ויקטור זובקוב, סגן רה”מ של רוסיה, בפתיחת הפורום העסקי ישראל-רוסיה: אנו מעוניינים בהשתלבות החברות הישראליות במגוון רחב של תחומים ◄ שר התמ”ת, בן אליעזר: מעוניינים לחזק הקשרים בתחומי המדיה, טכנולוגיה חקלאית ותקשורת
סגן רה”מ של רוסיה לשר התמ”ת: הניסיון, הידע, וההישגים של ישראל חשובים וחיוניים לנו
פתיחה מוצלחת לשר התמ”ת, מר בנימין בן אליעזר, היום (שני) בביקורו בעיר מוסקבה, במסגרת פתיחת כינוס מליאת ’הפורום העסקי ישראל-רוסיה’, אותה הגדיר סגן רה”מ הרוסי, ויקטור זובקוב כ”עתיד משותף נפלא” לאור הפוטנציאל הקיים ביחסים הכלכליים בין המדינות והוסיף בדבריו, כי הוא מקווה שתהיה עבודה פורייה במסגרת הכינוס וייחתמו בעקבותיה הסכמים חדשים; “הניסיון, הידע, וההישגים של ישראל הם חשובים וחיוניים למדינת רוסיה. הקרבה הגיאוגרפית, ומספר דוברי הרוסית בישראל, עשויים לסייע מאוד בהגדלת היקפי הסחר”.
לדברי זובקוב, המכהן גם כיו”ר הועדה המעורבת עם ישראל, מדינתו מעוניינת שעסקים ישראליים, יכסו ספקטרום נרחב של תחומי פעילות ברוסיה. “הסחר עם ישראל מהווה בסה”כ כאחוז מכל הסחר של רוסיה עם מדינות זרות ולכן הפוטנציאל, לא ממומש”.
בפתח דבריו, אמר שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, מר בנימין (פואד) בן אליעזר, כי; “20% מהאוכלוסייה במדינת ישראל, דוברי השפה הרוסית, עובדה זו, מהווה חיבור מיוחד בין שתי האומות ובין קהילות העסקים של המדינות. אנו מעוניינים לחזק ולמנף את הקשר בין המדינות בסקטורים הבאים; מדיה, טכנולוגיה חקלאית, ו-IT”.
השר בן אליעזר, הדגיש, בדבריו, כי; “ישראל, מעוניינת להדגיש את הרצון הרב לשיתוף פעולה מול רוסיה והגופים הרלוונטיים לקראת ההכנות של משחקים האולימפיים ב-סוצ’י 2014. אנו בטוחים, כי הגופים הרוסים, ימצאו ערך מוסף בידע הישראלי, שיוכל לתרום רבות ביוזמות משותפות לקראת המשחקים האולימפיים ב– 2014”.
◄ מתקדמים בתהליך שיתוף הפעולה עם חברת הענק רוסנאנו
שר התמ”ת, חתם היום (שני) מול מקבילו שר התמ”ס הרוסי, ויקטור חריסטנקו, על הסכם שיתוף פעולה במחקר ופיתוח תעשייתי בין ישראל לרוסיה. ההסכם פתוח לכלל החברות בכלל הסקטורים במשק, כאשר האקדמיה יכולה להשתלב בו כקבלן משנה.
סגנית המדען הראשי לקשרים ושת”פ בינ”ל במו”פ, הגב’ מינה גולדיאק, אמרה, כי; “אנו צופים להתחיל בקרוב את היישום של ההסכם, בתחומי הננו-טכנולוגיה מול הסוכנות הממשלתית ’רוסנאנו’”. לדבריה, התמיכה לחברה הישראלית, תינתן באמצעות המדען הראשי בתמ”ת, בעוד שהתמיכה לחברות הרוסיות תינתן באמצעות רוסנאנו.
