– כך קורא יו”ר הועדה לזכויות הילד, ח”כ דני דנון, בדיון על תוכנית ’סופר נני’ ◄ ח”כ אורית זוארץ; “איך ילד שאומר להוריו בתוכנית “אני ארצח אתכם בלילה” מתמודד עם ההשלכות של הדבר הזה למחרת היום?” ◄ ד”ר יצחק קדמן, מנכ”ל ’המועצה לשלום הילד’; “התקשורת איננה מוסד חינוכי, התקשורת הוא מוסד בידורי שצריך להתקיים מפרסומות”.
הכנסת נגד “סופר נני” ודומיה; להסדיר מיד אמנה שתקבע כללי השתתפות ילדים בטלוויזיה
הוועדה לזכויות הילד, התכנסה הבוקר (יום רביעי, 30.6.10) בעקבות פנייה של ח”כ אורית זוארץ (סיעת קדימה), בהשלכות של החשיפה התקשורתית של הילדים שהורים משתתפים בתוכנית הטלוויזיה; “סופר נני” עם מיכל דליות, המשודרת בערוץ 2.
יוזמת הדיון ח”כ אורית זוארץ, אמרה בפתח הדיון; “אנו עדים לתהליך הולך ומתגבר של שימוש בקטינים בריאליטי. בעוד ההורים נכנסים להליך על השלכותיו באופן מודע ומושכל, חשיפת הילדים, נעשית מבלי שנשאלה דעתם או מבלי שנבחנו ההשלכות של התהליך על חייהם, כדוגמת השלכות פסיכולוגיות, חברתיות ונפשיות.
המטרה הראשונית, היא חיובית, אבל הדרכת ההורים לא צריכה להיעשות מול כל האומה, ובאופן הזה זכויות הילדים לא נלקחות בחשבון והן אינן מוגנות. הילדים נחשפים ברגע של מצוקה, בכי ותוקפנות ולמחרת נפגשים עם המורה, החברים בבית הספר, הילדים מהשכונה, איך ילד שאומר להוריו; “אני ארצח אתכם בלילה” מתמודד עם ההשלכות של הדבר הזה למחרת היום?”
ח”כ זוארץ, הוסיפה בדבריה, כי; “לפעמים אני חושבת שיש לנו נטייה להגן על זכויות בעלי החיים יותר מזכויות הילדים. בואו נגן על ילדנו ולא נשאיר אותם שקופים או כאקט בידורי שמביא רייטינג”.
◄ יש לנו נטייה להגן על זכויות בעלי החיים יותר מזכויות הילדים
יו”ר הוועדה, ח”כ דנון, אמר; “לתוכנית ולחשיפה התקשורתית של הילדים יש השפעות רעות, חלקן נפשיות וחלקן רגשיות. ההשפעות הפסיכולוגיות על ילדים בגיל הזה הם גדולות וארוכות טווח. ילדים רבים לא יודעים איך לעכל את החשיפה התקשורתית, ואיבוד הפרטיות, הנזק שנגרם לאותם ילדים הוא לפעמים חסר תיקון”.
ח”כ אורית זוארץ, סיעת קדימה
עמי גלאם, מנהל התוכנית בזכיינית “קשת”, ענה למאשימים, ואמר, כי; “אנחנו ב”סופר נני”, מתייחסים לנושא הזה בשיא האחריות. אנחנו מעניקים ליווי מקצועי ופסיכולוגים למשפחות לפני התוכנית ולאחריה. לא ניכנס לבית של משפחה, אם אנחנו לא חושבים שאנחנו לא יכולים לעזור לה. אם אני נתקל במשפחה כזאת, אני אפנה אותה לגורמים מקצועיים ובכירים יותר”.
מפיקי התוכנית, ענו לטענות של חברי הכנסת שביקשו לדעת מדוע מיכל דליות, לא הגיעה לדיון ואמרו, כי; “דליות, היא לא הנושא פה. תתעסקו בעקרון ולא בנושא האישי”.
אסנת הראל, מנכ”לית מכון אדלר, אשר מתנגדת לחשיפת הילדים בתקשורת, אמרה, כי; “הילדים הופכים בין לילה לסלב, לא בגלל הכישורים שלהם אלא בגלל הקשים שלהם, זה עיוות מוחלט של המציאות”.
לדעתה של הראל, הילדים קטנים מדי ואין באפשרותם לחוות דעה לגבי השתתפות בתוכנית; “ביום מן הימים הם יבאו להורים, וישאלו אותם באיזה זכות נתתם לי להשתתף בתוכנית ולחשוף אותי”.
הראל, תקפה גם את ההפקה של התוכנית “סופר נני”, ואמרה; “התוכנית הייתה צריכה להיעזר בועדת מומחים חיצונית שתצפה בתהליך העריכה ותקבע מה נכון להראות בטלוויזיה ומה לא. ההפקה גם צריכה לבצע סקר בלתי תלוי ולבדוק מה קורה עם אותם ילדים לאחר שידור התוכנית. מבחינתי, הכי טוב לאסור על ילדים להשתתף בתוכניות ריאליטי”.
◄ מתקבל רושם של כל הילדים בישראל מפלצות וכל ההורים סמרטוטים
גם ד”ר יצחק קדמן, מנכ”ל ’המועצה לשלום הילד’, חיזק את דבריה והוסיף “התקשורת איננה מוסד חינוכי, התקשורת הוא מוסד בידורי שצריך להתקיים מפרסומות. מה שמעניין אותם זה הרייטינג והרייטינג של סופר נני הוא סופר – דובר.
שיקול הדעת של אותם הורים שמסכימים לילדים שלהם להופיע בסצנות מבזות הוא לקוי ואני מצפה מההפקה לא להתחבא מאחורי הטענה שאם ההורים הסכימו אז זה בסדר.
יו”ר הועדה לזכויות הילד, ח”כ דני דנון
מי שמסתכל מבחוץ על “סופר נני” מקבל את הרושם של כל הילדים בישראל מפלצות וכל ההורים סמרטוטים – זוהו עיוות של המציאות, לעיוות הזה יש השלכות, לפני מספר ימים נעצרו הורים שהתעללו בילדים וקשרו אותם, בחקירתם הם ענו לשוטרים; “שהם מחנכים את הילדים כמו בתכנית “סופר נני”.
התוכנית מייצרת איזוהי שהיא אווירה של קסם ואני רוצה להפריח אותה ולומר שאין דבר כזה שבתוך 48 שעות כל הבעיות של המשפחה נפתרות – זאת אשליה שצריך להזהיר ממנה. התוכנית, גורמת נזק גם לילדים המשתתפים בתוכנית וגם לילדים הצופים בה ומקבלים את העולם בצורה מעוותת לחלוטין”.
◄ סכנה בשיטות של דליות
גם ד”ר בועז רפפורט, אשר מתמחה בהתפתחות הילד מטעם משרד הבריאות, יש דעה בנושא; “לחלק גדול מן המקרים שאני רואים בתוכנית, יש הפרעות רפואיות שפסיכולוג לא יכול לפתור. בנוסף, חלק גדול מן המקרים בתוכנית דורשים הבחנה ספציפית שלא נעשית ע”י צוות התוכנית.
צריך להבין שאלו ילדים מאוד מורכבים ואי אפשר לבוא ולעשות להורים הדרכה כללית מבלי לעשות הבחנה ספציפית לילד”.
רפפורט, סיפר, כי הוא נתקל במקרים בהם הורים צופים בתוכנית בבית ומנסים את הדרכים בהם מיכל דליות, משתמשת על הילדים שלהם, לדבריו השיטות הללו לא מתאימות לכל ילד, ועלולות להביא להשלכות חמורות על חלק מן הילדים.
גם איילת מצגר, סמנכ”ל טלוויזיה ברשות השנייה, סיפרה, כי; “הרשות, מנסה לקבוע אמנה חדשה שתסדיר את נושא החשיפה; “בשנים האחרונות אנחנו מנסים ליצור אמנה להשתתפות של ילדים בתוכניות שתהיה מוסכמת על גורמי השידור וגורמי ההפקה.
ד”ר יצחק קדמן, מנכ”ל המועצה לשלום הילד: התקשורת איננה מוסד חינוכי
במסגרת אותה אמנה יקבעו כללים להשתתפות של ילדים בתוכניות, אחד מן הכללים שיקבעו באמנה הוא שהשתתפות של הילדים בתוכניות תהיה תלויה גם בגורמים מקצועיים נוספים ולא רק באישור ההורים”.
לשאלתו של ח”כ דנון, בדבר שידור פורמו לתוכנית שבו נראה ילד אומר לאביו; “אני ארצח אותך”’ בשעות שבהן ילדים צופים בטלוויזיה, אמרה מצגר, כי; “הרשות השנייה, מיד ביקשה מ’קשת’ שיורדיו את אותו קדימון ואכן לאחר פנייתם הקדימון הורד משידור”.
יו”ר הועדה, ח”כ דני דנון, הורה בסוף הדיון למרכז המחקר והמידע של הכנסת לערוך מחקר מקיף ולבדוק את ההשפעות וההשלכות של השתתפות של ילדים בתוכניות ריאליטי.
דנון, הפציר במפיקים לחשוב על טובת הילדים גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך ומן הרשות השנייה, להסדיר במהרה את האמנה של השתתפות ילדים בתוכניות טלוויזיה בשיתוף פעולה מלא עם הוועדה.
Add Comment