המחקר מצא, כי כתוצאה מפעולות היתכנות של תסמינים פוסט טראומתיים, דווקא באזורים בהם אירעו יותר פיגועים נמצאו במחקר עוד פחות סימפטומים פוסט טראומתיים ◄ ככלל, לא נמצאו בני נוער שסבלו מתמונה קלינית משמעותית של תסמונת פוסט טראומטית
מד”א, מחקר, מגלה: בני נוער במד”א, מתמודדים בהצלחה בחשיפה לאירועים הקשים
בני הנוער המתנדבים בארגון מד”א, והנחשפים למראות הקשים בפיגועים מתמודדים עם החשיפה בהצלחה. כך עולה ממחקר של מד”א, שהוצג בכנס הבינלאומי “IPRED”, כנס ראשון מסוגו שהתקיים בישראל להתמודדות ומענה לאירוע אסון בהובלת פיקוד העורף ומשרד הבריאות, אשר בדק בין היתר את מידת השפעת אירועי טרור רבי נפגעים על הופעת תסמיני פוסט טראומה בקרב מתנדבי הנוער. בכנס השתתפו מאות בעלי תפקידים בכירים מהארץ ומחו”ל, כולל מרצים אורחים מהמובילים בעולם בתחומם.
המחקר, שנערך במשך 4 שנים, בדק מתנדבים בגילאי 15-18, בעלי הכשרה של קורס עזרה ראשונה בסיסי ומתקדם וניסיון של שנה כחובשים באמבולנסים.
בבסיסו, ביקש המחקר להבטיח, כי; “נוער מד”א”, הנחשף למראות קשים ונכח בסיטואציות רגשיות קשות להתמודדות, לא יפתח סימני פוסט טראומה.
אל”מ (במיל’) ד”ר חיים קנובלר מן האוניברסיטה העברית בירושלים, אשר משמש כיועץ בהתנדבות למגן דוד אדום, מסביר; “מניעת ה-פוסט טראומה, התקיימה בשני מישורים; הראשון, ביקש להבטיח, כי הנוער המתנדב למד”א, הוא בעל חוסן אישיותי.
המישור השני, נכנס לפעולה אחרי כל אירוע רב נפגעים, או פיגוע טרור שהתרחש באותה תקופה, כאשר מיד בסיום האירוע כינסה הנהלת מד”א, הבכירה את כל הצוותים הרפואיים שלקחו חלק בפעילות, לתחקיר מבצעי ואישי על ידי אנשי מקצוע מנוסים בטיפול בנפגעים, שסקרו את הפעולות שביצעו המתנדבים בעת הסיוע לצוותי האמבולנסים בפיגוע.
באופן זה, עובדו הזיכרונות הרגשיים של המתנדבים, נצטיירה תמונה מלאה של האירועים, וניתנו הנחיות מקצועיות לעתיד, אשר הדגישו את התפקוד החיובי והחיוני של המתנדבים”.
המחקר, חזר ובדק אצל אותם המתנדבים היתכנות של תסמינים פוסט טראומתיים, ומצא, כי כתוצאה מהפעולות הנ”ל, דווקא באזורים בהם אירעו יותר פיגועים, נמצאו במחקר, עוד פחות סימפטומים פוסט טראומתיים.
ככלל, לא נמצאו בני נוער אשר סבלו מתמונה קלינית משמעותית של תסמונת פוסט טראומטית.
המחקר והתוצאות מעידים הן על החשיבות לה זוכה נושא מניעת הטראומטיזציה המשנית בקרב המתנדבים בהנהלת מד”א, והן על ההצלחות המרשימות בתחום.
אלי בין, מנכ”ל מד”א; “מרבית מתנדבי הנוער של מד”א נחשפים לארגון דרך ההתנדבות ורובם ככולם ממשיכים להתנדב בארגון עד גיוסם. מדובר על נוער איכותי, רציני, אחראי ובעל מוסר עבודה גבוה. בתקופת מבצע עופרת יצוקה ו-מלחמת לבנון, ביקשו בני הנוער מכל רחבי הארץ, להגיע להתנדב באזורים שהיו תחת איום ולא חששו מהמראות הקשים, או מהסכנה”.
“אני גאה לספר שגם בבגרותם, משתלבים מתנדבי הנוער של מד”א בכל השדרות המובילות במדינה ובמיוחד בעולמות התוכן הרפואיים, באחוזים גבוהים בהרבה משאר האוכלוסייה. מטבע הדברים, קיים חשש מתמיד כשמדובר במראות קשים והתמודדויות לא פשוטות בזירות מרובות נפגעים, אבל מד”א, נוקט בכל אמצעי על מנת להבטיח את חוסנם הנפשי”. סיכם בין, מנכ”ל מד”א.
תסמונת פוסט טראומה, או הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או בקיצור: PTSD), מתייחסת להופעת בעיות נפשיות אחרי חשיפה לאירוע מסכן חיים. מדובר בעיקר בסימני חרדה. זיכרון האירוע הטראומתי חוזר אל האדם, בעיקר בצורה של חלומות בעתה, או חוויה במשך היום של האירוע עצמו; “פלאשבק”.
Add Comment