
בראש השנה רוב יהודי לוב, בישלו כמעט את אותם התבשילים בארוחות השונות, הפרושות בכל ימי חגי תשרי, והיו רק הבדלים קטנים בין המשפחות והקהילות השונות. “לילת’ התנור” ב”לילת’ אלערבה” (ליל ערב ראש השנה). בסוף “לילת’ אלערבה” של ראש השנה (ליל ערב ראש השנה), לפנות שחר, נוהגים להציב ליד בתי-הכנסת דוכנים לטיגון ספנז (סופגנין, מעין סופגנייה שטוחה), לשבירת רעבונם של המתפללים שהתפללו במשך כל הלילה. כך נוהגים גם ב”לילת’ אלערבה” של כיפור (ליל ערב כיפור). על כן נקראו שני לילות אלה, שבהם טיגנו ספנז’, “לילת’ התנור”.
ספנז’ (סופגנין, מעין סופגנייה שטוחה) מלכה צרור
החומרים:
- 1 ק”ג קמח
- 1/2 כוס שמן
- 40 גר’ שמרים (2כפות שמרים יבשים)
- 1 אבקת אפיה (בלוב היו משתמשים עם בי קרבונט)
- 1 כפית סוכר
- 1/4 כפית מלח (או לפי הטעם)
- מים לפי הצורך ליצירת בצק רך מאוד וצמיג (2-3 כוסות)
- שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
מערבבים כל החומרים יחד בקערה ויוצקים מים ליצירת בצק רך וצמיג, לשים היטב ונותנים לתפוח כ-45 דקות לשים שוב היטב את הבצק ונותנים לתפוח כ-30 דקות נוספות.
עם ידיים משומנות קורצים חתיכות בצק, פותחים למשטח עגול ודק ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת צבע זהוב יש המפזרים על הספנז’ה סוכר, או מי סוכר/דבש; יש המוסיפים ביצת עין באמצע, מעט מלח ומכסים עם עלה בצק קטן.
הסכסו (קוסקוס) של נונה מרי
בצהריים שלפני הערב הראשון של ראש השנה, נוהגים להגיש בארוחת הצהריים של הערב הראשון של ראש השנה; “כסכסו” ומרק ירקות, ויש המוסיפים במרק נתחי עוף.
החומרים:
- 1 ק”ג סולת
- כף מלח (או לפי הטעם)
- 1 כוס שמן
- כ-7 כוסות מים
- ירקות שונים קצוצים למרק, לפי ראות עיני המבשל וטעמו, ויש המוסיפים נתחי עוף
- מערכת סירים מיוחדת לקוסקוס
אופן ההכנה:
מנפים הסולת, מוסיפים המלח, 1/2 כוס שמן ובוללים היטב, תוך כדי הערבוב מפזרים כוס מים. מנפים את גרגרי הסולת הלחים בנפה של סכסו (ז’לאל-רשת מתכת עם חורים גדולים) כך שיתקבלו גרגרים קטנים/
את סכסו שהתקבל מכניסים לסיר העליון של מערכת סירי הסכסו (כסכס – סיר עם חורים בתחתית). בינתיים ממלאים את הסיר התחתון (ברמה)עד חציו במים ומניחים על להבה גדולה, עד שהמים ירתחו.
את הכסכס שמים על הסיר עם המים הרותחים. אם רוצים, שמים ירקות (ונתחי עוף) בסיר, להכנת מרק. יש לכסות את הכסכס עם מכסה מחורר, או עם מפית נקייה, לאפשר לאדים לצאת, כדי שהשכבה העליונה לא תהפוך לעיסה רטובה.
מאדים, מרגע שיוצאים אדים, במשך כ-20 דקות, מסירים המכסה/המפית, מוסיפים 1+1/2 כוס מים על פני הקוסקוס, מכסים שוב ומבשלים עוד כ-1/2 שעה.
מעבירים הסכסו (חצי מבושל) לקערה גדולה, מוסיפים 1/2 כוס שמן ומערבבים, מוסיפים בהדרגה כ-3 כוסות מים, תוך ערבוב. מוודאים, כי יש מספיק מים ב”ברמה” (הסיר התיתון במערכת הקוסקוס), מחזירים הסכסו לכסכס ושמים על הברמה, מבשלים כ-1/2 שעה, מתחילת יציאת האדים.
מעבירים הכסכסו הבשל לקערה גדולה, מוסיפים כוס עד 1+1/2 כוסות מים על פני הכסכסו, תוך ערבוב. מנפים בז’לאל על מנת לפורר הגושים, ומעבירים לקערת הגשה/צלחות, וכן, מעבירים את מרק הירקות לקערת הגשה/צלחות.
בערב הראשון של ראש השנה, נוהגים להגיש בארוחת הערב הראשון של ראש השנה; חלות, כסכסו, מפרום, טבח’ה בסלק’ או טבח’ה בטמאטם וברודו.
תמונת התקציר מאתר dinnerdiary.org
Add Comment