תוצאות הסקר השנתי של השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מצביעות על המשך מגמת הירידה בשימוש בחומרי הדברה – בשנת 2009, נמצאו רק ב- 5.9% מהדגימות תוצאות חריגות, לעומת כ- 7.4% בשנת 2008
משרד החקלאות: נמשכת מגמת הירידה בשאריות חומרי הדברה בפירות וירקות
תוצאות בדיקות הסקר השנתי של השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מורות על המשך מגמת הירידה של שימוש אסור ב’חומרי הדברה’ בתוצרת חקלאית טרייה. בשנת 2009, נבדקו כ- 800 דוגמאות תוצרת טרייה של ירקות ופירות מכל האזורים והמגזרים בארץ. ב- 5.9% בלבד מהבדיקות נמצאו חריגות בשימוש ב’חומרי הדברה’, הכוללות שאריות גבוהות מהמותרות בחוק או שימוש בחומרים לא מורשים בשימוש בגידול המסוים. לשם השוואה, בשנת 2008, נמצאו 7.4% תוצאות חריגות. המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה בין היתר תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד.
התקן הישראלי לשימוש בחומרי הדברה, קובע אלו חומרים מותרים בשימוש בגידולים השונים ובאיזו רמה. התקנות שנקבעו לוקחות בחשבון בין היתר את סל המזון שאותו צורך אדם במדינת ישראל ורמת השאריות, הנקבעת כמותרת לחומר הדברה, היא רמה הכוללת גם טווח ביטחון שמונע כל מצב של סיכון.
בשנים האחרונות, נרשמת ירידה בשימוש ב’חומרי הדברה’, בכל סוגי הירקות והפירות הנבדקים. ניתן לזקוף זאת לפעילות אכיפה ובקרה מוגברת המתבצעת על ידי המשרד.
בשנת 2008, החל משרד החקלאות להשתמש במכשור מעבדתי חדש לביצוע בדיקות הסקר. הכלי החדש משוכלל במיוחד, ומאפשר לבדוק את התוצרת בבדיקות רגישות מאוד שמזהות חומרי הדברה גם ברמות זעירות, שלא התאפשרו בטכנולוגיות ששימשו בשנים קודמות. לפיכך, אחוז הבדיקות בהן נמצאו חומרי הדברה אסורים, עלה.
בשנים האחרונות נרשמת ירידה בשימוש בחומרי הדברה. בשנת 2007 נמצאו 5.6% מדגימות הסקר השנתי של ’השירותים להגנת הצומח’ עם תוצאות חריגות, לעומת 6% מדגימות בשנת 2006, 10.6% דגימות חריגות בשנת 2005 ו- 14.5% דגימות חריגות בשנת 2004.
בשנת 2008, בבדיקות לפי שיטות הבדיקה החדשות נמצאו 7.4% מהדגימות עם חריגות, אך כאמור, נתון זה לא מלמד על עלייה היות ורגישות הבדיקה השתנתה.
בשנת 2009, כבר ניתן לראות את המשך מגמת הירידה, לאחר שימוש של שנה שנייה ברציפות במכשיר הבדיקה החדש.
<!–SurveyTheLocalMarketInFruitAndVegetablesForPesticide_06-06-10_01.htm–>
השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מקיימים פיקוח שוטף על הימצאות שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית באמצעות דגימת התוצרת אצל החקלאים בשדה, בבתי האריזה ובמרכזי המזון ובדיקתה במעבדות המשרד. מדי שנה, מבצע המשרד, סקר הכולל כ- 900 בדיקות מדגמיות של ’תוצרת חקלאית טרייה’ להימצאות שאריות חומרי הדברה, בהתאם לתקנים ולרמות המאושרות.
לשם השוואה, בכל ארה”ב, נערכות כ- 10,000 בדיקות רשמיות בלבד, ובכל מדינות האיחוד האירופי גם יחד נערכות כ- 40,000 בדיקות רשמיות בלבד! (עפ”י פרסומים רשמיים של ה- USDA וה- EU).
המדגם בישראל, לוקח בחשבון את היקף ייצור התוצרת של פירות וירקות בישראל, את שיעור הצריכה (הרגלי האכילה של הישראלים) ואת מידת החריגות של הגידול בסקרים קודמים. במדגם ישנה חלוקה לאזורים גיאוגרפיים ולתקופות שנה הלוקחים בחשבון את העונתיות של הגידולים השונים.
מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, הגב’ מרים פרוינד; “המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד, והעמדה לדין של חקלאים שעוברים על החוק. בכל מקרה, חשוב לומר, כי החריגות שנתגלו, אינן מהוות פגיעה בבריאות הציבור, הודות למרווחי הביטחון הגדולים שנלקחו בחשבון בעת קביעת התקן”.
דפנה יוריסטה, דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מוסיפה, כי במקביל, נוקט משרד החקלאות ופיתוח הכפר, במדיניות רחבה של הפחתת השימוש בחומרי הדברה. במסגרת זו, מדריכי שירות ההדרכה והמקצוע של המשרד (שה”מ), הפזורים בכל הארץ, מלמדים את החקלאים, ומטמיעים בקרבם שיטות ותכניות ל’הדברה משולבת’, הכוללות שימוש באוייבים ביולוגים, שימוש בחרקים מועילים, ועוד.
בנוסף, בשנים האחרונות נעשה יותר ויותר שימוש ב’הדברה ביולוגית’ גם בירקות.
Add Comment