ארוחת ראש השנה היא מהסעודות החשובות במסורת היהודית, ורבים נוהגים לקיים לפני הסעודה ’סדר ראש השנה’ בו נאמרות ברכות על מיני מזונות ומאכלים, המסמלים תקוות ובקשות לשנה החדשה. חגית מור, מנהלת קייטרינג גוונים, מציעה לכבוד ראש השנה מתכונים למנות חגיגיות, בהשראת ברכות ’סדר ראש השנה’ של קהילת יהדות לוב; “סלק – יסלק חטאינו, לוביה – תרבה זכויותינו וכרישה – תכרות שונאינו…”
אוכל טריפוליטאי, מתכונים של יהדות לוב לרגל חג ראש השנה
חודש החגים מביא עימו ניחוחות של מסורת וקודש. כל אחת מעדות ישראל חוגגת את החגים באופן המסורתי שהיה נהוג בביתה מדורי דורות. אולם, אחד המנהגים אשר הצליח להיכנס לביתם של בני עדות רבות הוא מנהג “סדר ראש השנה” במסגרתו נהוג לקיים בסעודת ראש השנה טקס מיוחד, הכולל אכילת מאכלים סימבוליים המכונים; “סימנים”, ואמירת ברכות על אותם המאכלים.
מקור המנהג בתלמוד, שם מצויינת אכילה של “קרא” (דלעת או קישוא), “רוביא” (מין שעועית, או חילבה), “כרתי” (כרישה), “סלקא” (סלק, תרד או עלי מנגולד) ו”תמרי” (תמרים).
עוד מאכלים מוזכרים בתקופת הגאונים שם נכתב גם על אכילת דבש, בשר שמן וראש כבש. אכילת רימון, תפוח ודגים מוזכרים בתקופת הראשונים. רק בסוף תקופת הראשונים, אוחד המנהג של אכילת תפוח עם מנהג אכילת דבש בקרב יהדות אשכנז, ומשם הוא התפשט ל’קהילות ישראל’ השונות.
לכל מאכל, מתלווה ברכה (תפילה) הדומה לצליל שמו, לדוגמא; באכילת ראש דג מברכים; “שנהיה לראש ולא לזנב”, באכילת סלק מברכים “שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו”. מיני מזונות אלו, מסמלים ביהדות את השמחה והברכה שבשנה החדשה (דלעת, תפוח בדבש), את השאיפה ליפרות ולהתרבות (רימון ודגים) ובקשה להשמדת אויבי ישראל (כרישה, סלק, תמרים).
הנה המזונות והברכות המקובלות הנלוות לאכילתם. חגית מור, מנהלת קייטרינג “גוונים” – מיזם עסקי חברתי המופעל על ידי נערות בסיכון, מוסיפה מתכונים מיוחדים לשולחן החג, בהשראת הסימנים והברכות של ’סדר ראש השנה’ של קהילת ’יהדות לוב’, האומרים; סלק – יסלק חטאינו, לוביה – תרבה זכויותינו ו-’כרישה’ – תכרות שונאינו.
▼ תפוח בדבש:
נוטלים פלח של תפוח מתוק, טובלים אותו בדבש
נוטלים פלח של תפוח מתוק, טובלים אותו בדבש ומברכים; “ברוך אתה ה’ אלוהינו מלך העולם בורא פרי העץ” – טועמים מן התפוח ומוסיפים “יהי רצון מלפניך אבינו שבשמים שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה”.
▼ ריבת תפוחים
מצרכים:
1 ק”ג תפוחי עץ מסוג גראנד
1 ק”ג סוכר
חצי כוס מים
אופן ההכנה:
מקלפים את התפוחים ופורסים לפלחים, מכניסים את התפוחים לסיר עם הסוכר והמים ומרתיחים לאחר שהתפוחים מגיעים לרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים למשך שעה. מגישים עם קרקרים או עם חלת החג.
▼ בטטה עם דבש ורוזמרין
מצרכים:
(ל-10 מנות:)
5 בטטות חתוכות
4 כפות דבש
3 ענפי רוזמרין
1 כף רוטב סויה
3 שיני שום כתושות
מלח גס
פלפל גס
אופן ההכנה:
מניחים את הבטטות החתוכות בתבנית אפיה, מפזרים את יתר המצרכים על הבטטות ואופים בחום של 180 מעלות כשעה.
תמרים:
תמר
אוכלים תמרים ומברכים עליהם; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו, שיתמו שונאינו ואויבינו”.
▼ תמרים ממולאים בבשר
מצרכים:
ל-(35 תמרים).
35 תמרים מיובשים, מגולענים (מסוג מג’הול)
400 גרם בשר בקר טחון
1 בצל קצוץ
מלח פלפל
1 כפית רכז רימונים
לרוטב:
2 כפות רכז רימונים
3 כפות סילאן
שלושת רבעי ציר בקר
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל עד לשקיפות ומוסיפים את הבשר, רכז הרימונים, מלח ופלפל ומטגנים עד שהבשר מוכן. מניחים לתערובת להתקרר. מכינים את הרוטב על ידי ערבוב כל המצרכים לרוטב, חוצים את התמרים וממלאים כל תמר בתערובת הבשר, בכמות של כפית. יוצקים מעל התמרים את הרוטב ואופים בתנור בחום של 170 מעלות למשך חצי שעה
▼ רימון
פרי העץ השלישי (תפוח, תמר ורימון) עליו נוהגים לברך בסעודת ראש השנה ואחד משבעת המינים. במסורת היהודית נהוג לומר כי מספר הגרעינים ברימון הוא כמספר המצוות בתורה (תרי”ג). על הרימון, מברכים; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו, שירבו זכויותינו כרימון”.
▼ טאבולה רימונים
מצרכים:
(ל-10 מנות:)
1 כוס בורגול
צרור פטרוזיליה קצוצה
1 כוס רימון
נענע
חופן אגוזי מלך
גבעול נענע
1.5 לימונים
1 כוס מים
מלח
פלפל
שמן זית
אופן ההכנה:
משרים את הבורגול במיץ מלימון אחד ובכוס מים, למשך שעה, מסננים את הבורגול ומוסיפים את גרעיני הרימון, הפטרוזיליה והנענע. מתבלים את הסלט בחצי לימון, שמן זית ופלפל, מערבבים היטב ובוזקים מעל את אגוזי המלך
▼ קרעא
קרעא שייך למשפחת הדלועים, לכן נוהגים ליטול דלעת
קרעא שייך למשפחת ה’דלועים’, לכן נוהגים ליטול דלעת (אפשר גם קישוא). על פי צליל שמו, מסמל ה’קרעא’ את התפילה ש”יקרע” גזר דיננו הרע ויוותרו רק מעשינו הטובים. הברכה הנהוגה היא; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שתיקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו”
▼ דלעת אפויה
מצרכים:
(ל-5 מנות)
3 דלעת ערמונים
שמן אגוזים
תבלינים (קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום או סילן)
אופן הכנה:
מכניסים את הדלעת למים רותחים ומבשלים במשך דקה או שתיים, חותכים את הדלעת לאורך ומקלפים את הקליפה. מערבבים את התבלינים ואת שמן האגוזים עד שנוצרת משחה, אותה מורחים היטב על פלחי הדלעת. אופים בתנור בחום של 180 מעלות למשך 50 דקות.
▼ רוביא
לאחר אכילת הקרעא עוברים לאכילת הרוביא (שעועית ירוקה, לוביה או פול. ישנן גם עדות המזהות את הרוביא כשומר או שומשום). על הרוביא מברכים; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו”
▼ סלט לוביה
מצרכים:
(ל-7 מנות)
1/2 ק”ג לוביה טרייה
1 בצל סגול קצוץ
2 כפות שומשום קלוי
10 עגבניות שרי מסוג תמר חתוכות לרבעים
שמן זית
מלח
1 לימון סחוט
3 כפות של שקדים מולבנים
אופן ההכנה:
חולטים את הלוביה במי מלח רותחים למשך כ-3 דקות ומעבירים מיד למי קרח, מערבבים עם שאר המצרכים, מתקנים תיבול ומגישים.
