השר בן אליעזר; רק מעטים מחוץ לחדר הזה יודעים על פעילות מלח”י בפרט והמינהל למחקר חקלאי בכלל. לצערי ישראל לא ידעה לנצל את הענף הזה מספיק, ואני מקווה שהמהלך שאנו עושים היום יהווה מנוף לצמיחתו ◄ השר שמחון; הבטחת עתיד מלח”י בשורה טובה לעיר אילת
השרים בן אליעזר ושמחון” הכריזו על העברת המרכז הלאומי לחקלאות ימית בעיר אילת אל משרד החקלאות
המרכז הלאומי לחקלאות ימית (מלח”י) אילת, הועבר מאחריות משרד התשתיות לאחריות מינהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות. כך הודיעו שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר ושר החקלאות שלום שמחון, בטקס משותף שנערך אתמול (א’) בעיר ירושלים.
העברת מלח”י למשרד החקלאות מביאה לידי סיום תהליך ארוך המסדיר את מעמדו של המרכז, מבטיח את מקורות המימון של פעילותו החשובה, ואת עתיד עובדיו. ההסכם הושג כתוצאה ממאמץ משותף של יעל שאלתיאלי מנכ”לית משרד החקלאות, ו-חזי קוגלר מנכ”ל משרד התשתיות הלאומיות, והודות לסיכומים עם משרד האוצר. כמו כן, העברת האחריות הינה חלק ממסקנות ועדה בראשות פרופ’ מינה טייכר לחיזוק מעמדם של מכוני המחקר הממשלתיים.
השר בן אליעזר, אמר בטקס, כי; “רק מעטים מחוץ לחדר הזה יודעים על פעילות מלח”י בפרט והמינהל למחקר חקלאי בכלל. מלח”י עוסק בפיתוח טכנולוגיות וגיבוש מחקרים היוצרים תשתית לפיתוח של חקלאות ימית בישראל כענף חקלאי חדשני בארץ ובעולם. לצערי, ישראל לא ידעה לנצל את הענף הזה מספיק, ואני מקווה שהמהלך שאנו עושים היום יהווה מנוף לצמיחתו”.
השר בן אליעזר, ציין, בסיום דבריו, כי “העברת המרכז למשרד החקלאות, מחזירה את המכון למקומו הטבעי”.
השר שמחון, הדגיש בדבריו, כי; “הבטחת עתידו של מלח”י היא בשורה טובה לעיר אילת – קיומו של מוסד אקדמי כזה בתחומה, יסייע לבסס ענפי תעסוקה נוספים לתיירות, החיוניים להתפתחותה”.
בנוסף אמר שמחון, כי לנוכח הידלדלות הדגה בעולם ובאזורנו, יש חשיבות רבה במציאת פתרונות לגידול דגים בים וביבשה, וכי הידע שפותח במלח”י ישפיע על השוק המקומי וכן על ההשתלבות ישראל בשוק העולמי.
פרופ’ יצחק שפיגל, ראש מינהל המחקר החקלאי (מכון ווולקני), אמר כי; “שילובם של חוקרי מלח”י עם חוקרי מכון וולקני ב-משרד החקלאות יעצים את אפשרויות המו”פ של מלח”י על ידי שיתופם של חוקרים ידועי שם- בעלי התמחויות גנריות.
פרופ’ מינה טייכר, אמרה, בטקס, כי; “מישהו אמר לי היום בבדיחות דעת, שאנחנו הועדה השלישית בתולדות ישראל שמקיימים את ההמלצות שלה… אז יש כאן שני דברים ייחודיים: הראשון, זו ועדה שאכן מקיימים את ההמלצות שלה, והשני – אנחנו לא רגילים בהתנהלות הפוליטית במדינת ישראל ששר ומשרד מוותרים על טריטוריה ומעבירים מתוכם סמכויות מתוך חשיבה שזה הדבר הנכון לעשות למדינת ישראל ולמדע”.
מלח”י, הממוקם בחופה הצפוני של אילת, הוא מכון מחקר העוסק בפיתוח טכנולוגיות לגידול דגי ים ויצורים ימיים בעלי ערך כלכלי. מחקרי מלח”י יוצרים תשתית לפיתוח חקלאות ימית בישראל, שמנוצלים בה מי ים ומים מליחים, ולהקמתן של תעשיות ביו-טכנולוגיות נלוות. תחומי המחקר העיקריים של המכון הם בקרת הרבייה של דגים; גידול דגיגים; השבחה גנטית של דגים; פיתוח מזונות לדגים ולדגיגים; זיהוי, מניעה וריפוי של מחלות דגים; ופיתוח מערכות לגידול אינטנסיבי של דגים; פיתוח מערכות לגידול משולב של דגים, רכיכות ואצות.
מחקר ופיתוח קבועים ורציפים, דרושים בחקלאות הימית לשם פיתוחים עתידיים וכדי לשפר טכנולוגיות קיימות. אתגרי הפיתוח רבים ומגוונים: גידולים בים הפתוח, גידולים בברכות ביבשה, התאמה ופיתוח של מיני חי ימי חדשים, התמודדות עם משאבי מים מוגבלים, בחינת השפעות סביבתיות ועוד.
הביקוש למוצרי חקלאות ימית גדל באופן מתמיד, בשל ההכרה בערכו התזונתי ולנוכח משבר המזון העולמי. נוסף על כך, עקב המחסור במים מתוקים מתחדד הצורך בחקלאות ימית שתתבסס על מים מלוחים בברכות או בעומק הים.
מימין לשמאל: מנכ”לית משרד החקלאות, יעל שאלתיאלי; שר החקלאות, שלום שמחון; שר התשתיות, בנימין (פואד) בן אליעזר; פרופ’ מינה טייכר; יוסי ברטוב, מנהל מינהל מדעי האדמה; מנכ”ל משרד התשתיות, חזי קוגלר
Add Comment