בעשור האחרון, הופיעה בשוק הבשר בישראל תופעה יחודית, הוספת מים לבשר בהזרקה ומכירת בשר זה תחת הכותרת “בשר מעובד”
RAWMEAT_180_001.jpg
לראשונה, הובא הנושא לידיעתי במכתב ששגרה גברת י.כ. מפרוזדור ירושלים בשנת 1988 למשרד המסחר והתעשיה בה היא מאשימה את יצרני הבשר בהונאת הציבור על ידי הזרקת מים לבשר (המכתב שמור במערכת).
עד מהרה התברר שהתופעה היא נרחבת בהרבה מהמשוער, הוקמו חברות שהתמחו בהפשרת בשר קפוא מיבוא, הזרקתו בתמיסות שונות של נוזלים והקפאתו מחדש.
בשר זה נמכר בראשית דרכו כבשר קפוא רגיל ללא ציון כל תוספת ליד שם הנתח, בשלבים אלו החלה התעוררות של הציבור לנושא הופיעו מספר כתבות בעיתונות הכתובה, בהם הוקעו העוסקים בהזרקת המים אולם מזריקי המים לבשר לא נואשו ואף העלו את הטענה, כי מהזרקת המים מתפרנסות כ-2000 משפחות בישראל וכתוצאה מאיסור הזרקת המים תקופח פרנסתם, כפי שנראה להלן – פרנסה לא רעה כלל ועיקר.
הנושא נדון פעמים מספר בועדה הוטרינרית המייעצת למשרד הבריאות – שירות המזון הארצי וחברי הועדה הביעו דעתם שיש לאסור את הזרקת המים לבשר גלמי.
הציוד המשמש להזרקת מים בבשר הינו יקר ביותר מדובר במזרק אוטומטי המשמש ברגיל להזרקת תבלינים לחומר גלם להכנת נתחי בשר מתובלנים ו/או מעושנים ומטופלים תרמית מוצר הידוע בישראל כ”פסטרמה” ובשמות אחרים במקומות אחרים בעולם ובציוד לוואי אחר המשמש לעיסוי הנוזלים בתוך הנתח (`טמבלר`), שני פריטי ציוד לגיטימיים לחלוטין אולם למטרות אחרות.
לפיכך, האפשרות של איסור החזקת ציוד להזרקת מים לבשר במפעלים, שנדונה בישיבות הועדות המיעצות למשרד הבריאות לא נמצאה כרלבנטית. לעומת זאת אפשר המחוקק להזריק נוזלים לבשר גלמי שאינו מיועד לטיפול תרמי ברמה שלא תעלה על 10% ממשקלו הכולל של הבשר ובתנאי שהוספת המים תוצהר על גבי תוית המוצר שיכונה מכאן והילך “בשר מעובד”.
Yitskhak_Klinger_100_01.jpg
בשיחות שקיימתי עם מספר גורמים בענף הבשר, הוברר, שאין כל אפשרות להזריק מים ברמה של 10% פשוט הציוד אינו מאפשר הזרקת כמות כל כך נמוכה של מים. יתרה מכך, הוספת מים ברמה נמוכה נמוכה מ-30% הינה מאד לא כלכלית ואינה מאפשרת החזר הון על הציוד היקר המשמש להזרקת המים.
בשלב זה, הוזמנו מספר גורמים כולל הח”מ לישיבות בועדה לפניות הציבור בכנסת. בישיבות אלו הייתה השתתפות רבתי של מזריקי המים לבשר (מהל) ומספר מצומצם של נציגי הרשויות – משרד הבריאות, משרד החקלאות, נציגי הסתדרות הרופאים הוטרינרים, מרכז השלטון המקומי והארגון להגנת הצרכן.
הדיעה הכללית של נציגי הרשויות וחברי הכנסת הייתה שהזרקת מים לבשר מהווה הונאת הצרכן ויש לאסור הזרקת מים לבשר. בשלב מסויום ביקש יו”ר הועדה לפניות הציבור בכנסת מאסופת מהל שהופיעה לישיבה בכנסת – “החוק מתיר לכם להזריק מים לא יותר מ 10% אז תשמרו על אותם 10%!”
בתגובה לכך, ענה לו אחד המזריקים: “אני מזריק 80% נראה אותך עושה לי משהו!”.