▼ כרתי
פשטידת כרישה
ה’כרתי’ – (כרישה/ פראסה) הוא סמל לתפילה, כי; “יכרתו” אויבינו ושונאינו, ומברכים עליו; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שיכרתו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו”
▼ פשטידת כרישה
מצרכים:
(ל-15 מנות)
3 בצלים גדולים קצוצים
4 גבעולי כרישה חתוכים לעיגולים
2 כוסות פטריות שפניון חתוכות
5 כפות שמן
3 ביצים
חצי כוס קמח תופח
מלח
פלפל
אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
מאדים במחבת את הבצל, הכרישה והפטריות, מוסיפים לתערובת הירקות המאודים את יתר המצרכים ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ-40 דקות בתנור בחום של 180 מעלות. לנעוץ קיסם ולבדוק אם הפשטידה מוכנה.
▼ סילקא
תרד
ה’סילקא’ – (תרד, עלי מנגולד או שורש סלק), הוא האחרון מבין מזונות פרי האדמה (דלעת, לוביה, כרישה וסלק) עליהם מברכים בסעודת ראש השנה. על פי צליל שמו, ה”סילקא” מסמל את הבקשה לכך ש”יסתלקו” חטאינו ונידון רק לכף זכות, ועליו נוהגים לברך; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו עוונותינו”
▼ קציצות תרד ומנגולד
מצרכים:
(ל-30 קציצות)
2 חבילות עלי תרד שטופים
2 חבילות עלי מנגולד שטופים
1 בצל קצוץ
חצי צרור פטרוזיליה
500 גרם חזה עוף טחון
חצי כוס פרורי לחם
2 ביצים
מלח פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
חולטים את עלי התרד והמנגולד למשך 5 דקות, מוציאים מן המים הרותחים וסוחטים היטב, כשהעלים מצטננים קוצצים דק, מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים לתערובת אחידה.
יוצרים קציצות קטנות ומטגנים משני הצדדים בטיגון חצי עמוק.
דג בתנור בעשבי תיבול
▼ ראש כבש או דג
אכילת ראש דג על פי היהדות היא סמל להנהגה ולהצלחה. דגים מסמלים גם ריבוי ופיריון, אולם יש הנוהגים לאכול במקום דגים, ראש של כבש או ראש איל. הברכה הנלווית אליהם הינה; “יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב”.
▼ דג בתנור בעשבי תיבול
מצרכים:
(ל-מנת דג אחת)
1 דג ים/בריכה שלם
1/2 כוס שמן זית
1/3 כוס מיץ לימון
1/3 כוס יין לבן
2 ראשי שום כתושים
2 ענפים של רוזמרין טרי
2 ענפים טימין טרי
1 לימון פרוס
מלח
פלפל גרוס
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים(למעט הדג) ליצירת מרינדה. מורחים את הדג במרינדה, מקפידים למרוח מכל היטב מכל כיוון, כולל בתוכו, מכניסים את פרוסות הלימון לתוך בטן הדג. מכניסים את הדג לתנור אפייה למשך 20 דקות בחום בינוני.
בתיאבון וחג שמח!
________
גוונים- קייטרינג חברתי: הקייטרינג הינו מיזם עסקי-חברתי, המופעל על ידי נערות בסיכון השוהות בהוסטל “נאות אביב”. קייטרינג גוונים מציע שירות קייטרינג מקצועי, איכותי ומושקע, לאירועים פרטיים ועסקיים, ובין לקוחותיו ניתן למצוא לקוחות פרטיים, חברות עסקיות ומשרדי ממשלה.
נערות הוסטל “נאות אביב” לוקחות חלק פעיל בניהול והפעלת הקייטרינג, מתכנון התפריט האירוע וההקמה בשטח ועד הכנת המנות וניהול עמדות ההגשה. ’קייטרינג גוונים’, מציע שירותי קייטרינג והפקת אירועים באיכות ללא פשרות, ובמקביל מעניק לנערות מסגרת מקצועית, מאתגרת ומחנכת, המכשירה אותן להשתלבות בעולם העסקי בעתיד.
המיזם מופעל ע”י עמותת “שחל”, בליווי פרויקט “עשינו עסק”- ששותפים בו “ציונות 2000”, “אשלים”, “הקרן לנוער בסיכון של ביטוח לאומי”, עמותת “מתן” ו”הבנק הבינלאומי הראשון”.
פרטי התקשרות במייל: קייטרינג גוונים, או בטלפון; 050-8689216.