אריאל אטיאס: המעבר לרישיונות ופתיחת השוק לתחרות יעניק וודאות לגופים המשדרים מחד וכלי אכיפה לרגולטור מאידך” ◄ יו”ר הוועדה מרדכי: אני מתכבד להגיש לשר מתווה ברור ומסודר שיקדם את הענף הן בהיבט של הגופים המשדרים והן לרווחת הצרכן
משרד התקשורת: הוגשו המלצות “ועדת מרדכי” לשר התקשורת
המלצות “ועדת מרדכי”, אשר מונתה על-ידי שר התקשורת מר אריאל אטיאס, במטרה לבחון ולהמליץ על שינויים בשיטת ההסדרה בתחום הטלוויזיה המסחרית בישראל הוגשו היום (ראשון), לשר התקשורת אריאל אטיאס, על ידי יו”ר הועדה, מרדכי מרדכי, וחברי הוועדה. מעיקרי המלצות הוועדה, עולה, כי;
● מעבר מזיכיונות לרישיונות ב- 2012
● פרסומות בכבלים ובלווין ב- 2012
● תבוטל חובת תמלוגים למדינה של חברות הכבלים והלווין
● מ- 2012 יחויבו חברות הכבלים והלוויין להציע ללקוחותיהם חבילת בסיס צרה
● איחוד גורמי ההסדרה
● ייבחן נושא עמלות הפרסום, בכל המדיות השונות, במגמה לסיים זאת עד מחצית שנת 2010
● תיבחן הדרך להפנות כספים למימון הפקות טלוויזיה מקומיות איכותיות
בעקבות ההמלצות אמר שר התקשורת אריאל אטיאס; “המעבר לרישיונות ופתיחת השוק לתחרות יעניק וודאות לגופים המשדרים מחד וכלי אכיפה לרגולטור מאידך”.
יו”ר הוועדה מרדכי מרדכי, אמר, כי: “במהלך החודשים האחרונים בחנו לעומק את מכלול הנושאים בענף השידורים, ולאחר עבודה מאומצת, אני מתכבד להגיש לשר מתווה ברור ומסודר אשר יקדם את הענף הן בהיבט של הגופים המשדרים והן לרווחת הצרכן”
◄ רקע;
החלטת ממשלה מס’ 3982 הורתה על הקמת וועדה בין-משרדית מקצועית במטרה לבחון ולהמליץ על שינויים בשיטת ההסדרה בתחום הטלוויזיה המסחרית בישראל. ביום 24 באוגוסט 2009 הוקמה הוועדה, אשר בראשה עמד מנכ”ל משרד התקשורת מרדכי מרדכי וחבריה: מנשה סמירה – מנכ”ל הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, ניצן חן – יו”ר המועצה לשידורי כבלים ולווין, אורי ישראלי – נציג אגף התקציבים במשרד האוצר ודנה נויפלד – נציגת משרד המשפטים.
במהלך חמשת החודשים האחרונים בחנה הוועדה את הנושאים השונים, וכחלק מהתהליך נערך שימוע בכתב ובעל-פה לכל הגורמים הפועלים בתחום השידורים הטלוויזיוני. בפני הועדה הופיעו זכייני הרשות השנייה, בעלי רישיון לשידורים מתוקף חוק התקשורת, וגורמים רבים אחרים הקשורים לפעילות בשוק. בנוסף לכך, הופיעו בפני הועדה גורמים מקצועיים בתחומי ההסדרה השונים.
הועדה התייחסה לסגמנטים השונים בשוק הטלוויזיה, אך התייחסה גם למכלול השינויים המבוצעים, במטרה לחולל רפורמה כוללת שתתייחס להסדרת ענף השידורים כמכלול. ככלל, השיקולים שהנחו את הוועדה היו שיפור מצבו של הצרכן בתחום השידורים, תוך העשרת מגוון התכנים המשודרים, הגברת יכולת הבחירה של הצרכן בתחום, יצירת מנגנוני רגולציה מותאמים לשוק והסרת חסמים בתחום.
