיים שבהם הנם הלב, המוח והעצמות – בשלוש מערכות אלו איחור באבחון ובטיפול עלול לגרום לנזק חמור.
● מערכת השלד; לחיידק הברוצלה נטייה להתמקם במוח העצם. לעתים קרובות ניתן לבודד את החיידק בניקור מותני. באחוז ניכר (90%) מן החולים בישראל, נצפית מעורבות של השלד היכולה להתבטא בזיהום פרק – בעיקר פרקי אגן הירכיים, עמוד השדרה ופרקי הרגליים הגדולים (ירכיים, ברכיים וקרסוליים).
ניתן לבודד את החיידק בנוזל הנשאב מן הפרק. דלקת עצם על רקע ברוצלה היא מחלה קשה המגיבה באופן איטי לטיפול. נדרש טיפול ממושך של עד שלושה חודשים.
מערכת העצבים המרכזית מעורבות ישירה של מערכת העצבים המרכזית היא נדירה (פחות מ-5%) אך בעלת משמעות חמורה. יכולה להתבטא כדלקת קרום המוח ובמקרים יותר נדירים כדלקת מח, או מורסה. דלקת קרום המוח, יכולה לדמות טרשת נפוצה. ממצא יותר שכיח הוא דיכאון.
חיידק הברוצלה: תסמיני המחלה הנפוצים אינם ספציפיים
לב אנדוקרדיטיס נצפית בפחות מ-2% מהחולים. מדובר במחלה קשה שקשה לאבחנה מאחר שתרביות הדם יכולות להתעכב עד חודש ימים. לפיכך, בכל חשד ל’ברוצלוזיס’, יש לבצע אקוקרדיוגרפיה של הלב היכולה לתמוך באבחנה זו.
מערכת המין ברוצלוזיס, יכולה להתבטא גם בהפלות, בפגיעה במערכת המין הנקבית והזכרית ואף פגיעה בפוריות, וכן בדלקות באשך וביותרת האשך.
ברוצלוזיס, עלולה לפגוע במערכות נוספות הכוללות את הכבד, מערכת העיכול, דרכי הנשימה, הדם והעיניים.
▼ טיפול ומניעה, מושגים במספר מישורים;
● הנהגת חיסון חובה של הבקר והצאן נגד המינים B. abortus, ו-B. melitensis במדינת ישראל. לא קיים חיסון כנגד סוגי החיידק האחרים.
מדובר בחיסון חי-מוחלש, שאינו מאושר למתן לבני אדם, מאחר שעלול לגרום למחלה בעצמו.
● פסטור מוצרי חלב.
● עבודה וטרינרית בכפפות ותוך נקיטת אמצעי זהירות.
● מאחר שמדובר בחיידק הטיפול הוא אנטיביוטי בעיקרו. האנטיביוטיקה המועדפת היא מסוג טטרה-ציקלין (דוקסילין), בשילוב עם אנטיביוטיקה מקבוצת האמינוגליקוזידים כדוגמת; סטרפטומיצין או גנטמיצין או לחלופין שילוב של דוקסילין עם ריפמפין.
יתרון האפשרות השנייה לטיפול הוא ששתי התרופות ניתנות באופן פומי, מאידך נדרש טיפול ממושך יותר של לא פחות מ-6 שבועות. תרופה נוספת היכולה להחליף את הדוקסילין, הנה טרימטופרים – סולפמטוקסזול (רספרים), כאשר ניתנת בשלובים עם אמינוגליקוזיד או ריפמפין.
עם זאת, קשה מאוד להיפטר מהחיידק לאחר הדבקה ובלא טיפול מיידי ונמרץ ובעיקר ממושך תיתכן נשאות ממושכת באדם ובבעלי-חיים או הישנות המחלה. טיפול ממושך עד שלושה חודשים נדרש בזיהומי עצם ואנדוקרדיטיס. בזיהומים קשים, כגון; דלקת קרום המוח נהוג לשלב שלוש תרופות.
• על ברוצלוזיס מתוך מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
Add Comment