מסימני הסיום של החורף הדל השנה: הכשות נחש כבר במרץ. למרכז הרפואי הלל יפה, חדרה, הובאו ב-24 השעות האחרונות שני בני אדם שהוכשו ע”י נחשי צפע ◄ ד”ר ג’לאל אשקר; אין צורך להביא את הנחש לחדר המיון – מרבית ההכשות הינן הכשות של נחש צפע והטיפול הוא בהתאם
שני אנשים שהוכשו באופן חמור ע”י נחשי צפע, קיבלו טיפול במרכז הרפואי הלל יפה, חדרה
גבר בשנות השישים לחייו מאזור וואדי ערה ואישה בשנות העשרים לחייה ממושב גני שומרון, פונו לקבלת טיפול רפואי דחוף ביממה האחרונה לאחר שהוכשו על ידי נחשים. ד”ר ג’לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב”הלל יפה”, בעיר חדרה, מסביר שמכיוון שמדובר בהכשות הראשונות שאחרי החורף, הן עלולות לסכן חיים בצורה משמעותית יותר.
“בשני המקרים”, מסביר ד”ר אשקר; “היה מדובר בנחש צעיר יחסית. עם זאת, התופעות של הנפיחות הרבה, כאבי הבטן, החום, לחץ הדם וחוסר היציבות התפתחו מהר מאוד. הדבר ללא ספק מאפיין את ההכשות הראשונות שבהן כמות הארס של הנחש היא גדולה יותר ומרוכזת יותר, משום שעדיין לא נעשה בו שימוש”.
ההפכפכות של מזג האוויר וסיום של החורף הדל השנה הוציאו החוצה, כפי הנראה את הנחשים ממחילותיהם מוקדם השנה. במקרה של הגבר, הוא הגיע למיון ב”הלל יפה” כאשר הוא כבר במצב של ערפול הכרה ולאחר טיפול ראשוני של מתן נסיוב הנגד, הועבר למחלקה לטיפול נמרץ לב ולאחר התאוששותו להמשך אשפוז במחלקה לפנימית א’.
במקרה השני, של הבחורה ממושב גני שומרון, היא אמנם הגיעה כשהיא בהכרה, אך פיתחה במהירות נפיחות וסימנים מדאיגים נוספים. בהתייעצות של ד”ר אשקר עם ד”ר מרינלה בקרמן, סגנית מנהל המחלקה לפנימית א’, ב”הלל יפה” שם אושפזה הבחורה, הוחלט שגם לה יינתן הנסיוב הנגדי.
שני המטופלים נמצאים כעת במעקב והשגחה במחלקה לפנימית א’ של בית החולים.
◄ המלצותיו של ד”ר אשקר, מה רצוי לעשות ומה רצוי שלא לעשות במקרה של הכשת נחש?
1. עם זיהוי ההכשה על האדם לשכב במצב מנוחה ולזוז מעט ככל הניתן. סימפטומים, כגון; בלבלול, איבוד הכרה, הקאות ושלשולים או חום הינם אינדיקציות לכך שאכן אירעה הכשה.
2. יש לקבע את האיבר הנפגע.
3. אין לבצע את אחת מהפעולות הבאות: לשתות אלכוהול, לחבר בין נקודות ההכשה ולמצוץ את הארס החוצה, למרוח חומרים שונים על מקום ההכשה. כמו כן, אין לשים חסם מקומי על מקום הפציעה בכדי להימנע מהלם עם פתיחתו בחדר המיון.
4. יש לפנות את האדם מיידית לקבלת טיפול מתאים בבית החולים.
5. בעבודה בגינה – רצוי לעבוד עם כפפות בכדי למנוע הכשה.
אין צורך להביא את הנחש לחדר המיון – מרבית ההכשות הינן הכשות של נחש צפע והטיפול הוא בהתאם.
כמו כן, רצוי להבין שלא כל מי שהוכש על ידי נחש, יהיה חייב לקבל את הנסיוב הנוגד, אלא אם הופיעו סימנים חריפים במיוחד, וכמובן על פי שיקול הרופא המטפל.
Add Comment