הועדה ממליצה לבצע מארג של שינויים מבניים במערך שידורי הטלוויזיה בישראל. הועדה ממליצה לבצע את התיקונים הנדרשים בחקיקה הראשית ובחקיקת המשנה בהקדם, וזאת במטרה לאפשר את יישום המהלכים המוצעים על-ידי הועדה במסגרת לוחות הזמנים הקבועים בהמלצות.
◄ הועדה ממליצה כדלקמן:
שינוי שיטת ההסדרה:
א. לשנות את שיטת ההסדרה הקיימת, ולפעול למעבר משיטת הסדרה בה מוענקים בהליכים מכרזיים זיכיונות לשידורים לפי חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, התש”ן-1990 (“חוק הרשות השנייה”), לשיטת הסדרה בה מוענקים רישיונות לשידורים לערוצים מרכזיים (ברודקאסט) לכל דורש, העומד בתנאי סף, ללא הליך מכרזי. (המלצה זו, התקבלה בדעת רוב חברי הוועדה; דעת מיעוט של עו”ד דנה נויפלד ממשרד המשפטים).
ב. תקופת הרישיון תהיה למשך 15 שנים, כאשר הגוף המסדיר רשאי לבקשת בעל הרישיון להאריך בכל פעם את תוקף הרישיון ב- 15 שנים נוספות וזאת ככל שבעל הרישיון מילא אחר הוראות הדין, החלטות הגוף המסדיר ותנאי הרישיון.
ג. הגוף המסדיר יעניק לכל בעל רישיון לשידור ערוץ מרכזי (ברודקסט) זכות שימוש באפיק לשידוריו וכן זכות שימוש בסימן המסחר של הערוץ. שידוריו של בעל הרישיון לשידור ערוץ מרכזי יופצו באופן חופשי באמצעות מערך ההפצה הקרקעי סיפרתי (בגיבוי לוויני) של הרשות השנייה וכן באמצעות שידוריהם של חברות הכבלים והלווין בתנאים כמפורט להלן.
ד. יובהר, כי הועדה ממליצה שלא להעניק רישיון, למי שבתום תקופת הזיכיון שלו נמצא כי לא עמד במחויבויותיו, וכן לגופים הקשורים בו או המחזיקים בו, לפי קביעת הגוף המסדיר, ולכן, מתן האפשרות לבעל זיכיון, כמפורט להלן לפנות בבקשה להחליף את הזיכיון לרישיון או לפנות בבקשה לקבל רישיון בתום תקופת הזכיון, כפוף לעמידת בעל הזיכיון בחובות שחלו עליו בתקופת הזכיון. ויודגש, ויתור על זיכיון, שלא במועדים שהגוף המסדיר קבע כי ניתן לבקש בהם החלפת הזיכיון ברישיון, יחשב כהפרת הוראות הזיכיון וכאי עמידת בעל הזיכיון במחויבויותיו.
ה. ככלל, הכללים והחובות שיחולו על בעל רישיון יהיו אלה הקיימים כיום בחוק הרשות השנייה בתקנות ובכללים שהותקנו מכוחו לגבי בעלי זיכיון לשידורי טלוויזיה (ובפרט חובות תוכן השידורים, הקבועות היום בתוספת לחוק), והכול, בהתאמות שיקבע הגוף המסדיר. בכלל זה יחולו מחויבויות בעניין הוצאה שנתית למימון הפקה ורכישה של תכניות המשודרות בערוץ באותה שנה, הוצאה שנתית לתפעול השוטף של חברת החדשות, אפשרות רכישת שידורי חדשות, הוצאה שנתית לשם הפקת תכניות סוגה עילית והיקף שידורן, שעות השידור של תכניות מסוגה עילית, שידור תכניות בערבית וברוסית, וחובת ביצוע הפקה מקומית וההפקה המקומית הקנויה.
