כך קובע דו”ח מעבדה, לאור תלונות על מטרדי ריח באזור חדרה, הזמין מנכ”ל המכון לטיהור שפכים סקר ריחות מקצועי ◄ בין היתר נקבע בדו”ח, כי ניהול ותפעול יעיל של המכון לטיפול בשפכים מונע מטרדי ריח ◄ הדו”ח גם אינו חושף את מקור הריח
מט”ש חדרה, אינו מהווה מקור למטרדי ריחות רעים בשכונות העיר ובאזור
“המט”ש (החברה לטיפול והשבה של שפכי וקולחי חדרה בע”מ), אינו מהווה מקור למטרדי ריחות”, כך עולה מסקר ריחות שערך צוות מומחים בראשות ד״ר רבקה קולטון-שפירא, מומחית לאיתור וטיפול במטרדי ריחות. הדו”ח, ה”מזכה” את המט”ש-חדרה, אולם אינו חושף מי אחראי על מטרדי הריח שהיו באחרונה בעיר חדרה.
הסקר, נערך בשטח המכון לטיהור שפכי חדרה, במהלך שלושה סיורים שונים לבחינה ודיגום של מקורות ריח מקומיים. בדו”ח שהוגש השבוע למר יפים רויזמן, מנכ”ל המט”ש, נאמר, כי בכל הסיור פעל המכון, באופן מלא וללא תקלות ולא יצר מטרדי ריחות בסביבתו הקרובה או הרחוקה.
הסיור הראשון נועד להכרת מכון הטיהור, ובשני הסיורים הבאים נדגמו ריחות מהמתקנים השונים במכון ונלקחו לבדיקה. הדגימות נבדקו במעבדה לאנליזה באמצעות אולפקטומטר (מכשיר שבאמצעותו ניתן למהול דוגמת גז בעל ריח עם גז ניטראלי ביחס מוגדר, ולהגיש להרחת צוות המריחים). תוצאות הדיגום שימשו להערכת פוטנציאל מטרדי הריחות מהמכון בעת תקלות ובתנאים מטאורולוגיים חריגים.
הערכת מידת המטרד נעשתה באמצעות חישוב פיזור הריחות במודל המקובל ב-EPA) Environmental Protection Agency) ובמשרד להגנת הסביבה. חישובי המודל מראים חד-משמעית שהמט”ש אינו מהווה מקור למטרדי ריחות.
בדו”ח קולטון, מצוין, בפירוש, כי נלקחו דגימות ממוקדים פוטנציאליים להוות מקורות ריח, כולל כניסת הביוב למט”ש, אגני שיקוע, מסמיכי בוצה (ראשונית ושניונית) ומכולת בוצה סחוטה.
“כל המקורות הללו, נדגמו ונבדקה עוצמת הריח שלהם”, מפורט בדוח, “אגני האוורור, ומשקעי הבוצה השניונית לא היוו מקור לריחות בעת הסיור. לאגני האוורור, יש ריח אופייני של מערכת אירובית שאיננו מטריד ומורגש רק בקרבתם, אגני השיקוע של הבוצה השניונית אינם מהווים מקור לריחות”.
החברה לטיפול והשבה של שפכי וקולחי חדרה בע”מ, הינה חברה ציבורית בבעלות הרשויות המקומיות באזור ובראשה עומד ראש עיריית חדרה מר חיים אביטן. באחריותה אחזקת תחנות שאיבה וקווי מאסף של ביוב מהרשויות למכון טיפול השפכים וכן תפעול מכון השפכים.
הדו”ח, הוזמן לאור תלונות חוזרות ונשנות של תושבים על מטרדי ריח באזור, ולאור הטענה, כאילו מקורם של מטרדי ריח אלה, נובע ממכון הטיהור. במט”ש, החליטו לבדוק את הטענה האמורה אחת ולתמיד ושמחו להיווכח שהדו”ח מזים אותה לחלוטין.
עם קבלת הדו”ח אמר מנכ”ל מט”ש (החברה לטיפול והשבה של שפכי וקולחי חדרה בע”מ), מר יפים רויזמן, כי; “חשנו, כי מחובתנו, כלפי האזרחים להירתם לנושא ולנסות לאתר את מקורות למטרדי הריח.
החברה פנתה למומחים ידועי שם בתחום מטרדי ריח בראשם ד”ר רבקה קולטון, המשמשת אחראית על צוות מריחים המייעץ ל-משרד להגנת הסביבה ו-משרד הבריאות, על מנת לבצע סקר מקורות פליטת ריח במכון טיהור השפכים ולהעריך את פוטנציאל מטרדי הריח במכון אם קיימים בכלל .
עבודת הסקר שבוצעה מצביעה באופן ברור, כי מכון טיפול בשפכי חדרה, איננו המקור למטרדי ריח באזור שהיו בתקופה האחרונה”.
רויזמן, ציין, כי, בשנים עברו אירעו לעתים מקרים של מפגעי ריח, ממכון הטיפול, והסיבה לכך הייתה תפעול כושל ולקוי של מכון הטיפול באמצעות קבלן חיצוני.
מחודש דצמבר 2008, מנוהל המכון לטיפול שפכים באופן עצמאי, ופועל באופן תקין ויעיל וללא תקלות או מוקדי ריח, בהתבסס על דוחות מקורות חברת המים הלאומית וכן משרד הגנת הסביבה ורשות המים.
רויזמן; “דו”ח קולטון, המצביע באופן חד משמעי כי הפעלה תקינה של המכון, הינה הגורם המרכזי להסרת האיום של מטרדי ריח, ולעובדה שאין כל מטרדי ריח באזור ממכון טיפול השפכים”.
מר רויזמן, ממשיך ומפרט, כי החברה, רואה מחויבות רבה לאיכות החיים בעיר חדרה וסביבתה ותאמץ את המלצות דו”ח קולטון במלואן; “החברה, תמשיך לפעול כפי שפעלה עד היום ומחויבת לפעולתו התקינה של מכון הטיפול בשפכים והזרמת קולחין באיכות מעולה לחברת מקורות לשימוש בחקלאות”, מסכם רויזמן.
Add Comment