העולם מציין היום (שבת) את יום הפליט הבינלאומי והנתונים קשים מבעבר. חייהם של 14 מיליון פליטים ומבקשי מקלט בעולם בסכנה; אירופה, סוגרת דלתותיה ומתעלמת מזכויות הפליטים; בישראל שוהים כיום כ-17,000 פליטים ומבקשי מקלט מיבשת אפריקה שסועת הקרבות
אמנסטי ישראל: להסיר מיד הצעת החוק למניעת הסתננות מעל לשולחן הדיונים
היום (שבת), מצוין בכל העולם את “יום הפליט הבינלאומי” (World Refugee Day – اليوم الدولي الاجئن), והנתונים קשים מבעבר. מדינת ישראל, איננה המפרה היחידה של זכויות הפליטים איתה נמצאות גם מרבית מדינות אירופה. “אמנסטי אינטרנשיונל”, מזהירים: “התנערותן של ממשלות מהגנה על פליטים מסכנת חיי אדם. ביום הפליט הבינלאומי, אירופה סוגרת את דלתותיה ומתעלמת מזכויותיהם של אלו המבקשים למצוא מקלט”.
בישראל, ציינו את “יום הפליט” באירוע ססגוני שהתקיים ביום שישי, ב”גן לוינסקי, תל אביב” בהשתתפות כ-2500 פליטים, מבקשי מקלט ואזרחים. באירוע הופיעו; קרן אן, עלמה זהר ו-אסף אבידן וכן, הרכבים מקומיים של קהילות הפליטים השונות וקראו לביטול חוק ההסתננות. הצעת החוק למניעת הסתננות שהתקבלה בשנת 2008, עומדת כיום בפני קריאה שניה ושלישית בכנסת.
ד”ר הדס ירון, רכזת התכנית לזכויות פליטים ב-“אמנסטי ישראל” אומרת; “החוק למניעת הסתננות נוגד את הזכות לבקשת מקלט, זכותן הבסיסית של נרדפים המחפשים מקום בטוח. אצטלת הביטחון בה החוק מתעטף, מעמידה בסכנה את חירותם של מבקשי מקלט, ניצולי רצח המוני ומשטרים דיקטטוריים ואת זכותם הדמוקרטית של אזרחים ישראלים, לסייע בידם”.
“למדינת ישראל, הזכות המלאה להגן על גבולותיה, אך חלה עליה חובה מוסרית וחוקית לכבד את אמנת הפליטים הבינלאומית עליה היא חתומה” – אמר היום מ”מ מנכ”ל אמנסטי ישראל, מר איתי אפשטיין; “אנו קוראים לכנסת ישראל, להסיר מעל שולחנה את הצעת החוק, לפעול על מנת להגן על זכויות הפליטים, ולהבטיח מקלט ראוי לאלו הזקוקים לו”.
בישראל, שוהים כיום כ-17,000 פליטים, מבקשי מקלט מיבשת אפריקה, שסועת הקרבות. מאז קום המדינה, רק כ-170 מבקשי מקלט, זכו למעמד; פליט.
מדינת ישראל, חתמה בשנת 1954, על אמנת הפליטים הבינלאומית (1951) וכן על הפרוטוקול לאמנה זו משנת 1967. למרות זאת, ועל אף שהזכות לבקשת מקלט מעוגנת בהכרזה האוניברסאלית בדבר זכויות האדם, מעולם לא עיגנה ישראל את חובותיה כלפי פליטים ומבקשי מקלט בחוק.
הצעות חוק להסדרת מעמדם של מבקשי מקלט בישראל, נדחו בקריאות טרומיות, ואולם במאי 2008, עברה בכנסת בקריאה ראשונה, הצעת חוק למניעת הסתננות התשס”ח 2008, ונכנס לדין רציפות ביוני 2009, אם תעבור ההצעה יגורשו מהארץ מבקשי מקלט רבים, ללא הזדמנות לגשת לנציבות הפליטים של האו”ם.
“יום הפליט” אירוע ססגוני שהתקיים ביום שישי, בגן לוינסקי, תל אביב
הצעת חוק זו תפגע בזכות הבסיסית לבקשת מקלט, כיוון ש”מבקשי המקלט”, עלולים להיות מגורשים רק בגלל העובדה שהם נכנסו לתחומי מדינת ישראל שלא דרך מעבר גבול.
בעולם, 14 מיליון פליטים, נמצאים בסכנת חיים. “הפליטים, מסכנים את חייהם בחיפוש אחר מקום מבטחים, רק בשביל להידחות כאשר הם מגיעים לאירופה,” אומרת ניקולה דוקוורט, מנהלת מחלקת אירופה ומרכז אסיה ב-“אמנסטי אינטרנשיונל”; “ממשלות אירופה מוכרחות לחדול מלסכן חיי אדם ולהתחיל לקיים את המחויבויות הבינלאומיות ולהגן על האנשים הפגיעים הללו.
“מדינות שונות באיחוד האירופי בחרו “לעצום עיניים” לנוכח חוסר הכבוד הגובר לזכויותיהם של פליטים ומבקשי מקלט בגבולות האיחוד האירופי, בעוד שהן מוכנות לקחת תחת חסותן רק פליטים אחדים. בכל שנה, אלפי מבקשי מקלט מועברים תחת תקנות “דבלין II” למדינות בהן זכויות של פליטים ומבקשי מקלט אינן נשמרות כראוי.
אמנסטי אינטרנשיונל, מזהיר את מדינות האיחוד האירופי, כי פעולותיהן משפיעות לא רק על פליטים בשטחיהן, אלא גם על מצבם של פליטים ומבקשי-מקלט בכל רחבי העולם, בכך שהן משדרות מסר מסוכן על היחס לפליטים. על כל המדינות לעמוד התחייבויותיהן בנוגע לפליטים ומבקשי מקלט לא רק בגבולותיהן, אלא בכל מקום בו יש להן שליטה אפקטיבית.
• איטליה, עוצרת את הפליטים עוד מחוץ למים הטריטוריאליים שלה, ומעבירה אותן פיזית – ללא מתן מענה לצורכיהם להגנה – לארץ לוב, שם מהגרים, מבקשי מקלט ופליטים נמצאים בסיכון גבוה של יחס בלתי הולם והחזרה כפויה למדינות המוצא שלהם, בהן הם נתונים לסיכון גבוה במיוחד של הפרות זכויות אדם. בין ה-6 ל-11 במאי, הועברו ללוב כ-500 בני אדם מ-סומליה, אריתריאה ומדינות אפריקניות נוספות על ידי איטליה.
• טורקיה, היא למעשה המדינה היחידה שחתומה על אמנת הפליט (1951) ואינה מכירה בפליטים מחוץ לאירופה. המשך מדיניות זו, מונע מאלפי בני אדם את ההגנה לה הם זקוקים.
• יוון, מגרשת אנשים מגבולותיה הקרקעיים והימיים עם טורקיה, מבלי לאמת את בקשתם למקלט תחילה. ולאלו שכן מצליחים להיכנס לגבולות המדינה, ישנם מכשולים רבים שמונעים מהם את הגישה להגנה.
Add Comment