כלבת בקיבוץ עין זיוון ובישוב מסעדה, אובחן כלב ביתי כחולה בכלבת ◄ משרד הבריאות: הורים לילדים מתבקשים לברר עם ילדיהם באם היה במגע עם בעלי חיים חשודים בין התאריכים 31.1.09 – 1.1.09, אם כן, יש לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות בעיר צפת
כלבת בישובי רמת הגולן – מדריך כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול על כלבת
משרד הבריאות, מדווח היום (שלישי), כי נודע על שני מקרים של “כלבת” בישובי רמת הגולן, האחד בקיבוץ עין זיוון, והשני במועצה מקומית מסעדה.
ביום שבת 31.1.09, הסתובב כלב משוטט בשטחי קיבוץ עין זיוון, ונשך כלבים, הכלב הומת ביום 1.2.09 בשעות הערב ואובחן חיובי למחלת כלבת. זהו תיאור הכלב: כלב בר, גדול, לבן עם מעט כתמים חומים.
הורים לילדים מתבקשים לברר עם ילדיהם באם היה במגע עם בעלי חיים חשודים ולפנות ללשכת הבריאות בדחיפות. בעלי כלבים, בקיבוץ ובסביבה, מתבקשים ליצור קשר עם הווטרינר הרשותי, ד”ר דני צור, לצורך וידוא מצב חיסון.
במועצה מקומית מסעדה (مسعدة), דווח, כי בתאריך 31.1.09 אובחן כלב ביתי כחולה בכלבת וזאת לאחר שננשך ע”י עדת כלבים משוטטים לפני כחודש. תיאור הכלב; זכר, גבוה, שחור – ג’ינג’י, מסוג זאב מעורב.
משרד הבריאות, מסר, כי הוא מבקש, מכל מי שהיה במגע או שבעלי החיים שברשותו באו במגע באזור האירוע הראשון והשני עם בעל חיים נגוע או בעל חיים משוטט, בין התאריכים 31.1.09 – 1.1.09 לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות בעיר צפת, בטלפונים הבאים; 04-6994219, 04-6994218, או אל לשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו.
בעלי כלבים, מתבקשים ליצור קשר עם הווטרינר הרשותי, לצורך וידוא מצב חיסון.
הורים לילדים, מתבקשים לברר עם ילדיהם באם היה במגע עם בעלי חיים חשודים ולפנות ללשכת הבריאות בדחיפות.
משרד הבריאות מזכיר שוב למי שננשך או נשרט על ידי בעל חיים, לשטוף באופן מיידי את האזור במים זורמים וסבון, לחטא בחומרי חיטוי ולגשת ללשכת הבריאות לבדוק האם יש צורך בקבלת טיפול מונע נגד כלבת.
כלבת – כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול
מחלת הכלבת ידועה ונפוצה בכל חלקי העולם מאז שחר ההיסטוריה האנושית. המחלה הינה חשוכת מרפא ונגרמת על ידי נגיף. מרגע הופעת סימנים קליניים ראשונים בבני אדם או בבעלי חיים, אין אפשרות להציל את החולה, והמוות הינו ודאי ומוחלט. נגיף הכלבת פוגע בכל היונקים, ומועבר ברוק, בעיקר על ידי נשיכה. הסימנים של המחלה שונים ממין בעל חיים למשנהו ומתאפיינים בשינויי התנהגות.
ניתן למנוע את המחלה בבעלי חיים באמצעות חיסון הניתן מבעוד מועד, ובבני אדם באמצעות חיסון לאחר חשיפה לנגיף. ישראל והמדינות השכנות נגועות במחלת הכלבת. אי לכך, יש צורך לטפל במאות אנשים אשר נושכו או נחשפו למגע עם בעלי חיים נגועים או חשודים כנגועים במחלת הכלבת.
בשנת 2008 התגלו בישראל 14 מקרים של המחלה, בשנת 2007 התגלו בישראל 6 מקרים שונים של בעלי חיים הנגועים בכלבת, כולם בצפון הארץ. שלושה מתוכם בכלבים, מקרה אחד בתן, אחד בשועל ואחד בנמייה. בשנת 2006 התגלו בישראל 9 מקרים של המחלה.
במהלך 9 שנותיה הראשונות של המדינה, בין השנים 1948-1957, מתו בישראל 23 בני אדם ממחלת הכלבת. מאז שהוחל בשנת 1958 בפעולות מניעה מיוחדות של השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, אשר כללו שילוב של חיסון חובה בכלבים ומניעת שוטטות בעלי-חיים, אירעו 4 מקרי הדבקה נוספים, כולם לפני שנת 1971, שניים, מהם בתחומי הקו הירוק, ו-2 אחרים מיד לאחר מלחמת ששת הימים בשטחים.
כל 10 דקות(!) מת בן אדם בעולם ממחלת הכלבת
כעבור 25 שנים ללא מקרי כלבת באדם, במשך שנה בין חודש דצמבר בשנת 1996 לחודש דצמבר בשנת 1997 מתו ממחלת הכלבת 3 בני אדם שלא קיבלו טיפול הולם בזמן – חייל ברמת הגולן, ילדה מקלנסווה וגבר מהכפר ג’דיידה שליד עכו אשר ננשכו על ידי חיות לא מזוהות בעת שנתם בלילה.
כל שלושת המקרים אובחנו כחיוביים בבדיקות שנעשו במעבדות המכון הווטרינרי בבית דגן. בשנת 2003 נפטרה מכלבת אישה שננשכה על ידי חתול באזור ירוחם. אף במקרה זה לא ניתן טיפול מונע אחרי הנשיכה.
כל יונק עלול להידבק במחלת הכלבת. באזורנו נפגעים ממנה בעיקר בעלי חיים משלושה, סוגים; חיות בית (כלבים וחתולים), בהמות (פרות, צאן וסוסים), חיות בר (שועלים, תנים, זאבים, נמיות וגיריות).
בישראל השועלים מהווים מאגר לנגיף ולכן הם המפיצים העיקרים למחלת הכלבת בשנים האחרונות. כלבת במכרסמים או בעטלפים נדירה ביותר, ועד עתה לא אובחנו מקרי כלבת בבעלי חיים כאלה בישראל.
מחלת הכלבת הנה מחלה סופנית המופיעה במגוון צורות, ואין מקרה אחד דומה למשנהו. נגיף מחלת הכלבת מצוי בבלוטות הרוק של חיה הנגועה בכלבת. בעזרת נשיכה הרוק מועבר לפצע שנוצר. במקרים נדירים יכולה הכלבת לעבור על ידי התעטשות או התזת רוק מבעל חיים נגוע לפצעים פתוחים או ריריות עיניים, פה ואף.
לאחר מכן הנגיף נע באיטיות במערכת העצבים ועושה דרכו אל המוח. כאשר הוא מגיע למוח גורם הנגיף להופעת סימני מחלה ולמוות תוך ימים ספורים. במקרה של חשש להדבקה ניתנים לבני-אדם סדרה של זריקות חיסון, המגינות מפני המשך התפתחותה של המחלה.
בימים הראשונים של המחלה, חל שינוי בהתנהגות בעל החיים. במהלכו הופכות חיות שהן ידידותיות בדרך כלל לתוקפניות, ולהיפך. במהלך תקופת המחלה לוקים בעלי חיים נגועים בטירוף, נעים למרחקים, נושכים בדרכם חפצים דוממים, בעלי חיים אחרים ובני אדם. שיתוק שרירים הפוגע בבית הבליעה גורם לשינוי הקול ולהופעת ריר קצפי בפה.
בשלבים הסופיים החיות אינן מגיבות לגירויים ובהדרגה לוקות בשיתוק ובהמשך בהתכווצויות עד מוות. המחלה הינה סופנית. בעלי חיים המפתחים את הסימנים הקליניים של המחלה ימותו תוך ארבעה ימים.
ניתן למנוע את המחלה בבעלי חיים באמצעות חיסון הניתן מבעוד מועד
בשל היות המחלה חשוכת מרפא, השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות נוקטים פעולות למניעת התפשטותה, בהן חובת חיסון שנתי נגד כלבת לכל כלב מגיל 3 חודשים, איסוף כלבים משוטטים ופיזור שנתי של חיסון אוראלי של פיתיון המכיל תרכיב חיסון ומיועד לתנים ושועלים.
החיסון מפוזר בכל הארץ מן האוויר. גודל וצורת הפיתיונות הינם כקופסת גפרורים בצבע חום בעלת ריח המושך את השועלים והתנים. כאשר בעל החיים נוגס בהם, משתחרר החיסון ומחסן אותו. גודל הפיתיון מותאם לגודל וצורת הלסת של שועלים ותנים, ומאפשר וודאות גבוהה במיוחד שכאשר הוא ייאכל, בעל החיים יחוסן.
מגיפות הכלבת הגדולות החלו במאה ה-13, בעיקר בקרב זאבים וכלבים. עד המאה ה-18 המחלה התפשטה לרוב אירופה. במאה ה-18 עם עליית פופולאריות כלבים כחיות מחמד, החלו אלו להוות את המאגר העיקרי למחלה וסייעו בהפצתה. כלבת בעטלפים אובחנה רק בשנת 1931, בד
Add Comment