האלוף (במיל’) ישראל טל “(טליק”), היה חתן פרס ישראל, על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה בעל אות אביר איכות השלטון בקטגוריית צבא וביטחון ◄ מוביל פרויקט טנק המערכה הישראלי ומי שנחשב לאחד מטובי המצביאים בהיסטוריה העולמית ◄ הנשיא פרס; “הוא היה הטל הלא נדלה של ישראל” ◄ שר הביטחון, ברק; האלוף טל, הותיר חותם האנושי בעשרות אלפי אנשים ◄ רא”ל אשכנזי; “הסתלקה מאיתנו הבוקר דמותו של מפקד ולוחם אגדי”
האלוף במיל’ ישראל (טליק) טל, אבי פרויקט טנק המרכבה, יובא למנוחות ביום ראשון
האלוף (במיל’) ישראל טל (“טליק”), אבי “פרויקט טנק המרכבה”, אשר סיסמת חיל השריון הישראלי; “האדם שבטנק ינצח”, מבוססת על דבריו, אחד האנשים המרכזיים בתעשיות הביטחוניות הישראליות וחתן פרס ישראל – נפטר הבוקר (רביעי) בביה”ח “קפלן” בעיר רחובות והוא בן 86. טל (13 בספטמבר 1924 – 8 בספטמבר 2010), עמד בראש המנת”ק, שימש כאלוף בצה”ל וסגן הרמטכ”ל. הוא יובא למנוחות ביום ראשון, הקרוב, בהלוויה צבאית. טל, הותיר אחריו את חגית; אשתו, בת; פנינה, בן; יאיר, ונכדים.
◄ הנשיא פרס; “בעיניו, השיקול המוסרי לא נפל בערכו מהיתרון הטכנולוגי”
“טליק, כפי שכולם כינו אותו, נמנה על דור המייסדים של צה”ל, אשר ביטחון מדינת ישראל, הגנת גבולותיה ושלום אזרחיה היו לו למפעל חיים משחר נעוריו ועד ליומו האחרון. לטליק זכויות רבות, הוא רשם דפים של זהב בהיסטוריה הביטחונית המפוארת, אך גם העקובה מדם של עם ישראל. תרומתו האישית והייחודית לביטחון ישראל איננה ניתנת לכימות. יהי זכרו ברוך”, הוסיף.
נשיא המדינה, מר שמעון פרס, ספד גם הוא לאלוף טל. “לא חשוב איזו דרגה נשא האלוף טל על כתפיו, הוא היה, וכך גם יישאר בתודעתנו, אדם משכמו ומעלה. בעיניו, השיקול המוסרי לא נפל בערכו מהיתרון הטכנולוגי”, אמר הנשיא.
“הוא ידע לחיות בפסגה מוסרית, ולעלות בסולמות הטכנולוגיה. הוא היה מצביא. מורה דרך. פורץ דרכים. ובכולם הוא גילה יכולת מדהימה. אסטרטגיה, המבחינה בין ההכרח להציל את המדינה לבין הצורך לבצר את עמדותיה, נוסחה על ידו בצורה הבהירה ביותר. במלחמה הוא ידע שאין אלטרנטיבה לניצחון. אבל הוא גם האמין שהאלטרנטיבה למלחמה היא השלום הנכסף והוא מצוי בהישג יד. הוא היה הטל הלא נדלה של ישראל. יהי זכרו ברוך”, ספד הנשיא.
◄ ראש הממשלה, נתניהו; מסור כולו לביטחון ישראל ולהבטחת עתידו של עם ישראל
ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, הביע צער עמוק על פטירתו של האלוף טל, ואמר, כי; “טל, היה מעמודי התווך של הביטחון הלאומי של צה”ל והביטחון הלאומי של מדינת ישראל.
טל, היה מפקד נערץ בקרב ואחד מאדריכלי הכוח הצבאי של צה”ל, לרבות פיתוח טנק המרכבה. הוא היה מסור כולו לביטחון ישראל ולהבטחת עתידו של עם ישראל”.
◄ שר הביטחון, ברק; הותיר חותם בעשרות אלפי אנשים, בחוכמה ואהבת אדם
שר הביטחון, מר אהוד ברק, ומערכת הביטחון כולה, מרכינה ראש על פטירתו של האלוף טל; “האלוף ישראל טל, אבי פרויקט טנק המרכבה, הוא מבכירי בניה ובוניה, וחולמיה של הארץ”, אמר הבוקר שר הביטחון; “הימצאותו בצמרת צה”ל ובצמרת העשייה הביטחונית לאורך עשרות שנים, היוותה תרומה חשובה לא רק לעליונותה הצבאית, ליתרון האיכותי ולעוצמתה הכוללת של ישראל, אלא קודם כל לחותם האנושי שהותיר האלוף טל בעשרות אלפי אנשים”.
