זוהי השנה הראשונה שבה הפרס במסלול חוקרים בכירים יעמוד על סך 100 אלף ₪ ובמסלול חוקרים בראשית דרכם על 40 אלף ₪, הגדלת הפרס התאפשרה הודות לתרומה של משפחות בהט ויובל ותלמידיו של פרופ’ בהט ז”ל, שביקשו לכבד את זכרו.
אוניברסיטת חיפה: פרופ’ עלי יסיף, ד”ר דנה אולמרט וד”ר יהודה גודמן, זכו בפרס בהט
פרופ’ עלי יסיף, ד”ר דנה אולמרט וד”ר יהודה גודמן, הם הזוכים לשנה זו ב”פרס בהט” לספר עיון של הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה. פרס בהט, הוא הפרס הגבוה ביותר הניתן בישראל לספר עיון (100 אלף שקלים למרצה בכיר ו-40 אלף שקל למרצה צעיר). כתבי היד, יוצאו לאור במשותף על ידי הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה והוצאת “ידיעות ספרים”, לאחר שהסכם שיתוף פעולה נחתם בין ההוצאות השנה.
הפרס ע”ש פרופ’ יעקב בהט, ממקימי החוג לספרות עברית והשוואתית ב’אוניברסיטת חיפה’, מחולק משנת 1998 לכתב-יד עיוני, מקורי ואיכותי, שנכתב בעברית ולא פורסם בבמות אחרות, ואשר יש בו עניין לציבור רחב ומשכיל.
זוהי השנה הראשונה שבה הפרס במסלול חוקרים בכירים יעמוד על סך 100 אלף ₪ ובמסלול חוקרים בראשית דרכם על 40 אלף ₪, הגדלת הפרס התאפשרה הודות לתרומה של משפחות בהט ויובל ותלמידיו של פרופ’ בהט ז”ל, שביקשו לכבד את זכרו.
פרופ’ עלי יסיף, מ-אוניברסיטת תל אביב, הוא הזוכה בקטגורית חוקרים בכירים על כתב היד; “אגדות צפת: פנטסיה בעיר המקובלים”. מדובר במחקר מקיף ראשון של התרבות הצפתית, כפי שהיא באה לידי ביטוי באגדות צפת מהמאה ה-16.
הספר מציע ניתוח אתנוגרפי וחקר פולקלור של מבחר עשיר של טקסטים; אגדות ומעשיות, חלומות ופנטסיות, דברי רכיל ועדויות של חולין, הוראות מוסר ודמיון מיסטי – כולם נאמרו, נוצרו ונהגו לפני כ-400 שנים, וכולם משקפים את אחת התופעות התרבותיות העשירות, המרתקות והדינמיות ביותר שנוצרו בתולדות התרבות היהודית.
ד”ר דנה אולמרט, וד”ר יהודה גודמן, מן האוניברסיטה העברית, זכו במשותף בקטגורית; חוקרים בראשית דרכם או מחברים מקרב הציבור הרחב, וכל אחד מהם יזכה בפרס של 20 אלף ₪.
ד”ר אולמרט, זכתה בפרס עבור כתב היד; “המשוררות העבריות הראשונות: הדרמה של הכתיבה והאהבה”, העוסק בשירתן של המשוררות העבריות המודרניסטיות הראשונות: רחל (בלובשטיין), אסתר ראב יוכבד בת-מרים ואלישבע.
החידוש במחקר הוא העיסוק בדימוי הפסיכו-פואטי העצמי של המשוררות, כפי שהוא עולה משירתן, והמחברת עוקבת במהלך הכתיבה אחר הקושי התרבותי והפסיכולוגי שעמד בפני המשוררות בהיכנסן אל השדה הגברי של השירה העברית, ומתחקה אחר הפתרונות הייחודיים שכל אחת מהן מצאה לעצמה כדי להתמודד עם קשיים אלו.
ד”ר גודמן, זכה בפרס על כתב היד; “גלות הכלים השבורים: ’חרדיות’ בצילו של השיגעון”. הספר הוא מסע אתנוגראפי אל העולם החרדי בישראל, במיוחד אל האתרים שבהם חרדים מטפלים בחרדים הסובלים מהפרעות נפשיות.
הספר חותר לבדוק את שאלת ה”אחר” בחברה החרדית, ומעלה שאלות מורכבות לגבי נורמה וסטייה חברתית, משמעותן של הפרעות נפשיות ודרכי התמודדות עמן במסגרת חברה חרדית.
Add Comment