סיום עונת החורף מחייב ביצוע סדרה של פעולות לשמירה וחיזוק המדשאה הביתית, ובהם כיסוח הדשא, מילוי בורות, יישור, הדברת מזיקים ודישון. בנוסף יש לעבור בהדרגה ממצב של אי השקיה כלל או השקיה מועטה למשטר השקיה קיצי.
430_id=1613_01.jpg
עלינו להתכונן ליציאת הדשא מתרדמת החורף, ולכן הפעולה הראשונה שנעשה תהיה כיסוח. תפקיד הכיסוח להוציא את החומר היבש שהצטבר במשך הסתיו והחורף, וכן לקצר את העשבים החד שנתיים שעולים מתוך הדשא, ולתת לדשא מראה מטופח.
גובה הכיסוח, ינוע בין 3-4 ס”מ. תדירות הכיסוח לפי קצב צימוח הדשא. אין להשאיר דשא גבוה ללא כיסוח מאחר ויגרם לו נזק בכיסוח שיבוא במועד מאוחר יותר.
מילוי בורות ויישור דשא:
לאחר חורף רטוב ודריכות על הדשא, נוצרים בורות, אשר עלולים להוות מקומות להצטברות מים, וכתוצאה מכך לקרחות. לכן עלינו ליישר את משטח הדשא ע”י מילוי הבורות בחמרה מעושרת עם קומפוסט, ולהקפיד למלא כך שקצוות העלים יציצו מתוך המילוי. קרחות בדשא עד חצי מטר ניתן לסגור ע”י שימוש ב”טופ-דשא” – חול שטוף ממלחים מעורבב עם קומפוסט, אשר מעודד צימוח לצדדים.
השקיה:
1. יש להתחיל להשקות כשלושה שבועות לאחר הגשם האחרון, או לפי מראה הדשא, אם הוא מאפיר, והעלים מתקפלים.
2. לבדוק תקינות מערכת ההשקיה ואחידות פיזור המים.
3 שעות הבוקר מומלצות להשקיה.
4. בקרקע חמרה להתחיל להשקות פעם בשבוע, ולעבור לפעמים בשבוע לפי תנאי האקלים. הבדיקה הפשוטה והיעילה היא לבדוק רטיבות לפני ההשקיה בעומק של 20 ס”מ, ועל פי תוצאות הבדיקה להחליט על מרווחי ההשקיה.
5. עדיף להשקות במרווחים גדולים ומנות מים גדולות מאשר מרווחים קטנים ומנות מים קטנות.
6. מנת המים השבועית המומלצת במישור החוף והשפלה באביב היא כ-18 ליטר למ”ר, באזור ההר, בנגב ובעמקים החמים 21 ליטר למ”ר.
7. בקרקע רדודה מומלץ לתת מנות קטנות בתדירות גבוהה.
מזיקים:
ניתן להדביר מזיקי קרקע ונוף בעונה זאת ע”י שימוש בדזיקטול או פרינקס מגורען.
נזק של כלבים:
רביצה, ריצה, חפירה, וכן הטלת שתן גורמים לאטימת הקרקע וניוון הדשא. במידת האפשר ממליצים באיגוד הישראלי למשתלות למנוע מכלבים לעלות על הדשא או להגביל אותם לאזור מיוחד שיכוסה בטוף, בחלוקי נחל או ריצוף.
דישון:
הדשא זקוק למזון כדי לצמוח ולהראות במיטבו. גם מדשאות אשר דושנו בסתיו , לאחר מנת הגשם האחרונה אשר שטפה חלק גדול מהדשנים, ועל אחת כמה וכמה מדשאות שלא דושנו בחודשים האחרונים- זקוקים לדישון מוגבר לקראת יציאה מהחורף וכניסה לאביב.
מומלץ לדשן ב”דשן ירוק” של אקוגן או בונה מדשאה של סקוט, אולם לשים לב למינון ולפזר לפי הוראות היצרן. כללית בקרקע קלה יש לדשן לעיתים יותר קרובות מאשר בקרקע כבדה.
לגבי דשא, שאינו במיטבו, מומלץ להתחיל לדשן בדשן מהיר תגובה כמו 20:20:20 או “סטרטר” ולאחר קבלת מרקם דשא רצוי וקצב התפתחות נאות ניתן ואף מומלץ לעבור לדשנים שהוזכרו: “דשא ירוק” ו”בונה מדשאה”.
סיום עונת החורף מחייב ביצוע סדרה של פעולות לשמירה וחיזוק המדשאה הביתית, ובהם כיסוח הדשא, מילוי בורות, יישור, הדברת מזיקים ודישון. בנוסף יש לעבור בהדרגה ממצב של אי השקיה כלל או השקיה מועטה למשטר השקיה קיצי.
מפגשי האיגוד הישראלי למשתלות מתפרסמים באתר האינטרנט של הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il
פרטים נוספים ניתן לקבל במוקד הטלפוני של האיגוד הישראלי למשתלות, טל: 03-5114494 (24 שעות ביממה) או באתר האינטרנט של הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il
Add Comment