מנכ”ל ההתאחדות לכדורגל, אורי שילה: “הנזק בעיקר לענפי הכדורסל והכדורגל- נראה, כי ההמלצה אינה מתבססת על למידה מעמיקה של צרכי הספורט וההשפעה שיכולה להיות על הענפים הללו באם תיושם”.
ההתאחדות לכדורגל: כוונת משרד האוצר לבטל הטבות המס תגרום לנזק גדול לספורט הישראלי
ההתאחדות לכדורגל בישראל, הגיבה הערב (ראשון) בחומרה על הפרסום, כי משרד האוצר מתכוון לבטל את הטבות המס על ספורטאים זרים; הטבות המס לספורטאים זרים אינה “המצאה ישראלית” והן מקובלות במדינות רבות. ההמלצה לתקן את התקנות ולבטל את הפטור ובכך להשוות את תנאי המס של הספורטאים הזרים לאלו של הספורטאים הישראלים, הינה המלצה בלתי סבירה, אשר מתעלמת לחלוטין מצרכי הספורט בישראל ומהפגיעה האנושה בקבוצות, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה מקצועית.
ברור לחלוטין, כי ביטול ההטבות משמעותו הישירה היא פגיעה מקצועית קשה בקבוצה וירידה משמעותית בהישגים של הקבוצות הישראליות.
“קיים יחס ישר בין איכות השחקנים הזרים המשותפים בקבוצות לבין הצלחות ספורטיביות במישור הבינלאומי וכי ככל שרמת הזרים בארץ עלתה, כך הרמה הספורטיבית וההישגים במישור הבינלאומי עלו” – מוסיפים בההתאחדות לכדורגל.
“די לראות את חלקם המשמעותי של הזרים בקבוצות הישראליות המופיעות במפעלים האירופאיים (הן בכדורסל והן בכדורגל) כדי להבין את הפגיעה הצפויה בקבוצות אלו ובקבוצות אחרות, כאשר ייאלצו להביא זרים ברמות שכר נמוכות יותר וביכולת מקצועית נמוכה יותר. (היחס הוא ישר).
במציאות הספורטיבית המודרנית, פגיעה בהישגים הספורטיביים במישור הבינלאומי משמעותה הישירה פגיעה קשה יותר בהכנסות הקבוצות הללו והקטנת תקציבים משמעותית. הקטנת תקציבים תביא בהכרח גם לירידה במשכורות השחקנים (גם הישראלים) המהוות את החלק הארי של תקציבי הקבוצות.
כמו כן, הסטטיסטיקה, מלמדת, כי כמעט כל קבוצות הכדורגל והכדורסל, עושות שימוש במלוא מכסת הזרים המותרת עפ”י התקנונים. אין ספק, כי ההבדלים ברמה המקצועית מביאים מאמנים וקבוצות להשלים, בכל מקרה, את מלוא מכסת הזרים המותרת, וסביבם בונים את הקבוצה.
אם וכאשר, יאלצו הקבוצות לשלם מס מלא על שחקנים אלו, הנתח התקציבי אשר יישאר עבור שכר לשחקנים הישראלים יקטן במידה משמעותית ויביא בהכרח לפגיעה בשכרם.
כל זאת, יש לזכור, במציאות עובדתית שבה ישראל היא המדינה שבה מס’ השחקנים הזרים המשותפים בקבוצות הוא הנמוך ביותר באירופה (כידוע, ישראל אינה חלק מן האיחוד האירופאי ושחקן אירופאי נחשב בישראל כזר לכל דבר ועניין).
בהתאחדות לכדורגל, אומרים, כי יש שיקול נוסף לקחת בחשבון בעניין זה, והוא שהפיכת השחקנים הזרים ל”יקרים” יותר עבור הקבוצות, כמו כל גזירה כלכלית, תביא קודם כל לפגיעה בשכבות החלשות, קרי; הקבוצות הקטנות. הקבוצות ה”גדולות” והעשירות, גם אם יפגעו משמעותית במישור הבינלאומי עדיין יוכלו להביא זרים ברמה יחסית גבוהה מן הליגה הישראלית, באופן שיעמידן בצמרת, בעוד שהפגיעה האמיתית תהיה דווקא בקבוצות שלהן התקציבים הנמוכים אשר לא יוכלו להביא זרים ברמה מספיקה. ביטול ההקלות כאמור, יאיץ את המגמה של הגדלת הפערים בין הקבוצות הגדולות לקטנות.
יוצא, כי הקלות מס, אלה, לא זו בלבד שהן תנאי הכרחי לשמירה על התקדמות הקבוצות הישראליות באירופה, אלא שיש בהן בכדי לסייע בידי השחקנים הישראליים בכל היבט אפשרי, לרבות עלייה משמעותית ברמתם המקצועית וברמת הכנסתם.
יודגש ויובהר, כי סבירותן של תקנות אלו, נבחנה לא מכבר ע”י ביהמ”ש העליון, בעתירה שהגישו ארגוני השחקנים נגד שר האוצר, איגוד הכדורסל וההתאחדות לכדורגל, בה דרשו לבטלן, לאור הפגיעה, כביכול, בעיקרון השוויון, חופש עיסוק וחופש התחרות. (בג”צ 5274/01 ארגון שחקני הכדורסל בישראל ואח’ נגד שר האוצר ואח’ (טרם פורסם)
בדחותו את העתירה, קובע בג”צ (מפי כב’ השופטת ט. שטרסברג -כהן), כי;
“עיון בכל החומר שהוגש ושמיעת טענות באי כח הביאונו למסקנה כי דין העתירה להידחות. לא שוכנענו, כי אכן נגרמה ע”י התקנה פגיעה בזכויות יסוד של הספורטאים הישראלים. מכל מקום, האבחנה בין הישראלים לזרים, לאור השיקולים המונחים ביסוד עידוד “יבוא” שחקנים זרים איכותיים, איננה אפליה בין שווים אלא אבחנה בין שונים. האבחנה באה לתכלית ראויה ואינה חורגת מן המידה הדרושה. הדרך בה נקט המחוקק ליתן את ההטבות היא דרך לגיטימית”.
מנכ”ל ההתאחדות לכדורגל עו”ד אורי שילה; “ניתן לומר במידה רבה של וודאות, כי יישום ההמלצה האמורה בדבר תיקון/ ביטול ההטבות לשחקנים זרים, תגרום לנזק גדול לספורט הישראלי ובעיקר לענפי הכדורסל והכדורגל ונראה, כי ההמלצה אינה מתבססת על למידה מעמיקה של צרכי הספורט וההשפעה שיכולה להיות על הענפים הללו באם תיושם”.
Add Comment