כך הורה אהרן זבידה, מנהל מחוז חיפה במשה”ח בכנס יועצים חינוכיים • 8% מכלל בני הנוער בארץ חווים התנהגות אובדנית • פרופ’ אורבך; תוכנית מניעה שנוסתה לאחרונה בארה”ב והצליחה להפחית את מספר הניסיונות האובדניים בקרב ילדים באזור מסוים בארה”ב.
צוותי בתי”ס חייבים לשתף פעולה לאיתור סימני מצוקה בקרב תלמידים
“כל צוותי בתי הספר חייבים לשתף פעולה כדי לאתר סימני מצוקה בולטים בקרב התלמידים”, אמר שלשום (28.4.07) מנהל מחוז חיפה של משרד החינוך אהרן זבידה, בכנס יועצים חינוכיים שהתקיים במרכז פסג”ה ( פיתוח סגלי הוראה) בעיר חיפה.
מנהל המחוז הוסיף ואמר בכנס, שנושאו היה; “אובדנות בקרב ילדים ובני נוער”, כי; “אתם היועצים, נמצאים בחזית נוכח מצוקותיהם של בני הנוער, אותן, לצערי, איננו מזהים תמיד. אתם מהווים בבית הספר את האוזן הגדולה שקשובה לילד. אני מבקש מכם לערוך מפגשים ושיחות עם המנהלים, המורים וכל אנשי הצוות בביה”ס בנושא ה-אובדנות, כך שלא יהיה מצב שנושא זה הינו רק תחום עיסוקם של היועץ והפסיכולוג. כל העובדים צריכים להיות שותפים וקשובים לסימני מצוקה אצל התלמידים”.
עוד הוסיף, זבידה, כי; “האמרה “הכתובת הייתה על הקיר” נכונה גם ביחס למצוקה הקיימת בקרב בני הנוער בארץ; 8% מקרבם התנסו, על פי המחקרים האחרונים, בהתנהגות אובדנית. אפשר לומר לתלמידים “בוקר טוב, מה שלומך”? אך אנו לא תמיד מדברים עם התלמידים ולצערי גם ההורים אינם עושים זאת.
לעתים איננו יודעים עם אילו חברים הם מתרועעים. לעתים הם מתייעצים עם חברים שאין להם את המיומנויות הנדרשות להתמודדות עם מצוקות קשות. נושא האובדנות מכה קשות בחברה הישראלית. כל התאבדות של נער או נערה פוגעת במעגלי התייחסות רבים בביה”ס ומחוצה לו. תפקידנו במערכת החינוך לשלב ידיים, לשתף את ההורים, לאתר ולטפל בזמן במצוקות של ילדים ובני נוער כדי למנוע מקרי ניסיונות אובדניים” אמר מנהל המחוז.
בכנס הרצה פרופ’ ישראל אורבך מאוניברסיטת בר אילן, שהינו מומחה בארץ ובעולם בנושא אובדנות. פרופ’ אורבך, חיזק את דברי מנהל המחוז עד כמה חשובה ההתייחסות האישית ואפילו של אדם אחד מצוות בית הספר לכל אחד מהתלמידים.
לכל אדם, גם זה העומד על הגג ברצונו להתאבד, יש שני כוחות שמושכים אותו, המשיכה למוות ובמקביל ישנה גם משיכה לחיים. לכן, תמיד קיימת התקווה להציל אדם החושב מחשבות אובדניות ואפילו אדם המנסה להתאבד.
כאשר ילד או נער אומר שאין לו טעם לחיים , יש לנסות לבחון “מה באמת כואב לו, מה הצורך שלו”, להפנותו מיידית לאיש מקצוע על מנת שיאבחן את מידת הסיכון האובדני, והילד יקבל טיפול הולם.
פרופ’ אורבך, סיפר על תוכנית מניעה שנוסתה לאחרונה בארה”ב והצליחה להפחית את מספר הניסיונות האובדניים בקרב ילדים באזור מסוים בארה”ב. בתוכנית זו בין השאר המורים מדברים עם הילדים על דיכאון, על זיהוי סימני מצוקה אצל ילדים, לאן יש לפנות כאשר ניכרת מצוקה, וחיזוק התייעצות עם מבוגר משמעותי ברגעים כאלה.
אורית שני, יועצת בכירה ומרכזת השירות הפסיכולוגי ייעוצי במחוז חיפה שארגנה את הכנס, הדגישה את חשיבות הסדנאות שיועברו ע”י היועצות בחדרי המורים בבתי הספר בנושא אובדנות בכל שנה ושנה.
בכנס הרצו גם זוג הורים שכולים שבנם התאבד, ושיתפו את היועצים בסיפורם הטראגי האישי. גם הם הדגישו את חשיבות הקשר של היועצת ואנשים נוספים מצוות בית הספר בהקשבה לתלמיד, ואת חשיבות קריאת המצוקה והפניית תשומת לב ההורים באשר למצבו של ילדם.
בסוף יום העיון הרצה יצחק גילת פסיכולוג מ-ער”ן, אשר שיתף את היועצים בכך שכיום קיים מענה באינטרנט לפניות ל-ער”ן. הוא תאר תגובות מתאימות של המתנדבים בער”ן למסרים אובדניים באמצעות אינטרנט.
Add Comment