הסכם זה הוא המשך ישיר לסיכומים אליהם הגיע השר בן אליעזר, בביקורו בשנה שעברה בסנט פטרבורג, במסגרת פגישתו עם יו”ר חברת רוסנאנו מר אנטולי צ’ובאייס (Anatoliy Chubais), אז החליטו השניים על הגברת המגעים בדרך להשקעה משותפת בתחום הננו-טכנולוגיה, מהלך שמשלים את המגעים של החברה בעבר עם נשיא המדינה מר שמעון פרס, עם ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, ובזכות פעילות של משרד החוץ ומשרד התמ”ת.
השר בן אליעזר עם סגן רה”מ הרוסי, ויקטור זובקוב
בפגישה המקדימה, ברך השר בן אליעזר את סגן רה”מ הרוסי על חתימת הסכם מו”פ בין ישראל לרוסיה, ואמר, כי הוא מאמין שיתרום רבות לקידום היחסים בין המדינות, ויפעל לקדם את יישום ההסכם ולהגביר את שיתוף הפעולה בין המדען הראשי, עם רוסנאנו, וגופים אחרים. כמו כן, הודה השר בן אליעזר באופן אישי לסגן רה”מ הרוסי על מאמציו הרבים שסייעו להגעה להסכם.
חברת רוסנאנו, הנה חברה ממשלתית שהוקמה בשנת 2007 ע”י ממשלת רוסיה לקידום ננו-טכנולוגיה במטרה לגוון את התעשייה הרוסית. החברה פועלת במתכונת של קרן הון סיכון, כלומר; מחפשת להשקיע בחברות בתחום ננו-טכנולוגיה ברוסיה או בחו”ל, הממשלה, הזרימה לחברה הון עצמי של כ-5 מיליארד דולר ומינתה למנכ”ל את מר צ’ובאיס, שכיהן בעבר בתפקידים בכירים כגון סגן ראש הממשלה, השר לענייני הפרטה בתחילת שנות ה-90, מנכ”ל חברת החשמל הרוסית וכו’.
אל השר בן אליעזר, מתלווים בביקורו גם ח”כ הגב’ אנסטסיה מיכאלי ומנכ”ל התמ”ת מר שרון קדמי. בראש הפורום העסקי בצד הישראלי עומד נשיא התאחדות התעשיינים ויו”ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, מר שרגא ברוש, שאמר בפורום, היום, כי; “שמו לנו למטרה להרחיב בצורה דרמטית את הסחר בין המדינות, זאת בעיקר בתחומי התקשורת, טכנולוגיות חקלאות וביטחון פנים”.
היום, צפויות להתקיים עשרות פגישות לכ-50 חברות ישראליות שהצטרפו לביקור השר אל מול חברות רוסיות, בארגון של מינהל סחר חוץ בתמ”ת, של הנספח הכלכלי של ישראל במדינת רוסיה, מר אדי שטיינבוק ושל מנכ”ל מכון היצוא, מר אבי חפץ. משלחת אנשי העסקים מתמחה בתחומי התקשורת, HLS, פיננסים, תשתיות, חקלאות ויהלומים.
◄ יחסי המסחר בין ישראל רוסיה
רוסיה נחשבת כיום כאחת מעשרת הכלכלות הגדולות בעולם עם אוכלוסיה של 140 מיליון תושבים. בשנת 2009, הפכה רוסיה למייצאת הגדולה ביותר של נפט ו-גז טבעי, וכן נחשבת המייצאת השלישית בעולם של מתכת ו-אלומיניום. מתוך נתוני הייצוא והייבוא בין מדינת ישראל למדינת רוסיה, ניתן לראות, כי בשנת 2009 היה היקף הסחר הסתכם ב כ- 1.5 מיליארד דולר, המהווה ירידה של כ-40% לעומת אשתקד. עיקר ענפי היצוא הם חקלאות ומזון, תקשורת ופלסטיק . הענפים בעלי פוטנציאל גידול ב’יצוא הישראלי’ לרוסיה, הם; תקשורת ו- IT, תרופות, רכב, אבטחה ובטיחות, חקלאות ואגרו-טכנולוגיה, וציוד רפואי.
Add Comment