בריאות | רפואה

ביה”ח כרמל, חיפה: חיי שני עובדים זרים בקיבוץ עין כרמל, ניצלו לאחר שאכלו אבו נפחא

0
0

אבו נפחא, ידוע כאחד הדגים הרעילים בעולם: מסוגל לשתק ולהרוג אדם מבוגר, תוך מספר דקות. עוצמת הרעל של הדג חזקה פי 1,000 מרעל הציאניד המוכר ◄ חשוב לקנות דגים רק במקומות מורשים ” מזהיר ד”ר אלדר ברקוביץ.
ביה
ביה”ח כרמל, חיפה: חיי שני עובדים זרים בקיבוץ עין כרמל, ניצלו לאחר שאכלו אבו נפחא

זה חודשים שצמד חברים עמנואל ועמיתו אינרקאסה ממדינת תאילנד, יושבים לאכול ארוחת ערב יחד עם כל החברה במטעי הבננות של קיבוץ עין כרמל. השניים בני ה-45 לחייהם, הם חלק מקבוצת העובדים הזרים המועסקים בחקלאות ובקטיף הבננות שנמצא כעת בעיצומו בקיבוץ.

כמי שמוגדרים כחובבי בשר, החליטו העובדים הזרים, לגוון את ארוחת הערב החגיגית שלהם ובמקום לאכול בשר כמו בכל ערב, הם בחרו הפעם לאכול; דגים מיוחדים, אותם קיבלו במתנה מחבר, המתנה מתברר, הייתה כמעט קטלנית זאת כמובן בלי כוונה.

על שולחנם הוצב בפאר דג, הידוע בכינויו; “אבו נפחא” (שם מדעי: Lagocephalus spadiceus), ממשפחת הנפוחיתִיים (Tetraodontidae), הידוע ברעילותו הקטלנית, מה שגרם לשניהם להגיע במהירות לחדר המיון של מרכז רפואי כרמל, חיפה, שהוא אחד מ-14 בית החולים של ה’כללית’ בכל רחבי הארץ.

ד”ר סעיד יונס, מהמחלקה הפנימית “כרמל”, שקיבל אותם בחדר המיון, עידכן, אמש (ראשון), כי; “שני העובדים הזרים, הגיעו למיון במצב בינוני, וסיפרו על דג שאכלו לארוחת ערב. בבדיקה שערכנו להם, אובחנה חולשה כללית בולטת, קושי בהזזת הגפיים וכן, סבלו מקשיי נשימה, תוך כדי בדיקות שערכנו להם, מצבם התדרדר במהירות, והם איבדו את ההכרה.

בהתייעצות עם “המרכז לרעלים” בעיר חיפה, ומומחי יחידת הזיהומים של בית החולים “כרמל”, העברנו אותם בדחיפות ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים”.

ביחידת הטיפול נמרץ, הושכבו שני החולים, כאשר ד”ר יורי ברק, מומחה “הכללית” ורופא ביחידה לטיפול נמרץ ובמחלקת ההרדמה, מטפל בהם.

“מדובר בהחלט במקרה קשה של הרעלה” – אומר ד”ר ברק, ומסביר; “הרעל הקטלני מסוג טטרודוטוקסין, המצוי בדג אבו נפחא, מסוגל לשתק ולהרוג אדם מבוגר, תוך מספר דקות. עוצמת הרעל של הדג חזקה פי 1,000 מרעל ה-ציאניד המוכר, והמרחק בין לחיים למוות הוא בהחלט קצר מאוד”.

מכיוון שאין נוגדן (אנטידוט) לרעל של דג ה-לגינון (Lagocephalus spadiceus), המכונה; אבו נפחא, מתרכז הטיפול בעיקר בתמיכה בנשימה של הנפגעים, במתן נוזלים וכלכלה ובבדיקה שאין הדרדרות במערכות נוספות בגוף.

“זה לא המקרה הראשון בעיר חיפה של הרעלה מאכילה של דג “אבו נפחא” – מעדכן ד”ר אלדר ברקוביץ, המשמש סגן מנהלת בית החולים ומומחה ברפואת המשפחה; “עד היום רק באזור חיפה והצפון, היו כ- 13 מקרים של הרעלה מ-דג הלגינון, ועם עלייה במספר העובדים הזרים האוכלים אותו, יש עליה גם במספר הנפגעים ממנו” – מבהיר, ד”ר ברקוביץ.