אחת הבעיות המרכזיות הינה חוסר האפשרות לבדוק לאשורו בישראל את כמות המים שהוספה לבשר, המחוקק קבע מהו היחס הנכון מים/חלבון בנתחי בשר דבר שניתן לבדיקה בנקל במעבדות בישראל. אולם אין דבר פשוט יותר מאשר להוסיף בהזרקה חלבון בכדי להטות את היחס ולזכות ברווח כתוצאה מהוספת המים ולעמוד בדרישות החוק.
בשלב זה, נערכה בדיקה שמומנה על ידי הרשות להגנת הצרכן של דוגמאות בשר מוזרק במעבדות המכון למחקר בבשר בקולמבך – גרמניה. התוצאות לא הפתיעו את עורכי הסקר, בשום מקרה לא נמצאה כמות של מים מוספים העומדת בדרישות החוק 10%.
בישיבה האחרונה, של הועדה לפניות הציבור בכנסת אליה הוזמנו נציגי מהל הסכימו אפילו נציגי מהל להפסיק את הזרקת המים בתנאי שתוחזר להם ההשקעה הכספית ברכישת הציוד היקר.
יש לציין, כי מסביב לנושא הזרקת המים לבשר התפתחה טכנולוגיה רחבה ביותר שמטרתה להצמיד את המים המוזרקים לבשר כך שלא יופרשו בהפשרת הבשר וחמרים אחרים שנועדו לשמש משפרי צבע ו/או תכונות אחרות שנעלמו מהמוצר עקב הטיפול בהוספת מים.
טענת מהל, שהציבור רוצה את המוצר “בשר מוזרק במים” עקב שיפור טעמו וריכוכו משום שהבשר הקפוא המיובא אינו באיכות טובה, הוזמה באותה ישיבה בכך שמאז 1995 יבוא הבשר הוא בידיים פרטיות ויבואני הבשר שאיכותו תלויה אך ורק בהם הם גם יצרנים המזריקים מים לבשר.
התמריץ להזריק מים לבשר מובן ביותר כאשר בוחנים את מחירי הבשר כפי שהם מוצעים לציבור בחנויות המרכולים.
כאשר בוחנים את המקפיאים למכירת בשר בסופרמרקטים רואים תופעה מענינת, רוב המוצרים הנמכרים `עם תוספת של 10% מים “אינם ניתנים לזיהוי כנתחים אמיתיים של בשר אלא בשמות יצירתיים מאד כיד דמיונם המפותח של יצרני מהל.
שני מוצרים הניתנים לזיהוי בקלות “כתף מרכזי” ו-“פילה מדומה” מופיעים באותו המקפיא ומיבוא של אותה החברה כאשר הבשר הגלמי נמכר במחיר של במחיר של 19.90 ש”ח לק”ג בעוד שהנתח עליו מוצהר “בתוספת 10% מים מוספים” נמכר במחיר של 34.90 ש”ח לק”ג.
מדובר בתוספת מחיר נטו של 75% עוד לפני חישוב תוספת המשקל כתוצאה מהזרקת המים שיכולה לנוע כאמור לעיל מ-30% ומעלה. מגדיל לעשות גדול מזריקי המים לבשר שהכיתוב על גבי האריזות “בתוספת 10% מים” מופיע באותיות שחורות על רקע כחול כהה דבר הדורש כישורי ראיה מיוחדים.
תופעה נוספת שמופיעה במרכולים בעת האחרונה, היא מכירתו לציבור של בשר קפוא שהופשר ונארז בוקואום ב`בשר קפוא מופשר מיושן`. פרט להיבט הטכנולוגי שלא הוכח לאשורו קיים היבט הונאת הצרכן, בשר קפוא מיושן נמכר ברשתות השיווק במחיר של בשר טרי, דהיינו 55.95 ש`ח לק`ג, הפרש נטו של 300%. הציבור הרחב אינו מבחין בהבדל בין בשר טרי ובין בשר קפוא שהופשר.
קוראינו יכולים בקלות לאמוד את השכר הכרוך בהזרקת מים בבשר, מהו העונש?
* בצילום למעלה משמאל הכותב ד”ר יצחק קלינגר.
* הדברים מובאים באדיבות אתר מועצת הבקר
Add Comment