חדרה

ראש העיר חדרה: שימור ציורי הקיר בבית פיינברג פרויקט נדיר בהיקפו

0
0

כחלק מפרויקט שימור בית פיינברג יזמה עיריית חדרה בשיתוף המועצה לשימור אתרים, מוזיאון החאן ומשפחת פיינברג תיעוד מלא של מערכת הצבע וציורי הקיר. אדריכל העיר אבישי קימלדורף: במעט מאוד בתים עתיקים בארץ נשתמרו מתחת לשכבות הסיד ציורי קיר באיכות כה טובה
ראש העיר חדרה: שימור ציורי הקיר בבית פיינברג פרויקט נדיר בהיקפו
ראש העיר חדרה: שימור ציורי הקיר בבית פיינברג פרויקט נדיר בהיקפו

כחלק מפרויקט שימור בית פיינברג – יזמה עיריית חדרה בשיתוף המועצה לשימור אתרים, מוזיאון החאן ומשפחת פיינברג תיעוד מלא של מערכת הצבע וציורי הקיר. צוות ציירים מנוסה בראשות האדריכל המשמר שי פרקש והציירת הלנה קנטור-חסין, מבצע בימים אלה את השימור והשחזור של ציורי הקיר בחומרי טיח, סיד וצבע לפי המקור, תוך שימוש בטכניקת הציור והצביעה המסורתיות.

האדריכל פרקש, מציין, כי במעט מאד בתים בארץ נשתמרו מתחת לשכבות הסיד ציורי קיר באיכות כה טובה. בסופו של התהליך יהיו חדרי הבית מעוצבים כפי שהיו לפני כ-100 שנה.

חיים אביטן ראש העיר חדרה, העוקב אישית אחר עבודת השימור בבית פיינברג, ציין, השבוע, כי שימור ציורי הקיר הינו נדיר בהיקפו וכי העיר חדרה תזכה לאתר היסטורי מיוחד במינו בארץ.

עבודות השימור ב”בית פיינברג” המנוהלות ע”י מנהלת הקרן לפיתוח חדרה עו”ד תמר בלום ומלוות ע”י אדריכל העיר אבישי קימלדורף, צפויות להסתיים באמצע ספטמבר. הבית צפוי להיפתח לביקורים של הציבור הרחב בחודש אוקטובר שנה זו.

תרבות עיצוב פנים הבתים בארץ ישראל בראשית המאה העשרים

ציורי הקיר ב”בית פיינברג” מהווים עדות היסטורית נדירה

ציורי הקיר ב”בית פיינברג” מהווים עדות היסטורית נדירה ומעניינת של תרבות עיצוב פנים הבתים בארץ ישראל בראשית המאה העשרים.

השיפור הכלכלי שהחל עם הגעת אנשי העלייה השנייה לארץ בשנת 1903 נתן אפשרות לבעלי הבתים במושבות ובערים לרהט ולקשט את הבתים במראה המוכר להם מהבתים באירופה ומבתי האמידים הערבים בארץ.

אומנים וציירים יהודים מרוסיה ומפולין שהגיעו לארץ הביאו איתם ספרי דוגמאות עם ציורים דקורטיביים לקירות תקרות ורהיטים.

בשנת 1909 לערך הזמינה משפחת פיינברג את משפחת הצבעים קרול מ-נוה-צדק כדי שיצבעו ויציירו את הכתלים בבית הישן, שעבר שיפוץ יסודי והותאם לצרכי המשפחה.

לכל חדר נבחרה דוגמה אשר התאימה לייעודו של החדר. בחלקם העליון של קירות חדר האוכל צויר אורנמנט פרחוני ובחלקם התחתון צוירו פאנלים המדמים לוחות עץ אלון.

השימור והשחזור של ציורי הקיר בחומרי טיח, סיד וצבע לפי המקור

בקירות הסלון צוירו זרי פרחים צבעוניים ובחלקם התחתון פאנלים של לוחות דמוי שיש. בחדר הבת צילה צוירו אורנמנטים של פרח האירוס בסגנון ארט-נובו ובחדר הילדים שושנה ואבשלום צויר עץ ערמונים בסגנון ארט-נובו על כל קירות החדר.

בחדר ההורים צוירו פסי צבע דקורטיביים עם פאנלים דמויי שיש. טכניקת הציור הייתה של ציור בשבלונות בשילוב עם ציור יד.

בשנת 1921, נשרף בית פיינברג בידי פורעים ערבים ונפגעו ציורי הקיר. לאחר הכנסת קווי חשמל בקירות הבית בסוף שנות ה-20, נשכר צבע אומן אשר מחק את ציורי הקיר הראשונים, צבע את קירות הבית בגוון כחול וצייר ציורי קיר פשוטים וקטנים מהם נותרו שרידים מועטים בלבד.

עכשיו אחרי מאה שנה מציירים שוב ב”בית פיינברג” בחדרה!

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

מרכינים ראש לזכר 25,420 חללי מערכות ישראל

לאתר יום הזיכרון לחץ כאן

ברכת ראש הממשלה בנימין נתניהו ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

נר לזכר לחללי מערכות ישראל

יום הזיכרון לחללי צהל הדלקת נר לזיכרם| עיבוד ממחושב: שולי סונגו©
יום הזיכרון לחללי צהל הדלקת נר לזיכרם

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן