ח”כ שטרית, יו”ר ועדת המדע והטכנולוגיה; “צריכים לשנות את הקריטריונים, כך שיאפשרו כניסתן של ערים קטנות ל’פרויקט להב”ה’, הפועל לצמצום הפער הדיגיטאלי בחברה הישראלית על מנת שלא יישארו מאחור” ◄ משרד האוצר; “נכפיל את ההשקעה בפרויקט בשנה הקרובה ◄ השר איתן; “אני שמח שמנכ”ל משרד האוצר, הוסיף גחלים והבעיר את הלהב”ה חזרה. מרכזי להב”ה, צריכים להיות עצמאיים ולא להסתמך רק על תקציבים שנתיים”.
ח”כ מאיר שטרית: המדינה, צריכה להכיר ב’אינטרנט’ כתשתית לאומית ונגישה לכל אזרח
ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בראשות ח”כ מאיר שטרית (קדימה) קיימה הבוקר (שני, 13.12.2010), ישיבת בנושא פרויקט להב”ה – לצמצום הפער הדיגיטלי בחברה הישראלית בהשתתפות השר מיכאל איתן, וסגן בכיר לחשב הכללי, מר טל הרמתי.
מחקרים שונים, בחנו את הפער הדיגיטלי בישראל ומצביעים על קיומם של פערים דיגיטליים בחברה בישראל. קיימת שונות משמעותית בשיעורי השימוש באינטרנט בהתאם ללאום, לרמת ההכנסה, לרמת ההשכלה, למידת הדתיות, למין ולאזור המגורים. פרויקט להב”ה*, נועד להטמעת טכנולוגיות והגברת המודעות לשימוש בטכנולוגיה בקרב אוכלוסיות חלשות.
לדבריו של טל הרמתי, סגן בכיר לחשב הכללי במשרד האוצר; “הממשלה, משקיעה הרבה, כדי להפוך את הממשל לזמין לציבור, ומודעות לכך שחלק ניכר מהאוכלוסייה לא נמצא בקדמת הטכנולוגיה. משרד האוצר, החליט להכפיל את ההשקעה בפרויקט בשנה הקרובה”.
מר יוסי טובול, מנהל פרויקט להב”ה הציג בפני הוועדה נתונים, ואמר; “ככל שהאוכלוסייה מתפתחת כך גדל הפער הדיגיטלי. בלהב”ה, אנחנו מנסים לבטל חסמים רבים בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת”.
פרויקט להב”ה, ניתן ב-חינם, וכיום פרוסים ברחבי הארץ 14 מרכזים מהעיר צפת עד באר שבע, ובמהלך השנה צפויים לקום עוד 17 מרכזים נוספים. בכל מרכז, יש מינימום 40 עמדות מחשבים אשר מנוהלים ע”י צוות של 4 מדריכים ומנהל.
לדבריו של מר טובול; “מאחורי התכנים הנלמדים עומדת מחשבה רבה והתאמה לאוכלוסיה, תפיסתנו היא שאוכלוסיה שאין לה צריכה לקבל את הטוב ביותר וברמה הגבוהה ביותר”.
לדבריו של מר הרמתי; “דו”חות הלמ”ס על המצב הסוציו אקונומי וגודל האכולוסיה הם הקריטריונים המרכזיים בהחלטה איפה להקים מרכז להב”ה”, ח”כ שטרית, יו”ר הועדה, הגיב לדבריהם, ואמר; “צריכים לשנות את הקריטריונים, כך שיאפשרו כניסתן של ערים קטנות לפרויקט להב”ה על מנת שלא יישארו מאחור”.
עוד הוסיף, שטרית; “יש הרבה עמותות ומרכזים של גופים פרטיים שפועלים בערים שונות, נוצר פה מצב של כפילויות ובזבוז משאבים, להב”ה, צריכה להגיע לישובים שאין בהם מרכזים”.
מנתונים שהציגו נציגי הפרויקט, עולה, כי עלות תפעול שוטף עוד על כ-900 אלף ₪ בשנה, התקציב לשנת 2011-2012, עומד על כ-26 מיליון ₪ לשנה.
ראש עיריית אריאל, מר רון נחמן, נכח בישיבה מתוקף תפקידו כיו”ר תחום המחשוב במרכז השלטון המקומי; “מנקודת מבטם של ראשי הערים, יש חוסר במשאבים המרכזיים, צריך להשקיע בביה”ס ולחנך את כל האוכלוסייה מההורים ועד גיל הגן”.
השר מיקי איתן, אמר; “אני שמח שמנכ”ל משרד האוצר, הוסיף גחלים והבעיר את הלהב”ה חזרה. לדעתי מרכזי להב”ה צריכים להיות עצמאיים ולא להסתמך רק על תקציבים שנתיים”.
בישיבה, נכחו נציגי עמותות פרטיות; “תפוח” ו”מחשבה טובה”, ולטענתם, יש להם משאבים מוגבלים אך עם מעט תוספת תקציב מצד האוצר הם יוכלו למקסם את התוצאות, לדבריהם, כיום כ-60% מתקציבם מגיע מתרומות שונות.
פרויקט להב”ה
’פרויקט להב”ה’, מאפשר הקניית מיומנויות חדשות ומיועד גם לאוכלוסיה בוגרת, מר יוסי פרחי, מנכ”ל שירות התעסוקה, אמר; “אל ’לשכות התעסוקה’, מגיעים כל שנה כ-500 אלף איש מתוכם לפחות 100 אלף, אינם יודעים כיצד להפעיל מחשב, נמצא, כי רוב האנשים אשר עברו הכשרה בתחום המחשוב, מצאו עבודה בצורה מהירה יותר.
נושא ה’מחשוב’, צריך להיות חלק ממערכת החינוך ולא כפרויקט משלים, המחשב היום הוא כלי עבודה”, כתגובה אמר רוני דיין, מנהל גף יישומי מחשב ב’משרד החינוך’, כי מתנהל כיום דיון עם משרד האוצר על מנת להפוך את בתיה”ס ל’מרכזי להב”ה’ בשעות אחה”צ.
יו”ר הועדה, ח”כ מאיר שטרית, סיכם את הישיבה, ואמר; “אני קורא לממשלה לבדוק שוב את הקריטריונים לפריסת הפרויקט ולעשות סנכרון בין כל הגורמים והעמותות על מנת למקסם את הפרויקט”.
עוד הוסיף, ח”כ שטרית; “ה”אינטרנט”, צריך להיות מוכר כתשתית לאומית ואנו צריכים ליצור מצב שלכל אזרח תהיה גישה לאינטרנט. ככל שרמת ההשכלה תגדל, רמת החיים תשתפר”.
* להב”ה – יחידה במשרד האוצר, הפועלת לצמצום הפער הדיגיטאלי בחברה הישראלית. במסגרתה הוקמו 13 מרכזי תקשוב ביישובים מחתך סוציו אקונומי נמוך הסובלים, בין השאר, מפער דיגיטאלי.
הפעילות המוצעת בלהב”ה, הינה עשירה ומגוונת בה נחשפת האוכלוסייה המקומית לטכנולוגיית המידע באמצעות קורסים וסדנאות להכרת המחשב והאינטרנט. החזון הוא צמצום הפער הדיגיטאלי בחברה הישראלית ומתן הזדמנות שווה לקבוצות הגיל השונות באוכולוסייה החל מהגיל הרך ועד בכלל ולאפשר לאזרח לרכוש את הידע הנחוץ לו לצריכת מידע דיגיטאלי.
להב”ה מבוססת על הרעיון של הקמת מרכזי תקשוב ביישובים בהם קיים פער דיגיטאלי לעומת יישובים מבוססים. בכל מרכז צוות הדרכה מיומן ובו שתי כיתות הדרכה המכילות יחד כ– 40 עמדות מחשב המחוברות לאינטרנט בפס רחב ומגוון תוכנות, לומדות, סדנאות, משחקים לימודיים, מילונים ואינציקלופדיות.
לאתר פרויקט להב”ה.