הכנס Wikipedia Academy, יעסוק בשילוב ויקיפדיה במערכת החינוך והאקדמיה ◄ לרגל הכנס תבקר לראשונה בארץ סו גרדנר, מנכ”ל קרן ויקימדיה, שתקיים סדרת פגישות עם ארגוני חינוך ו-אינטרנט
ויקימדיה ישראל ומכון נטוויז’ן לחקר האינטרנט מקיימות לראשונה בישראל כנס “אקדמיית ויקיפדיה”
היום, ראשון, ה-3 במאי 2009, משעה 12:30, מתקיים בישראל Wikipedia Academy (אקדמיית ויקיפדיה), כנס ראשון מסוגו הנערך בישראל אשר מצטרף לסדרת כנסים דומים שנערכו בעולם בשנים האחרונות המשמשים כבמה לדיונים על שילוב ויקיפדיה – האנציקלופדיה החופשית, מיזמי ויקימדיה האחרים ומערכות “ויקי” במערכת החינוך ובאקדמיה בישראל.
במסגרת הכנס יוצגו השימושים השונים שנעשו עד כה בוויקיפדיה במערכת החינוך ובאקדמיה, באיכותה של ויקיפדיה, באמינותה ובסוד הצלחתה. בין היתר יציגו אוניברסיטת בר אילן פרויקט בו נדרשו התלמידים כחלק ממטלה אקדמאית לכתוב ערכים בוויקיפדיה, בית הספר לחינוך בעיר ירושלים על למידה שיתופית של יהודים וערכים ו-אוניברסיטת חיפה על השימוש הנרחב שעושה המגמה לטכנולוגיה בוויקי.
“ויקיפדיה” הפכה סמל להפצת תוכן חופשי ולשיתוף תוכן וידע ולפיכך, יוקדש מושב מיוחד לדיון על זכויות יוצרים, על תוכן חופשי ועל הנגשת הידע ושימורו.
לרגל הכנס תגיע לביקור ראשון בישראל הגב’ סו גרדנר (Sue Gardner), מנכ”ל קרן ויקימדיה. הגב’ גרדנר, תקיים את הרצאת הפתיחה של הכנס (14:00) אשר תסקור את פעילות הקרן וויקיפדיה ברחבי העולם. בביקורה הקצר תקיים, גרדנר, סדרה של פגישות עם ארגוני חינוך, אינטרנט, תורמים וקהילת המתנדבים.
סו גרדנר, המנכ”ל הנוכחית של קרן ויקימדיה מאז יוני 2007, היא בעלת תואר בעיתונאות מאוניברסיטת ריירסון. היא עבדה כעשור כמפיקה, כתבת ובמאית סרטים דוקומנטריים עבור CBC Radio One ו- Newsworld. ואחר כך, ניהלה את אתר האינטרנט של רשות השידור הקנדית (CBC), הייתה כתבת רדיו וטלוויזיה במשך עשר שנים ועבדה כעיתונאית.
בתפקידה הנוכחי, גרדנר, היא אחראית לשינויים רחבים שבוצעו מהקרן מאז החלה בתפקיד, ביניהם עלייה חדה בתרומות אשר מגיעות לקרן, הובלת פרויקטים חדשים, מעבר הקרן למשרדיה בעיר סן פרנסיקו, דיאלוג עם החברות הגדולות בעולם (בינהם גוגל, מיקרוסופט, יאהו וכו’) וניהול כוח האדם הטכני המתפעל את תשתיות ויקיפדיה.
שי יקיר: בוויקיפדיה העברית כיום כ-100 אלף ערכים ואנו מאמינים שהיא הגיעה לבשלות מבחינת היקף ואיכות התוכן שהיא כוללת
שי יקיר, יו”ר ויקימדיה ישראל, אומר; “בוויקיפדיה העברית כיום כ-100 אלף ערכים ואנו מאמינים שהיא הגיעה לבשלות מבחינת היקף ואיכות התוכן שהיא כוללת. “אקדמיית ויקיפדיה” היא מפגש ראשוני, מתוך סדרה של מפגשים ודרכים שבהם אנו מתכוונים לפעול בכדי להפיץ ולהשתמש בידע שנצבר ב”וויקיפדיה העברית” בחמש השנים האחרונות. במהלך הכנס נציג מספר שימושים שנעשו באופן עצמאי על ידי גורמי חינוך ונדון כיצד אפשר להרחיבם ולדון בין היתר בשחרור והפצה נוספת של תוכן חופשי בישראל”.