ו. מעבר לבדיקה השוטפת של עמידת בעלי הרישיון במחויבויותיהם, ייקבעו נקודות בדיקה, אחת לחמש שנים, בהן הגוף המסדיר יבחן את עמידתו של בעל הרישיון במחויבויותיו בתחום התוכן, על פי הדין, הרישיון והוראות הגוף המסדיר. מבלי לגרוע מסמכויות הפיקוח והאכיפה הקיימות בחוק הרשות השנייה ומסמכויות אכיפה נוספות שיוקנו לגוף המסדיר, ככל שבעל הרישיון לא יעמוד בחובות כאמור, הגוף המסדיר יבטל את הרישיון לאלתר, אלא אם כן ישתכנע, כי קיימות נסיבות המצדיקות מתן הוראות להשלמת המחויבויות במהלך תקופה שלא תעלה על שנה מתום הבדיקה כאמור, לצד סנקציות שיוטלו על בעל הרישיון לאלתר בשל ההפרה.
ז. על מנת להבטיח, בצורה המיטבית, את קיום הוראות הדין והרישיון במתכונת החדשה שנקבעה יתווספו לגוף המסדיר מנגנוני אכיפה, בנוסף לאלה הקיימים כיום בחוק הרשות השנייה.
ח. בנוסף למתן ערבות של בעל הרישיון להבטחת מילוי הוראות הדין והרישיון, בעל הרישיון, יהיה מחויב בהפקדת ערבות ספציפית ו/או פיקדון בידי הגוף המסדיר, על מנת להבטיח את כלל מחויבויותיו הנוגעות לביצוע הפקות מסוגה עילית. הגוף המסדיר יבצע בדיקה שנתית בדבר עמידת בעלי הרישיון במחויבויותיהם. במקרה בו בעל הרישיון יפר את מחויבויותיו לביצוע הפקות מסוגה עילית, הרי שמבלי לגרוע מסמכויות האכיפה של הגוף המסדיר, יעביר הגוף המסדיר, מתוך הערבות הספציפית ו/או מהפיקדון האמור, את סכום שווי ההפרה לביצוע הפקות מקומיות. הסכום שיועבר, יוכר בחלקו, לפי קביעת הגוף המסדיר, לצורך עמידת בעל הרישיון במחויבויות כאמור.
ט. לקבוע, כי הגוף המסדיר יעניק לבעל רישיון חדש את הגנות הינוקא הקבועות היום בחוק הרשות השנייה לעניין הערוץ השלישי (ערוץ 10). אולם, למי שערב קבלת הרישיון היה בעל זיכיון, או לגופים הקשורים אליו או למחזיקים בו, לפי קביעת הגוף המסדיר, לא יינתנו הקלות כאמור.
י. בעלי הרישיונות ישדרו חדשות, בהתאם להסדר הקיים לעניין זה בחוק הרשות השנייה. ככל שבעתיד יהיו מעל לארבעה בעלי רישיונות, יבחן הגוף המסדיר את הצורך בשידור חדשות כאמור ויסדירו ככל הנדרש.
◄ מועד שינוי שיטת ההסדרה
א. המועד הקובע לשינוי שיטת ההסדרה כאמור לעיל יהיה בחודש ינואר 2012 – החל ממועד זה רשאי לשדר מי שהגיש לגוף המסדיר בקשה לקבלת רישיון לשידור ערוץ מרכזי (ברודקאסט) , והגוף המסדיר העניק לו רישיון כאמור.
ב. הגוף המסדיר יקבע את המועד בשנת 2011 שהחל בו ניתן להגיש בקשות לקבלת רישיון לשידור ערוץ מרכזי וכן יקבע את המועד להגשת בקשה על ידי בעלי הזיכיון (בערוץ 2 ובערוץ 10) להחלפת זיכיונם ברישיון ולפרסומו של מכרז על השימוש באפיק, בסימן המסחר של כל ערוץ ועל הבעלות בחברת החדשות של כל ערוץ, כמפורט להלן. הגוף המסדיר יקבע את המועדים להגשת בקשות ולפרסום מכרזים כאמור, באופן שתישמר רציפות שידורי ערוץ 2 וערוץ 10.
ג. לגבי בעלי הזיכיונות הקיימים לשידורי טלוויזיה לפי חוק רשות השנייה, מוצע כדלקמן:
• בעלי הזיכיונות בערוץ 2 – יוכלו להגיש בקשה לגוף המסדיר להמיר את זיכיונם ברישיון כאמור או להוסיף ולשדר לפי הוראות הדין והזיכיון שיחולו עליהם באותה עת עד תום תקופת<
Add Comment