השר בן אליעזר אמר הדברים ב”כנס רשות ההגבלים העסקיים”: גם בעיתות משבר, יש להימנע מלפגוע בתחרות במשק ◄ השווקים בעולם מתנהגים במחזוריות והיא אינה ייחודית למדינת ישראל בלבד.
שר התמ”ת: בתקופה שאנשים חיים בצמצום רב אי אפשר לפגוע בחצי פרוסת הלחם שנשארה
שר התמ”ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, השתתף הבוקר (ה’) בכנס בנושא “תחרות הזמן משבר” אותו ערכה רשות ההגבלים העסקיים, במלון דניאל בהרצליה. הכנס התקיים במעמד הממונה על הגבלים עסקיים, רונית קן, מנכ”ל רשות התחרות בנציבות האיחוד האירופי, פיליפ לואו, ובהשתתפות נציגי משרדי הממשלה, אנשי אקדמיה והסקטור הפרטי.
השנה, נערך הכנס נוכח האתגרים והמורכבויות שמציב המשבר הכלכלי בשווקים בעולם ובישראל והוא התמקד בתחרות ובהגבלים עסקיים בזמן משבר.
בסיום הכנס נשא השר בן אליעזר את דברי הסיכום, להלן עיקרי דבריו;
“אני שמח להיות כאן עמכם בכנס רשות ההגבלים העסקיים שכותרתו תחרות בזמן משבר. אני מגיע אליכם מליל שימורים, מדיונים מרתוניים עם שר האוצר ובכירי משרדו בנושא התקציב, והבוקר מדיון של שרי העבודה, יחד עם יו”ר ההסתדרות עופר עיני.
עמדתנו ברורה – הצעת התקציב כפי שגובשה באוצר לא מעשית וחסרת אחריות. זהו צירוף של חוסר הבנה כלכלית, אטימות חברתית ואנושית. התקציב פוגע בנושא המרכזי עמו אני מתמודד במשרדי – התעסוקה, וכן בחינוך ובביטחון המדינה. אומר זו בפשטות, בתקופה שלאנשים אין מה לאכול וחיים בצמצום רב, אי אפשר לפגוע להם בחצי פרוסת הלחם שעוד נשארה. המדינה חייבת לסייע ולהתערב במשבר, מבינים את זה בכל העולם המערבי וכדאי שגם באוצר יפנימו את זה.
כפי שכבר הודענו, נדרשת הרחבה פיסקאלית של התקציב יחד עם הגדלת הגירעון על מנת להתמודד עם הבעיות במשק. אני מקווה שכל הגורמים יתעשתו ויפעלו מייד לבניית תקציב שייתן מענה לצרכים החיוניים של מדינת ישראל.
באשר לנושא הכנס היום – תחרות בזמן משבר, אין חולק, כי אנו נמצאים בעיצומו של משבר עולמי שהחל בשווקי הנדל”ן והפיננסים של ארה”ב וסחף אחריו את העולם כולו.
למזלנו, מדינת ישראל נפגעה יחסית מעט וזאת הודות לשורה סיבות, בהן מדיניות פיסקאלית ומוניטארית מרוסנת, שמרנות יחסית של המערכת הפיננסית ומערכת רגולטורית ברורה ויציבה.
עם זאת, מאחר ואנו חיים בעולם גלובאלי, אנו עדיין אנו נאלצים להתמודד עם השלכות המשבר בעולם שנובעים בעיקר מירידה חדה בהיקף היצוא של מדינת ישראל, שהוא אחד ממנועי הצמיחה של המשק הישראלי ומאידך ההשפעות הישירות של המערכות הפיננסיות בעולם כולו על המשק הישראלי.
על כן, אנו נוקטים בשורה של צעדים על מנת להתמודד עם המשבר הפוקד אותנו כאשר בראש ובראשונה פועלים למיגור האבטלה וליצרית מקומות עבודה חדשים. בנוסף, אנו פועלים ללא ליאות על מנת להניע את מנועי הצמיחה של המשק בהם העסקים הקטנים והבינוניים, המפעלים, מרכזי המו”פ והחממות, קידום היצוא וכמובן סיוע במתן אשראי קצר וארוך טווח.
יחד עם זאת חברים יקרים, בתקופת גאות בשווקים ממנה נהנו משנת 2003 לערך עד ראשית המשבר, אף אחד לא חלק על חשיבותה של התחרות ותרומתה למשק ולצרכנים.
לצערי, על קרע המשבר העולמי עולות מעת לעת קריאות לזנוח את התחרות לטובת האינטרסים האחרים. אני בהחלט סבור שיש לנקוט חשיבה יצירתית בעת משבר, אך חד משמעית אין מקום לזנוח על כל העקרונות עליהם בנינו את המשק הישראלי בעשרות השנים האחרונות.
מי כמוכם יודעים, כי שווקים בעולם מתנהגים במחזוריות והיא אינה ייחודית למדינת ישראל בלבד. התחרות היא אחד ממונעי הצמיחה החשובים של המשק הישראלי והיא ללא ספק נדרשת כאשר שווקים מנסים לצאת ממשברים. תחרות בישראל תאפשר לחברות ישראליות להתחרות בצורה יעילה ביותר בין השווקים הבינלאומיים .
חברים יקירים, אנו צריכים לשמר את שני עברי המתרס – מחד את הצרכנים ואת ההגנה עליהם מעבירות של הגבלים עסקיים – ומאידך חוסנו של המשק בטווח הזמן הקצר, הבינוני והארוך.
אני סמוך ובטוח, כי במהלך יום העיון הזה נתתם את דעתכם לסוגיות אלה ואין לי ספק, כי מכאן יכולה לצאת הקריאה לפעולה נכונה בכל הקשור להתמודדות עם משברים ובראש ובראשונה לתחרות בזמן משבר” – אמר בנימין (פואד) בן אליעזר, שר התמ”ת.
Add Comment