ה-8 בספטמבר יום המודעות למחלה: מדי שנה מתגלים בישראל כ- 2,500 גברים החולים בסרטן הערמונית ◄ מחקרים חדשים מצביעים ומחזקים את הקשר בין סגנון החיים לסרטן הערמונית ◄ המלצות לציבור לגבי השיקולים באבחון מוקדם של סרטן הערמונית – ההחלטה אינה קלה
סרטן הערמונית: כ-400 גברים בישראל מתים מהמחלה
האגודה למלחמה בסרטן, תציין מחר, יום שני ה- 8 בספטמבר את “יום המודעות לסרטן הערמונית”, מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב גברים בישראל. יום זה מצוין בכל העולם בחודש ספטמבר במטרה להעלות על סדר היום הציבורי נושאים הקשורים למניעה, אבחון מוקדם וטיפול בסרטן הערמונית. עפ”י נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות מדי שנה מתגלים בישראל כ-2,500 גברים החולים בסרטן הערמונית וכ-400 גברים מתים מהמחלה.
הגורמים לסרטן הערמונית אינם ידועים במלואם. עם זאת, נמצא כי גברים, שיש להם בני משפחה קרובים אב או אח שחלו במחלה לפני גיל 70, נמצאים בסיכון מוגבר יותר לפתח סרטן הערמונית ועליהם להיות ערים לכך ולבצע החל מגיל 50 בדיקת PSA אחת לשנה משולבת עם אולטראסאונד רקטאלי.
בנוסף קיימים גורמים נוספים המגבירים את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית כמו; עישון, תזונה לא בריאה, השמנה וחוסר פעילות גופנית ולאחרונה פורסמו מספר מחקרים חדשים המצביעים על הקשר בין סרטן הערמונית לסגנון החיים.
סרטן הערמונית נפוץ בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50 וגילויו בקרב צעירים יותר פחות שכיח. בניגוד לסוגי סרטן אחרים, סרטן הערמונית גדל מאוד לאט, ולכן פעמים רבות, בעיקר בקרב מבוגרים הוא אינו גורם לתסמינים.
ישנם מקרים בהם תאי סרטן נמצאים בתוך בלוטת הערמונית בגוף והגידול בערמונית יכול להיוותר ללא שינוי במשך תקופה ארוכה. על פי עדויות מדעיות לכשליש מהגברים מעל גיל 50 ולרוב המוחלט של הגברים מעל גיל 80, ישנם תאים סרטניים בערמונית, אך כאמור רק אצל חלק קטן מהם יחסית, למחלה יש השפעה על תוחלת החיים.
פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן, אמר היום: “אני קורא לגברים מעל גיל 50 להכיר את המחלה ואת תסמיניה ולפנות לרופא שלהם לייעוץ על אף תחושת אי הנעימות הכרוכה בכך. על כל גבר ישראלי להיות מודע למחלה ולסימניה, לשאול ולהתעניין אצל הרופא שלו ובמקרה הצורך, להיבדק. אסור להתבייש, כי גילוי וטיפול מתאים, עשויים להציל חיים”.
מחקרים חדשים נוספים הוכיחו קשר בין סגנון חיים לסרטן הערמונית
מחקרים חדשים שפורסמו השבוע בכתבי עת מדעיים מצביעים ומחזקים את הקשר בין סגנון החיים לסרטן הערמונית. כך למשל, מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אתונה שביון, קובע, כי עבודה הכוללת פעילות גופנית מקטינה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן
במהלך המחקר, נבדקו 320 גברים אשר חלו בסרטן הערמונית, אותם השוו החוקרים ל-246 גברים בריאים. החוקרים מצאו שבקרב גברים אשר עבודתם מתבצעת בישיבה, כגון; עובדי משרדים, מורים, עובדים ציבוריים ואנשים העובדים בעבודות נוספות ללא פעילות גופנית, נמצאים בסיכון הגבוה ב-30% לחלות בסרטן הערמונית, לעומת גברים העובדים בעבודה הכרוכה בפעילות גופנית, כגון; פועלים, אופים, חשמלאים וספרים.
