דו”ח בנק ישראל: יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף 2008 ב-42.5 מיליארדי דולרים ◄ למרות המשבר הפיננסי העולמי החריף ב-2008, יתרות מטבע החוץ של ישראל כמעט לא נפגעו וזאת משום שהן מושקעות בנכסים שמרניים, כחלק ממדיניות ניהול היתרות של בנק ישראל.
יתרות מטבע החוץ של ישראל עלו השנה ב-14 מיליארדי דולרים
מחלקת מטבע חוץ של בנק ישראל, פרסמה אתמול (ראשון) את הדו”ח השנתי לשנת 2008, המנתח את השקעת יתרות מטבע החוץ של ישראל. מעיקרי הדו”ח, עולה, כי בשנת 2008, עלו יתרות מטבע החוץ של ישראל ב-14 מיליארדי דולרים והסתכמו בסופה ב-42.5 מיליארדי דולרים.
העלייה ביתרות, בשנה זו, היא בעיקרה תוצאה של רכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל בהיקף של 12.1 מיליארדי דולרים; זאת במסגרת תוכנית להגדלת יתרות מטבע החוץ, המופעלת מאז סוף הרביע הראשון של 2008.
רמתן הממוצעת של יתרות מטבע החוץ בדצמבר 2008, מכסה, לראשונה בעשור האחרון, את כל החוב החיצוני לטווח קצר של המשק – 103%, לעומת רמות כיסוי סביב 80% בשנים הקודמות – והיא שווה ל-4.8 חודשי יבוא, לעומת 4 חודשים בממוצע בשנה הקודמת.
למרות המשבר הפיננסי העולמי החריף ב-2008, יתרות מטבע החוץ של ישראל, כמעט לא נפגעו, וזאת משום שהן מושקעות בנכסים שמרניים, כחלק ממדיניות ניהול היתרות של בנק ישראל.
נוסף על כך, נקט בנק ישראל, במהלך השנה צעדים להקטנת החשיפה של תיק היתרות לסיכונים הפיננסיים הגוברים: החשיפה הבנקאית צומצמה עד מתחת לאחוז, הוקשחו כללי ההשקעה, והוטלו מגבלות נוספות על הנכסים המותרים להשקעה.
תשואת ההחזקה של היתרות במונחי נומרר, הייתה בשנת 2008 גבוהה; 5.9%, לעומת 4.5% בממוצע בשנים; 2008-1998. תשואה זו, הושפעה במידה רבה מירידת התשואות – לפדיון בשוקי איגרות החוב של ממשלת ארה”ב ושל ממשלות אחרות ברחבי העולם, על רקע המשבר העולמי המתעצם.
תרומת “הניהול הפעיל”, הייתה בשנת 2008 שלילית, והסתכמה ב-19 נקודות בסיס, לעומת תרומה חיובית ממוצעת של 9 נקודות בסיס בעשור האחרון.
הגורם העיקרי לתרומה השלילית השנה, היו נכסי המרווח הארוכים בתיק, שהניבו תשואה נמוכה מזו של איגרות החוב הממשלתיות, בשל התרחבות המרווחים ביניהם.
תרומת “הניהול הפעיל”, וגם התנודתיות שלה, שגברה השנה, הושפעו מאוד מהשינויים הדרמטיים שהתחוללו בשווקים בעטיו של המשבר העולמי.
◄ לדוח המלא; לחץ כאן
Add Comment