לדברי השר ברק; “אלופים רבים עוצבו ברוחו של חתירה לשלמות, של פרפקציוניזם פנימי, של משמעת שמבינה את הכוח של אחדות פעולה בכל מקום אבל בעיקר בשדה הקרב שבו המבחנים הם כמעט בלתי אפשריים, את השילוב של הדבר הזה עם אנושיות רחבה, עם חוכמה ועם המון אהבת אדם”.
◄ רא”ל אשכנזי; “הסתלקה מאיתנו הבוקר דמותו של מפקד ולוחם אגדי”
ראש המטה הכללי, רב-אלוף גבי אשכנזי, פורום המטה הכללי של צה”ל, מפקדי צה”ל וחייליו בסדיר ובמילואים מצדיעים לזכרו ומשתתפים בצער המשפחה. צה”ל, מצדיע לאלוף (מיל’) ישראל טל (טליק), על פועלו, מורשתו ותרומתו רבת השנים לביטחון מדינת ישראל; “הסתלקה מאיתנו הבוקר דמותו של מפקד ולוחם אגדי, ממניחי היסודות של מערך השריון של צה”ל וממפתחי טנק המרכבה, הנמנה על טובי טנקי המרכבה בעולם”, אמר הבוקר ראש המטה הכללי, רב-אלוף גבי אשכנזי.
◄ ראש אגף המבצעים וסגן הרמטכ”ל
ישראל טל, נולד ב-מחניים וניצל מטבח שערכו ערביי צפת בעירו, במסגרת מאורעות תרפ”ט. כשהיה בן 17, התגייס לצבא הבריטי כמומחה למכונות ירייה כבדות. בעת ’מלחמת השחרור’, לחם כמדריך נשק כבד. בשנת 1954, פיקד על בית הספר לקצינים, בה”ד 1, וב’מלחמת סיני’, החליף את מפקד חטיבה 10, שמואל גודר שהודח.
האלוף טל; “הטנק בו הצוות הטוב ביותר, הוא אשר ינצח”. צילום: דובר צה”ל
לאחר מכן, מונה לסגן מפקד גייסות השיריון, מפקד חטיבת 7 ומפקד גייסות השיריון. בזמן ’מלחמת ששת הימים’, פיקד על אוגדה 84 אשר כבשה את רצועת עזה, לצד חלקים נרחבים מצפון סיני. ב’מלחמת יום כיפור’ שימש כראש אגף המבצעים ואף כיהן כסגן הרמטכ”ל.
בשל סכסוך עם שר הביטחון דאז, משה דיין, פרש טל משורות הצבא בשנת 1974, חזר למערכת הביטחון כעבור כשנתיים כעוזרו של שר הביטחון, תוך שהוא אחראי על ארגונו מחדש של המפח”ש (היום – זרוע היבשה).
◄ עמד בראש “מנהלת תוכנית טנק” – שייסדה את ה”מרכבה”
את פרויקט טנק המרכבה הישראלי החל בשנת 1970. בישראל קיבלו אז את ההחלטה לפתח טנק מערכה ישראלי, כדי להימנע מתלות במדינות זרות. לצורך העניין הוקם במשרד הביטחון גוף עצמאי בשם; “מנהלת תוכנית טנק”, אשר נשא באחריות הכוללת לפיתוח ולייצור הטנק.
האלוף טל, התמנה לראש המנהלת, ומאז הוא נחשב לאבי הפרוייקט. טנק המרכבה הראשון שנכנס לשירות, לקח חלק ב’מבצע שלום הגליל’, בשנת 1980. בעקבות הצלחתו במבצע, הוחלט על המשך פיתוח סדרת טנק המרכבה – אשר היום עומדת על סימן 4.
פיתוח נוסף בו היה מעורב טל היה “גשר הגלילים”, אותו פיתח עם דוד לסקוב ועבורו קיבל את פרס ביטחון ישראל. הגשר היה אמור להיות “הקלף המנצח” של מלחמת יום הכיפורים בכך שהוא יאפשר צליחת סער של תעלת סואץ במהירות ששום צבא בהיסטוריה לא השיג. בסופו של דבר הגיע הגשר לאחת חציית אוגדתו של אריאל שרון את התעלה.
◄ מחמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה
בשנת תשנ”ז, זכה ב’פרס ישראל’ על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה ובשנת 2002, קיבל את ’אות אביר איכות השלטון’ בקטגוריית ’צבא וביטחון’. הוא זכה להנצחה בקיר “חמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה” (יחד עם האלוף משה פלד, הגנרל ג’ורג’ פטון, קרייטון אברהמס, והגנרל פלדמארשל הגרמני ארווין רומל) במוזיאון השריון בפורט נוקס. גם בעולם, נחשב האלוף טל לאחד מטובי המצביאים בהיסטוריה.
“האדם שבטנק ינצח”, סיסמת חיל השריון הישראלי – מבוססת על דבריו של האלוף טל, אשר אמר בעבר בתשובה לשאלה איזה מן הטנקים הקיימים עדיף על כולם וינצח בשדה הקרב, כי; “הטנק בו הצוות הטוב ביותר, הוא אשר ינצח”.
הידיעה הובאה באדיבות דובר צה”ל.