העובדים הבלתי פעילים הינם גם בעלי 40% יותר סיכוי לסבול ממצב שפיר של ערמונית מוגדלת. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת European Journal of Cancer Prevention.
מחקר חדש נוסף שנערך באוניברסיטת צפון דקוטה אשר בארצות הברית, קובע, כי רמה גבוהה של כולסטרול בדם עשויה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. זאת לאחר שנלקחו בחשבון גורמים, כמו; גיל, היסטוריה משפחתית, אינדקס מסת הגוף, סכרת, צריכת מולטי-ויטמינים ועישון.
במחקר נבדקו 312 גברים בגילאי 50 עד 74 החולים בסרטן הערמונית והושוו ל-319 גברים בריאים. במחקר נמצא שרמה גבוהה של כולסטרול טוב הצביעה על סיכון מופחת לסרטן ערמונית ורמה גבוהה של כולסטרול רע הצביעה על עליה של 60% בסיכון לסרטן הערמונית. המאמר עתיד להתפרסם בגיליון הקרוב של כתב העת Cancer Causes and Control.
מחקר חדש שנערך במכון לחקר המזון בבריטניה בדק את הקשר בין צריכת ברוקולי לבין הורדת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. במחקר השתתפו כ- 1,300 גברים אשר נמצאים בסיכון גנטי לחלות בסרטן הערמונית. המשתתפים אכלו 400 גרם של ברוקולי או 400 גרם של אפונה לשבוע, בנוסף לתפריט התזונה הרגיל שלהם במשך 12 חודשים.
החוקרים, לקחו דגימות רקמה מבלוטת הערמונית של הגברים לפני תחילת המחקר וכן לאחר חצי שנה ואף בסוף המחקר לאחר 12 חודשים. עם ניתוח תוצאות המחקר נמצאו שינויים בביטוי הגנים בקרב הגברים אשר צרכו דיאטה עתירת ברוקולי, לעומת הגברים אשר צרכו דיאטה עתירת אפונה. שינויים אלה עשויים להיות אחראים להפחתה משמעותית בסיכון לסרטן ערמונית אגרסיבי.
בעקבות המחקר ממליצים החוקרים לגברים לצרוך שתיים שלוש מנות של ירקות ממשפחת המצליבים לשבוע. ירקות ממשפחת המצליבים כוללים, מלבד ברוקולי, גם כרוב ניצנים, כרובית, כרוב, עלי רוקט, גרגירי נחל, כרוב סיני, צנונית, חזרת וגם וואסבי. המחקר פורסם בגיליון יולי של כתב העת המקוון PLoS ONE. את ה-ברוקולי ובמיוחד את נבטי הברוקולי רצוי לאכול ללא בישול.
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, מסרה, כי; “המחקרים החדשים מצביעים על חיזוק הקשר בין סרטן הערמונית לסגנון חיים ומוכיחים, כי ביכולתם של הגברים להוריד את הסיכון לחלות ב-סרטן הערמונית על ידי אימוץ סגנון חיים בריא. אני קוראת לציבור הגברים בישראל, להימנע מעישון, להעשיר את התזונה בירקות ולעשות פעילות גופנית כחלק משגרת החיים”
יום המודעות לסרטן הערמונית ילווה בקמפיין
לקראת” יום המודעות לסרטן הערמונית”, תעלה האגודה למלחמה בסרטן קמפיין תקשורתי אשר יכלול תשדירי רדיו ומודעות בעיתונים תחת הסיסמה; “עדיף למות מבושה?” באמצעות משרד הפרסום גיתם BBDO.
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן
במקביל תערוך האגודה למלחמה בסרטן יום עיון לחולי סרטן הערמונית בכפר המכביה ביום שלישי ה- 23 בספטמבר בשעה 09:00 בהנחיית פרופ’ יעקב רמון, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי על שם שיבא ב-תל השומר. ההשתתפות ביום העיון אינה כרוכה בתשלום והוא נערך באדיבות חברת נוברטיס וחברת סנופי אוונטיס, חולי סרטן הערמונית ובנות זוגם מוזמני
Add Comment