דג אבו נפחא, מגיע במקור מאזור האוקיינוס ההודי, נחשב לדג טרופי ומתחיל להתביית, לאחרונה, מחדש, באזורי חופי הים התיכון. מאז פתיחת תעלת סואץ, ניתן למצוא אותו בחופי ישראל, ובלבנון.

עוצמת הרעל של הדג חזקה פי 1,000 מרעל הציאניד המוכר

את הנזק העיקרי גורם הרעלן, הנמצא בתוך איברי גופו של דג הלגינון, כשעיקר הרעל מתרכז באזור הכבד ובאברי הרביה של הדג.

“סימני ההרעלה למי שאכל מהדג, מופיעים בתוך שעה” – אומר ד”ר אלדר ברקוביץ, והם מתבטאים בהקאה, כאבי ראש, הפרעה בתחושה עד כדי שיתוק, פירכוסים ועד כדי איבוד הכרה.

“מאוד לא מומלץ לקנות דגים בחנויות לא מאושרות ובדוקות ע”י משרד הבריאות – מזהיר ד”ר ברקוביץ, את הדגים צריך לקנות בחנויות ובמקומות מורשים ומוכרים ברשתות השיווק”.

“אפילו כרישים, ודגים גדולים, אינם מתעסקים עם דג אבו נפחא, הרעיל והמסוכן, אז בוודאי שאנשים שלא יודעים ולא מכירים את הדג, עדיף שלא יתעסקו איתו” – מדגיש ומסכם ד”ר ברקוביץ’; “נכון לעכשיו, מצבם של עמנואל וחברו אינרקאסה, העובדים מתיאלנד, משתפר והם יצאו מכלל סכנה, במידה ומצבם ימשיך ויוטב הם יועברו מהיחידה לטיפול נמרץ בבית החולים למחלקה הפנימית להמשך מעקב וטיפול עד לשיחרורם.

◄ מי אלה הנפוחיתיים?

נפוחיתִיים (שם מדעי: Tetraodontidae) היא משפחה של דגים מקריני סנפיר, המשתייכים לסדרת הנפוחתאים. דגים אלו נפוצים בעיקר ב-אזורים הטרופיים, בארץ בעיקר ב-מפרץ אילת, חלק ממיני משפחת דגים זו מכונים בסלנג; “אבו נפחא”. לנפוחיתיים, 4 שיניים, וזהו מקור שמם (מיוונית: tetras -ארבע ; odontos – שיניים). השיניים משמשות אותם לפיצוח רכיכות וחסרי חוליות אחרים.

אחד מהמאפיינים הבולטים של הדגים החברים במשפחה זו – וזהו גם מקור שמה ב-עברית, היא היכולת לבלוע מים בכמות גדולה ולהתנפח לגודל כפול ויותר בעת סכנה. מאפיין אחר, שאף הוא מגן על הנפוחיתיים מפני טורפים, הוא עורם הקוצני.

הגנה נוספת מפני טורפים, הקיימת בחלק מהנפוחיתיים היא רעל עצבים, קטלני, הנקרא; טטרודוטוקסין (Tetrodotoxin), שמצוי בעורם ובחלק מאיבריהם הפנימיים. אחד הדגים המשתייכים למשפחת הנפוחיתיים, דג ה-פוגו, נחשב למעדן ב-יפן ובארצות סמוכות, למרות הסכנה הרבה באכילתו.

במשפחה זו, לפחות 121 מינים ב-21 סוגים. הם מצויים בדרך כלל באזורים הטרופיים, ונדירים באזורים קרים יותר. בים סוף ניתן למצוא חלק ממיני המשפחה, כמעט כולם מוגנים, במפרץ אילת יש מודעות לרעילותם של דגים אלו והם לא ניצודים ולא נאכלים.

בים התיכון ניצוד לעתים הדג לגינון נודד, דג מהסוג Lagocephalus, בגלל חוסר מודעות לרעילותו, יש מקרי הרעלה כתוצאה מאכילתו, רוב המקרים היו באזור מפרץ חיפה.

עוד על סוגי ורשימה חלקית של מינים נפוחיתִיים – לחץ כאן

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן