כפר מונאש

כפר מוֹנַאש – כרטיס ביקור

0
0

מקור השם: ע”ש ג’ון מונאש, גנרל יהודי אוסטרלי.
כפר מונאש, הינו קטן מושב ומקום נעים בן 56 שנים הממוקם בלב המועצה האזורית עמק חפר (על הכביש הישן בין בית ליד לחדרה), זהו מושב שקט בעל אופי חקלאי.

מקור השם: ע”ש ג’ון מונאש, גנרל יהודי אוסטרלי.
נוסד בשנת 1946 ע”י חיילים משוחררי הצבא הבריטי.
שטח: 2,700 דונם.
אוכלוסיה: כ-600 נפש.
ענפי החקלאות העיקריים: פרדסנות, תרנגולות הודו, פרחים.

גנרל סר ג’ון מונאש 1931-1865
מי האיש ולמה קוראים לישוב בארץ על שמו

ג’ון מונאש, נולד במלבורן שבאוסטרליה, למשפחה יהודית מפרוסיה (כיום פולין). מקור שמו – מנשה. הוא סיים בהצטיינות לימודי הנדסה אזרחית והיה בין הראשונים באוסטרליה שהשתמשו בבטון מזוין.

ב-1887 הצטרף למליציה המקומית הוא התחתן בשנת 1891, וב-1893 נולדה ביתו היחידה – ברטה. מונאש הגיע לדרגת סגן-אלוף במליצית התותחנים במלבורן.

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, משהיה בגיל 49, עזב את עיסוקיו הפרטיים ואת משפחתו והתנדב לשירות צבאי פעיל.

הוא קיבל את הפיקוד על הבריגדה הרביעית של חיל-הרגלים האוסטרלי ופיקד עליה בכשרון בגליפולי (1915). בצרפת (1916) פיקד על הדיוויזיה השלישית האוסטרלית, בדרגת אלוף וב-1918 קיבל את הפיקוד על כל הגייס האוסטרלי בצרפת ודרגתו היתה LIEUTENANT GENERAL.

בכל שנות המלחמה הוכיח את עצמו כמפקד בעל כושר ארגון ויכולת תכנון בלתי רגילה. היה בעל ראש פתוח וגמישות, וידע לעבוד בצוות ולחלוק אחריות. הוא ראה את התמונה הגדולה וגם ירד לפרטי פרטים, רווחת חייליו היתה תמיד לנגד עיניו.

הוא היה הראשון לפתח את תיאוריית הקרב המשולב – לחימת טנקים בשילוב עם חיילות אחרים, תורה שלומדים אותה עד היום. ב-1918 הוענק לו תואר “אביר”, בשל הצטיינותו כמפקד בחזית הצרפתית. הוא היה היהודי הראשון ויליד אוסטרליה הראשון שקיבל דרגת “גנרל” צבא הבריטי. כאשר חזר לאחר המלחמה לאוסטרליה, העם והממשלה חלקו לו כבוד. הוא היה האוסטרלי המפורסם ביותר בזמנו, ואולי בכל הזמנים.

האוניברסיטה במלבורן, נקראת על שמו ואין-ספור כיכרות, רחובות, שכונות,קירות זיכרון ופסלים מנציחים את שמו במקומות רבים באוסטרליה. בשנת 1920 נפטרה ויקטוריה, אישתו.

בתקופה שבין 1920-1931 הקדיש את מרצו וכישוריו לרשות החשמל של מחוז ויקטוריה. הוא גם הקדיש את זמנו להרבה ארגונים בתחומים מגוונים. ב-1927, נבחר לנשיא ההתאחדות הציונית באוסטרליה.

למרות ההתחייבויות הציבוריות הרבות, תמיד מצא זמן ליהנות ממוסיקה, אומנות, תיאטרון, תחביבים שונים ובילוי עם נכדיו. ג’ון מונאש, מת בגיל 66 מהתקף לב. עד שבועיים לפני מותו עוד עבד כרגיל, לפחות רבע מיליון איש, ליוו אותו בדרכו האחרונה, ומטח יריות מ-17 תותחים סיים את טקס הקבורה. בכל אוסטרליה התקיימו עצרות זיכרון.

בעיני מייסדי כפר מונאש, הגיוני היה לקרוא את הישוב החדש שלהם על שמו של גנרל מונאש. אדמות הכפר, ניקנו בעזרת תרומות של יהודי אוסטרליה וניו-זילנד, המייסדים היו חיילים בצבא הבריטי במלחמת העולם השניה ומשפחת מונאש עסקה בדפוס בפולין. (העסק המשותף הראשון של כפר מונאש היה בית דפוס).

החגורה הצבאית והתנ”ך של ג’ון מונאש, נשלחו ע”י בני המשפחה לכפר מונאש, נכדיו וניניו, גרים כיום, באוסטרליה. המידע הובא מאתר המועצה האזורית עמק חפר.

_________

תושבי האזור – אם נתקלתם בסיפור “חם” או שיש לכם מה לספר לנו, שכולם יידעו מהחתונה של השכנה ועד צינור מים מפוצץ – לחצו כאן לאי מייל האדום

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

מרכינים ראש לזכר 25,420 חללי מערכות ישראל

לאתר יום הזיכרון לחץ כאן

טקס יום הזיכרון בהיכל יד לבנים 2025

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

היכל הזיכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל

נר לזכר לחללי מערכות ישראל

יום הזיכרון לחללי צהל הדלקת נר לזיכרם| עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
יום הזיכרון לחללי צהל הדלקת נר לזיכרם

הטקס בכותל המערבי יום הזיכרון 2025

תפילה ליום העצמאות 76

“שירים לזכרם בכנסת” – אירוע הזיכרון הלאומי 2025

דילוג לתוכן