ויקיפדיה, האנציקלופדיה השיתופית החופשית, נוסדה על ידי ג’ימי ויילס ב-2001. כיום היא פועלת ב-265 שפות ומכילה למעלה מ-12 מיליון מאמרים. הוויקיפדיה בשפה האנגלית לבדה מכילה 2.5 מיליון ערכים, 15 פעם יותר גדולה מהאנציקלופדיה בריטניקה.
ויקיפדיה זוכה ללמעלה מ-300 מיליון עמודים נצפים בחודש והיא כיום אתר האינטרנט הרביעי הנצפה ביותר באינטרנט (לפי מדד comScore). הוויקיפדיה העברית נוסדה ב-2003 וכוללת כיום כמעט 100 אלף ערכים ו-35 מיליון עמודים נצפים בחודש.
במהלך הכנס תוצג בכניסה לאולם המליאה תערוכת הכרזות הנודדת של ויקיפדיה העברית. ההשתתפות בכנס אינה כרוכה בתשלום אך דורשת רישום מראש באתר: http://wikimedia.org.il/conf09.
◄ ויקימדיה ישראל
עמותת ויקימדיה ישראל, היא עמותה רשומה (ע”ר 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים. העמותה היא חלק מרשת אגודות ויקימדיה הפועלות ברחבי העולם. קרן ויקימדיה העולמית היא הגוף העומד ותומך במיזמי “קוד פתוח” רבים שהפופולארי שבהם היא האנציקלופדיה ויקיפדיה כאשר מטרתה העיקרית לאפשר לכל אדם בעולם גישה חופשית למקורות ידע ומידע.
■ שי יקיר, יו”ר עמותת ויקימדיה ישראל. הצטרף כמתנדב בוויקיפדיה בינואר 2005 והוא מהעורכים הוותיקים באנציקלופדיה. היה מיוזמי הקמת העמותה ב- 2006 וגייס את הפעילים והמתנדבים הראשונים.
ג’ימי ויילס: קרן ויקימדיה, הוקמה על ידו בשנת 2003 היא ללא מטרות רווח
מאז רישום העמותה מכהן כיו”ר הראשון שלה. ההיכרות הראשונה שלו עם מחשבים היתה בגיל 15, כשקיבלה אחותו הקטנה מחשב במסגרת פרויקט “מחשב לכל ילד” ובפעם הראשונה בעצם נהיה עולם המחשבים נגיש לו גם מהבית.
כסוג של סגירת מעגל – הפרויקט הראשון עליו התחילה לעבוד העמותה ועדיין נמצא בימים אלה בגיבוש סופי הוא הטמעת גרסה סטטית של ויקיפדיה במחשבים המחולקים במסגרת הפרויקט.
שי, גדל עד גיל 17 בחינוך חילוני, עד שהחליט לחזור בתשובה ובגיל 18 הצטרף לישיבת “מעגלי יושר” בירושלים. במהלך השהות אף הפך מתלמיד למנהל הישיבה. בגיל 24 החליט לחזור בשאלה שוב, לטענתו, לא בגלל ספקות באמונה אלה בגלל שאורח החיים לא התאים לו.
■ קרן ויקימדיה היא תאגיד ללא מטרות רווח שמושבו בסן פרנסיסקו שבקליפורניה (ארה”ב), ופועל בכל רחבי העולם. הקרן תומכת בפעילות ויקיפדיה ובפרויקטים אחרים המעודדים פיתוח והפצה של תוכן חופשי.
הקרן הוקמה על ידי ג’ימי ויילס ב-2003, שנתיים לאחר שייסד את ויקיפדיה, כדי לאפשר את קיומה של ויקיפדיה לטווח ארוך והרחבת פעילותה.
הקרן, אחראית על תחזוקת התשתית, התוכנה והשרתים שמאפשרים למיליוני אנשים גישה חופשית לוויקיפדיה ולפרויקטים נוספים, וכמו כן, יוזמת פרויקטים חדשים בתחום התוכן החופשי.
Add Comment