בכך עקפו הנשים בתחום את עובדי חברות קבלני הניקיון והשמירה שהיו המגזר הפגוע ביותר בשנה שעברה – כך עולה מדו”ח מגמות 2008 של עמותת “קו לעובד”: המקצוע בו קיים הסיכוי הרב ביותר להיפגע מהפרות של חוקי העבודה: סייעות בחינוך החרדי
עמותת “קו לעובד”: המגזר הנפגע ביותר מהפרת חוקי העבודה: נשים בתחום החינוך ורווחה
עמותת “קו לעובד” מפרסמת היום (א’ ראשון, 8.3) את הדו”ח השנתי המסכם את פניות העובדים לעמותה בשנת 2008. הדו”ח, הנגזר מ-5,500 פניות של עובדים לעמותה בשנה האחרונה חושף תופעות ומגמות חדשות בשוק העבודה בישראל ומציג תמונת מצב עדכנית לשנת 2008 של ההפרות השכיחות בשוק העבודה.
ניתוח מגדרי של פניות העובדים מעלה תמונה עגומה ביותר ביחס לכמה ענפי “צווארון וורד” המוגדרים כ”נשיים”, ובראשם מקצועות; החינוך, הרווחה. מן הדו”ח עולה כי כל התחומים המועדים ביותר לפגיעה בתחום חוקי העבודה למעט ענף השמירה והאבטחה, הם ענפים הנחשבים “נשיים” (חינוך, טיפול והרווחה; כוח האדם הפקידותי; מכירות וזבנות; מלצרות וכו’).
העובדות במסעדות, בתי קפה, חנויות, רשתות קוסמטיקה, מרכולים ונקודות מכירה, הפנו ל”קו לעובד” את הפניות החמורות ביותר שהגיעו השנה לקו והן כוללות הלנות שכר קבועות או סירוב לשלם שכר, אי תשלום שכר מינימום, קנסות, יחס רע ומשפיל, סירוב לתת חופשה, אי מתן יום מנוחה שבועי ועוד.
תופעות קיצוניות, כגון; תשלום שכר ב”תווי קנייה” לרשת שבה מועסקת העובדת, היו רק דוגמא אחת לשלל הפרות בתחומים הללו. להבדיל מענפי החינוך והרווחה, ענפים אלה הינם “ענפים נשיים” לאורך תקופה ארוכה ביותר, ככל הנראה מאז ומתמיד, וכך גם אופיים הזמני, הקטוע, הבלתי יציב ובלתי בטוח.
עליה גדולה, נרשמה השנה בכמות התלונות מתחום החינוך והרווחה על ידי עובדות שאינן מועסקות במגזר הציבורי, או מועסקות באופן עקיף במגזר הציבורי. מספר העובדות במסגרות חינוך שפנו ל”קו לעובד” במייל או לקווים החמים, היה השנה אף גבוה יותר ממספר המתלוננים מתחום קבלני הניקיון והשמירה.
על סמך הפניות ל”קו לעובד”, נראה, כי דווקא מגזר זה, שבו ריבוי עובדות, חשוף להפרת חוק עבודת נשים ולפיטורים מפלים. תת-מגזר, בולט לרעה בענף זה, הינו מגזר העובדות הבלתי מקצועיות במערכת החינוך בעיקר; סייעות, מלוות, משגיחות בבחינות וכולי.
אחת התופעות העולות מהתלונות היא פיטורים בחודשי הקיץ, המונעים מהן שכר בתקופה בה אין לימודים. מתוך מערך עובדי החינוך והרווחה הפגיעים, נראה, כי ניתן למצוא תת-מגזר פגיע במיוחד, על פי הפניות השנה. מדובר במגזר החינוך והרווחה החרדי.
מתוך הדו”ח:
“בעבודתי בסופרמרקט, עבדתי כ-10 חודשים, הייתי עובדת טובה, ואף פעם לא התלוננתי… כאשר הגעתי לסניף לקבל את תלוש השכר… לתדהמתי הורידו לי 450 ש”ח על חוסר בגין צ’ק חוזר. אני חייבת לציין: המנהל עצמו או כל גורם בעל סמכות, לא אמר לי דבר כזה בתחילת עבודתי שם. כמה ימים אחרי שהתחלתי לעבוד שם, פשוט שאר הקופאיות החלו לדבר על זה… חשבתי, כי הן צוחקות, לתדהמתי בתלוש הראשון ירד לי 250 ש”ח על חוסר בקופה (היות וזה מזומן אין שום הוכחה!!!)”.
עו”ד מיכל תג’ר, עורכת הדו”ח ועובדת ב”קו לעובד”: “היעדרה של התארגנות עובדים, לצד היעדר מוחלט של יציבות וביטחון תעסוקתי שחשו כל העובדים שפנו אלינו, הביא לחולשה גדולה של העובדים, בכל התנהלותם על המעסיק. המעסיקים שעובדיהם פנו אלינו, הם כמעט כל-יכולים: הפרות חוק קטנות כגדולות, הם בטווח האפשרויות הבלתי מוגבלות של המעסיקים. בלתי מוגבלות – כי איש אינו מגביל אותן: לא העובד – החרד למקום העבודה; לא ארגון עובדים שאינו קיים; לא רשויות השלטון חסרות השיניים.
“קו לעובד”, ימשיכו לעזור לעובדים המקופחים והמנוצלים ביותר במשק, בהם עובדים ישראלים בשכר נמוך, מהגרי עבודה ועובדים פלסטינים. הארגון, ימשיך לפעול בערוצים משפטיים וציבוריים לסייע לעובדים במימוש זכויותיהם ולחשיפת תופעות של ניצול ביחסי העבודה מתוך מגמה לצמצם את הפערים בחברה”.
Add Comment