בנקים

בנק ישראל: 64% מהפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל – עלות הפרויקט גבוהה מאומדן העלות הראשוני

0
0

בנק ישראל מפרסם היום (ב’) קטע מתוך דו”ח בנק ישראל שיופיע בחודש אפריל: “הטיות באומדני העלות וצפי הסיום בפרויקטים בתחבורה”; ב-64 אחוזים מהפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל עלות הפרויקט גבוהה מאומדן העלות הראשוני, וב-82 אחוזים תאריך הסיום בפועל מאוחר מהתאריך המקורי
בנק ישראל: 64% מהפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל - עלות הפרויקט גבוהה מאומדן העלות הראשוני
בנק ישראל: 64% מהפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל – עלות הפרויקט גבוהה מאומדן העלות הראשוני

בנק ישראל, מפרסם היום (שני), קטע מתוך דו”ח בנק ישראל, אשר יופיע בחודש אפריל, ממנו עולה תמונה עגומה בנושא; “הטיות באומדני העלות וצפי הסיום בפרויקטים בתחבורה”, למשל; בפרויקטים גדולים (מעל 100 מיליוני ש”ח), מתברר, כי העלות הסופית גבוהה ריאלית ב- 45 אחוזים בממוצע. כאשר העלות הסופית גבוהה ריאלית ב-31 אחוזים, בממוצע, מהתקצוב הראשוני והאיחור הממוצע הוא כ-64 אחוזים ממשך הפרויקט המקורי. הנחמה היחידה, העולה מן הדו”ח, היא בעובדה, כי ממחקרים בעולם, נראה שהשינויים בעלויות בפרויקטים של תשתיות תחבורה בישראל דומים לשינויים בעלויות בפרויקטים של תשתיות תחבורה בעולם.

לאחרונה, אישרה הממשלה, תוכנית רב-שנתית מקיפה לשדרוג תשתית התחבורה, הכוללת השקעות של עשרות מיליארדי שקלים על פני העשור הקרוב בכבישים וברכבות. בשל גודלה של ההשקעה ואורך הזמן שבו היא תשפיע על תקציבי המדינה חשוב לבדוק את רמת העמידה ביעדים ואת התממשות ההערכות שעל פיהן מתוקצבים פרויקטים מסוג זה.

כדי לעמוד על הסיכון הנובע מהתוכנית למסגרת התקציב לשנים הקרובות בודקים ב’בנק ישראל’, אם פרויקטים בתחום התחבורה בישראל, מסתיימים בעלות גבוהה משמעותית מהמתוכנן, ואם משך ביצועם רב מהמצופה.

תוצאות בדיקת 196 פרויקטי תשתיות תחבורה בישראל (כולל פרויקטים שהסתיימו ולא הסתיימו כאחד), מראות, כי במרבית הפרויקטים (64%) בתשתיות תחבורה בישראל העלות גבוהה ריאלית באופן משמעותי מהעלות הצפויה בתקצוב הפרויקט.

פרויקט ממוצע עולה ריאלית 31%, יותר מהעלות המקורית (ממוצע זה כולל את כל הפרויקטים שנבדקו). בנוסף, 82% מהפרויקטים מסתיימים מאוחר יותר מצפי הסיום המקורי. פרויקט ממוצע מאחר ב-64% ממשך הפרויקט המקורי הצפוי. מאחר שחלק מהפרויקטים עוד לא הסתיימו, מדובר על אומדן חסר.

110 מתוך 196 פרויקטים בתחבורה שנבדקו היו פרויקטים גדולים (מעל 100 מיליוני ש”ח). עלות פרויקטים אלו משתנה יותר מהשינוי בפרויקט הממוצע – העלות הסופית עולה ב-45% ריאלית.

דוגמה של פרויקט מסוג זה היא הקו המהיר לעיר ירושלים (A1), שהוא הפרויקט הגדול במדגם. (כל הנתונים מומרים למחירי דצמבר 2009). הפרויקט, הופיע בתקציב לראשונה בשנת 2004, בעלות כוללת של 4 מיליארדי ש”ח ועם צפי סיום ברביע הרביעי של 2008.

עלותו המדווחת, עלתה בתקציב 2009 ל-6.7 מיליארדי ש”ח וצפי הסיום, זז לרביע הראשון של 2016. בסך הכול, גדלה העלות הכוללת ב-69 אחוזים בחמש שנים, והפרויקט, עדיין רחוק מאוד מסיומו.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן