לקראת הפסח משרד הבריאות בשיתוף ארגון ’בטרם’ לבטיחות ילדים והמרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב”ם, מפרסמים כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים ◄ מרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב”ם: קיימת עלייה במספר החשיפות לרעלים והרעלות לפני חג הפסח
ארגון ’בטרם’: עלייה במספר החשיפות לרעלים והרעלות לפני חג הפסח
מדי שנה לקראת חג הפסח נרשמת עלייה בהיפגעות ילדים מחומרי ניקוי וכימיקלים. מנתוני המכון הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב”ם ומשרד הבריאות עולה, כי בשנת 2008 נרשמה עלייה חדה מזו שנצפתה ב – 2007. בשנת 2008 נרשמה בשבוע שלפני חג הפסח עלייה של 43% במספר ההיפגעויות של ילדים עד גיל 6 שנים, לעומת 11% בשנת 2007 (237 ילדים נפגעו בממוצע שבועי בשנת 2008, לעומת 338 ילדים שנפגעו בשבוע הראשון שלפני חג הפסח) ועלייה של 11% בשבועיים שלפני החג (262 ילדים).
מהנתונים, עולה, כי עיקר העלייה בהיפגעות היא בחשיפה לכימיקלים, עלייה של 99% בכלל האוכלוסייה, בשבוע שלפני החג (בהשוואה לעלייה של 54% בתקופה המקבילה אשתקד) ועלייה של 26% בשבועיים שלפניו, כאשר מספר הנפגעים בממוצע שבועי בשנת 2008, עמד על 212. בחשיפה לתרופות, נרשמה ירידה של 7% (בהשוואה לירידה של 4% בחשיפה לתרופות שנרשמה בשנה קודמת בתקופה זו).
הכימיקלים השכיחים המעורבים בהרעלות הינם חומרי הלבנה (אקונומיקה), בסיסים, דטרגנטים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים, ועוד.
בחשיפה לחומרי הלבנה נרשמה עלייה של פי 4 בשבוע שלפני הפסח, בסיסים פי 6, דטרגנטים פי 2, מסירי אבנית פי 2. מרבית מהחשיפות לרעלים 49% אירעו בבית.
ההיפגעות מתכשיר להסרת שומנים היא החמורה ביותר בהשוואה להיפגעות מחומרים אחרים. מסירי שומנים קרים המכילים סודה קאוסטית, לרוב בין 10% ל-20%, עלולים לגרום לכוויות חמורות בזמן קצר ביותר. פגיעות אלו קשות והן, כוללות; כיבים בלשון ובפה, פגיעות פנימיות קשות בדרכי הנשימה, בוושט, בקיבה, פגיעה בעיניים הנגרמת כתוצאה מהתזת החומר לעיניים (מסירי השומנים לרוב נמכרים במיכלים המצוידים באקדח התזה) וכוויות בעור.
חומרי ניקוי, יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים – במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש
מבין הילדים שנפגעים מהרעלה קבוצת הסיכון המובילה היא ילדים מתחת לגיל 6. רוב הפגיעות מסוג זה מתרחשות בבית, מתוך סקרנות, אי הבנה וחוסר ידיעה.
בארגון ’בטרם’ ובמרכז הארצי להרעלות רואים במסירי השומנים בהם ריכוז גבוה של סודה קאוסטית העלול לגרום לכוויות חמורות, כחומר מסוכן ביותר. סיווג ואריזת ביטחון אינם מספיקים להגנה על בריאות הילדים ועל כן בארגון מתנגדים לשימוש ביתי בחומרי ניקוי מסוג זה.
יש לציין, כי בארה”ב ובאירופה, יש אפשרות לאסור שימוש במוצר על אף שהוא מסומן לפי הדרישות הרלוונטיות (מבחינת אזהרה) כשמדובר במוצר המסוכן לבטיחותו ולבריאותו של ציבור הצרכנים.
באפריל 2006 פורסם תקן ישראלי ת”י 4272 חלק 1 בנושא: תכשירים לניקוי תנורים ולהסרת שומנים, המיועדים לשימוש ביתי: דרישות בטיחות, אריזה וסימון. תקן זה עוסק במניעת כוויות כימיות על ידי טיפול בשני מרכיבים עיקריים: אריזת המוצר והרכבו. התקן קיבל השנה ממשרד התמ”ת מעמד של תקן רשמי ומחייב, אך ייכנס לתוקף רק לאחר חג הפסח.
בימים שלפני הפסח, יש עליה ניכרת בשכיחות ההרעלות בילדים. זוהי תופעה עונתית אופיינית לארץ, אשר חוזרת על עצמה באופן סטריאוטיפי מדי שנה. לרוב מדובר בילדים מתחת לגיל 6 שנים אשר בולעים חומרי ניקוי וכימיקלים שונים, נפט ותרופות.
התופעה ייחודית לארץ, והסיבה לתופעה ברורה; במסגרת ההכנות לפסח מתבצע בו זמנית במאות אלפי בתים ניקיון יסודי, עם קרצוף הבית, צביעה, ניקוי ומירוק הכלים והמטבח. פעולות אלה נעשות תוך שימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים, צבע וחומרי הדברה. לעתים קרובות נמצאים החומרים באריזות פתוחות בתפזורת ובהישג יד של ילדים. מרעננים גם את ארון התרופות בבית, ותרופות רבות מוצאות את דרכן לפח.
מאחר וזוהי תקופת חופש, הילדים נמצאים בבית, לעתים קרובות ללא השגחה נאותה, במצב זה מועדים הילדים לתאונת בית ובעיקר הרעלות.
אורלי סילבינגר, מנכ”ל ארגון ’בטרם’ לבטיחות ילדים ופרופ’ ידידיה בנטור מהמרכז הארצי למידע בהרעלות, רמב”ם, מפרסמים כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים;
בחשיפה לחומרי הלבנה נרשמה עלייה של פי 4 בשבוע שלפני הפסח
▼ חומרי ניקוי, יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים – במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם ולסגור את המיכל, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.
▼ מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים.
▼ אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, תערובות כאלו משחררות גזים רעילים ועלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של שאיפה.
▼ יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית תוך סגירת המיכל. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה “חומר רעיל” – פעוטות אינם יודעים לקרוא.
▼ אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון ולא בכוסות שתייה.
▼ קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר, לפני השימוש בו, והקפדה בביצוע ההוראות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.
בכל חשיפה או חשד לחשיפה לחומר רעיל, פנו לסיוע רפואי או למרכז הארצי למידע בהרעלות, בית החולים רמב”ם, בטלפון 04-8541900.