ההוצאות הסתכמו בשנת 2008 בכ-154 מיליון ₪, גידול של כ-7% מול שנת 2007, כך עולה בין היתר מהדו”ח השנתי על על בתי החולים הכלליים הממשלתיים ותאגידי הבריאות שלידם אותו מפרסם חשב משרד הבריאות מר דוד גרשונוביץ
משרד הבריאות: נמשכת מגמת העלייה בהוצאות עבור רשלנות רפואית בבתיה”ח הכלליים
סגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, ומנכ”ל משרד הבריאות, הד”ר איתן חי-עם, בירכו על פרסום הדו”ח, אשר מפורסם זו השנה השמינית ברציפות. סגן השר ליצמן, ציין, כי הדו”ח מעניק שקיפות ראויה לציון למערכת הבריאות הממשלתית, וכי הוא מעניק למנהלי המרכזים הרפואיים זווית ראייה ייחודית להתנהלות הפיננסית של המערכת. כמו כן, ציין סגן השר, כי בכוונתו ללמוד את ממצאי הדו”ח ולהתמקד בבדיקת מנגנוני ההתקשרות בין קופות החולים ובתי החולים הממשלתיים, ובתוך כך את מנגנוני ההנחות המקובלים בין הצדדים לקראת סיום ההתקשרות הצפויה בין בתי החולים לקופות החולים בסוף שנת 2010.
צוות בראשות מנהל המחלקה המקצועית רו”ח אלי ביתן והכלכלן הראשי יריב גבאי מחשבות משרד הבריאות, ערך את הדו”ח השנתי הכולל ניתוח פיננסי של המרכזים הרפואיים (בתי החולים הכלליים הממשלתיים ותאגידי הבריאות שלידם) לשנים 2000-2008. הדו”ח מפורסם על ידי חשבות המשרד לקראת סיומה של כל שנה, החל משנת 2001.
הנתונים מבוססים על דוחות כספיים מבוקרים על ידי רואי החשבון של בתי החולים הממשלתיים. פרסום זה מהווה כלי ניהול מרכזי בכל דרגי הניהול במערכת הבריאות הכולל ניתוח ברמת המאקרו וברמה פרטנית המאפשרת להנהלת המשרד, להנהלות המרכזים הרפואיים ולגורמים נוספים להשוות בין נתוני הביצוע של המרכזים הרפואיים הממשלתיים. השוואה זו תורמת להבנה טובה יותר של תהליכים ומתוך כך – גם לשיפורם וייעולם.
הפרסום הנ”ל התמקד בניתוח מגמות רב שנתיות לשנים 2000-2008 של בתי החולים הכלליים הממשלתיים ותאגידי הבריאות שלידם, תוך העדפת המהות הכלכלית על פני הצורה המשפטית הפורמאלית.
המרכזים הרפואיים הכלליים הממשלתיים, אחד עשר במספר, היוו בשנת 2008 כ-46% ממערך האשפוז הכללי במדינת ישראל (לפי מיטות אשפוז כללי בבעלות המוסד), ומחזור פעילותם הסתכם בכ- 7.06 מיליארד ₪ בשנת 2008, (שהינו גידול ריאלי של כ- 2.7%, ביחס לשנת 2007).
להלן עיקרי הממצאים של נתוני המרכזים הרפואיים לשנת הכספים 2008:
התוצאות התפעוליות: נרשמה הרעה בתוצאות התפעוליות של המרכזים הרפואיים לרמה הגבוהה ביותר בשנים האחרונות. הגירעון התפעולי גדל בכ- 324 מיליון ₪ בשנת 2008 והסתכם לסך של כ-648 מיליון ₪.
הסיבות העיקריות לתוצאות אלו הן:
שנת 2008 הייתה סוערת במיוחד בתחום השכר. לא זכורה שנה שבה חלו שינויים כה רבים בתחום זה, זאת כתוצאה מעדכונים להסכמי השכר (בוררות רופאים, הסכם אחיות וכו’). הוצאות השכר הכוללות בכלל המרכזים הרפואיים גדלו בכ-3% בממוצע ביחס להכנסות הבסיס לסכום של כ-4.9 מיליארד ₪ תוספת של כ-410 מיליוני ₪ (שיעור של 73.4% בממוצע מסך הוצאות המרכזים הרפואיים) בשנת 2008.
גידול של כ- 2.2% בשיעור הוצאות התפעול (בעיקר בשל שינוי שיטת הרישום להוצאות רשלנות רפואית וגידול בעלויות שיפוץ ובינוי).
הגידול התמתן בירידות קלות של 0.7% בשיעור הוצאות השימוש בחומרים ו- 0.5% בשיעור הוצאות הנהלה וכלליות.
ירידה בשיעור ההכנסות משירותים רפואיים, כתוצאה מגידול בהנחות לקופות החולים.
(בחינה של תוצאות המרכזים הרפואיים מבחינה כלכלית – עסקית, המשתקפת ברווח או בהפסד התפעולי הכולל. הניתוח של תוצאות המרכזים הרפואיים מתמקד בהצגת התוצאות הפיננסיות התפעוליות של המרכזים הרפואיים, ללא הכנסות מתרומות, סבסוד/ספיגה ממשלתית – הכנסות מתקציב והשפעות חד פעמיות שנרשמו בדוחות.
בשנת 2008, סעיף התפעול כולל הוצאות רשלנות רפואית: ישנו גידול של כ-100 מליון ₪ אשר נובע משינוי שיטת החיוב/ רישום המחלק רישומית את היחס בין חלקו של משרד הבריאות במימון הנזקים לבין הסכום המושת על המרכזים הרפואיים בגין נזקים בגין הוצאות רשלנות רפואית (pay as you go)).
כתוצאה מגידול של 108 מליון ₪ בתרומות וסכומים ששוחררו ביחס לשנה הקודמת, הגירעון התמתן לסך של כ-392 מיליון ₪ (לעומת כ-176 מיליון ₪ בשנת 2007). סך סעיף זה עמד על 256 מיליון ₪ בשנת 2008.
הגידול החד בהכנסות מתקציב (214 מליון ₪) לסכום של 400 מליון ₪ בשנת 2008, הביא בסופו של דבר לרווח נקי בסך של כ-8 מיליוני ₪ בשנת 2008, בדומה לרווח של כ-5 מיליוני ₪ בשנת 2007 (0.1% בממוצע ביחס להכנסות הבסיס).
שיעורי ההנחות אשר ניתנות על ידי המרכזים הרפואיים:
התוצאות הכספיות של המרכזים הרפואיים מושפעות במידה רבה מההסכמים הגלובליים מול קופות החולים. נרשם גידול חד ועקבי בשיעורי ההנחות ההולכים וגדלים מידי שנה. סך הנחות הקפינג וההסכמים הגלובליים שניתנו על ידי המרכזים הרפואיים לקופות החולים בשנת 2008, הסתכמו לכ-705 מיליוני ₪ לעומת 317 מיליוני ₪ בשנת 2002.
אחוז ההנחה ביחס להכנסות המרכזים הרפואיים מקופות החולים בשנת 2008, עלה לשיעור של 12.1%, משיעור של 9.5% בשנת 2007.
(“סכומים ששוחררו מהגבלה ושימשו לפעילות”- בדוח על הפעילויות נכללות הכנסות מסכומים ששוחררו מקבוצות של נכסים נטו שהוגבלו לפעילויות (אותו חלק של הנכסים נטו של המרכז הרפואי הנובע מתרומות שהתקבלו, או מזרימה פנימה אחרת של נכסים, אשר השימוש בהם, על- ידי המרכז הרפואי הוגבל על ידי התניות של תורמים והועברו לקבוצת הנכסים נטו שלא קיימת לגביהם הגבלה, בעקבות קיום, או ביטול, של התנאים שהוטלו על השימוש באותם נכסים.
הכנסות מתקציב – בתי החולים פועלים במתכונת של “מפעלים עסקיים” לפי חוק יסודות התקציב. אולם מאחר וסכום ההוצאות הנדרש גבוה מסכום ההכנסות, בתי החולים, מקבלים הכנסות מתקציב – סבסוד בכדי שהפעילות הכספית תהיה מאוזנת.
הסכם גלובאלי – חוק ההסדרים מאפשר למרכז הרפואי לקבוע הסכם אחר (מלבד הקפינג) עם קופות החולים להתחשבנות בעד הכנסות משירותים רפואיים.
קפינג – נקבע בחוק להגברת הצמיחה והתעסוקה להשגת יעדי התקציב לשנת הכספים 1999 (תיקוני חקיקה), שירותים למרכז הרפואי. כאשר לפי תיקון לחוק ההסדרים התשס”ב 2002, תוקן סעיף 14 בחוק האמור ונקבע כי החל משנת 2005 על חריגות של עד 13% מעל הקפינג משלמות הקופות 30% מהמחיר ומעל חריגה של 13% 50% מהמחיר).
חובות ומוסר התשלומים:
בשנת 2008, חלה עלייה ביתרות החייבים בגין שירותים רפואיים (לאחר הפרשה לחובות מסופקים) בכלל המרכזים הרפואיים. יתרות אלה הסתכמו ביום 31 בדצמבר 2008, בכ-1,477 מיליון ₪ גידול של כ-6% לעומת היתרות ב 31 בדצמבר 2007.
הגידול בחובות מקורו, בעיקר, בגידול בחובות של צה”ל ומשרד הביטחון ול