מחקר ישראלי, קובע, שינוי שיטת הניקוד בכדורגל, נדון בשנים האחרונות ע”י מאמנים, שחקנים, צופים ופרשנים ורבים, סבורים שיש לשנות שיטת הניקוד. מחקר אקדמי חדש מחזק ההערכה הזאת! החוקרים, מציעים לשלול נקודות בתיקו: 0 ואולי אף להפחית נקודות לקבוצות המשחקות
כדורגל: שינוי שיטת הניקוד בכדורגל, יביא לגידול בתפוקת השערים ולהגברת עניין הצופים
מודל מחקרי שפותח על ידי ד”ר חן כהן, מהמכללה האקדמית בעיר אשקלון, קובע, כי שינוי שיטת הניקוד במשחק כדורגל, יוביל לצמצום מספר המשחקים המסתיים בתוצאת תיקו אפס, ויביא אף להגדלת מספר השערים במשחק ולהעלאת העניין של הצופים בו. את המודל המחקרי הכינה ד”ר חן כהן, המשתייכת לסגל האקדמי במכללה האקדמית באשקלון בשיתוף עם עמיתה, ערן כהן, הלומד לתואר שני לכלכלה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
במבוא למודל המחקרי שלהם, מציינים, השניים, כי; “שינוי שיטת הניקוד בכדורגל, נדון בשנים האחרונות על ידי; מאמנים, שחקנים, צופים ופרשנים, ואצל רבים מהם מתחזקת הדעה, כי יש לשנות את שיטת הניקוד באופן כזה שתוצאת התיקו אפס; 0, תזכה את שתי הקבוצות ב- 0 נקודות ואילו כל יתר התוצאות, ינוקדו ללא שינוי; עבור תיקו שאינו 0:0, שתי הקבוצות יזכו בנקודה אחת, ניצחון של אחת הקבוצות על יריבתה תזכה את המנצחת ב-3 נקודות ואת המפסידה ב-0 נקודות”.
מבדיקת הנתונים בעונה הקודמת, עולה, כי בליגה האיטלקית; סרייה א’ (איטלקית: Serie A), הסיכוי לתוצאת תיקו הוא הנמוך ביותר ועומד על 4.47%.
בליגה הספרדית; לה ליגה, בספרדית: Liga de Fútbol Profesional, הסיכוי הוא קצת פחות מ-5%.
בליגה הגרמנית; הבונדסליגה (בגרמנית: הליגה הפדרלית) הידועה בנתוניה הסטטיסטים המרשימים השכיחות של תיקו מאופס היא כ-4.9% לעומת זאת, בליגה האנגלית; ה-פרמייר ליג (באנגלית; Premier League) האהובה בעיני רבים, שכיחות ה-תיקו, בלי שערים, עומדת על כ-11%.
כמו הליגה האנגלית, גם בליגה הטורקית והפורטוגזית, שכיחות התוצאה עומדת על כ-11%.
ליגת-העל הישראלית, עומדת במקום “מכובד” בראש הטבלה עם לא פחות מ-13.64% מן המשחקים שמסתיימים בתוצאה מאופסת.
לכל הדעות, משחק ללא שערים, מותיר אחריו תחושת פספוס אצל הצופים וגם אצל הקבוצות המתחרות.
● שיטת הניקוד המוצעת תמריץ את השחקנים להשקיע מאמצים גדולים יותר בהשגת ניצחון
בעבודת המחקר של ד”ר חן כהן, המשתייכת לסגל האקדמי במכללה האקדמית באשקלון בשיתוף עם עמיתה, ערן כהן, בחנו השניים, בעזרת מודל מדעי, האם שינוי שיטת הניקוד המדוברת, אכן, יביא לצמצום השכיחות של תוצאת התיקו 0:0, ובאיזה שיעור.
שיטת הניקוד החדשה, תעשיר את האסטרטגיה שבמשחקי הכדורגל
כמו כן, ביקשו החוקרים לראות כיצד צפויה שיטת הניקוד החדשה להשפיע על ממוצע השערים במשחק, בהשוואה למצב הקיים. המודל, מניח שכל קבוצה משקיעה מאמצים בגובה מסוים – ועליהם היא משלמת בין אם היא מנצחת ובין אם לא. הקבוצה שתשקיע יותר מאמצים (שמתבטאים באימונים, בשחקנים יקרים, בצוות מקצועי וכ”ו) תנצח את המשחק ותזכה בפרס בהפחתת המאמץ שהשקיעה.
“שיטת הניקוד, המוצעת, תמריץ את השחקנים להשקיע מאמצים גדולים יותר בהשגת ניצחון ולא להסתפק יותר ב”שכיבה על הדשא” תוך ציפייה לתיקו המיוחל” – אומרת ד”ר כהן; “שיטת הניקוד החדשה, תעשיר את האסטרטגיה שבמשחקי הכדורגל” – היא מוסיפה.
מתוצאות עבודתם, עולה ששינוי שיטת הניקוד, אכן יוביל לצמצום מספר המשחקים שבהם לא יובקעו שערים. כמו כן, ניתן ללמוד מהמודל ששינוי השיטה, צפוי להביא לעלייה במספר השערים במשחק, גם במשחקים שבהם מובקעים שערים.
החוקרים, קובעים, לפיכך, כי יישום השיטה, יביא להשבחת הליגה בצורה משמעותית. “תופעה ידועה בכל הליגות היא שקבוצות חלשות מגיעות למשחק במטרה קבועה מראש – לחלץ תוצאת תיקו 0, כדי לזכות בנקודה אחת.
אנו מאמינים, כי שיטת הניקוד, החדשה, תביא לצמצום התופעה הזאת ואם ההתאחדות לכדורגל של ישראל, מעוניינת למגר אותה כמעט לחלוטין, עליה לשקול שיטת ניקוד שבה תוצאת תיקו אפס תגרור קנס של הפחתת נקודות לכל אחת מהקבוצות”.
ד”ר כהן, היא בוגרת תואר שלישי בכלכלה של אוניברסיטת בן גוריון, ומתמחה ב-“תורת המשחקים”, תחרויות ומכרזים, חברת סגל במכללה האקדמית באשקלון, המחלקה לכלכלה וניהול.