כך אישרה ועדת שרים לחקיקה את הצעת השר שמחון: “כי ההצעה אינה הופכת את ישראל ל”מערב פרוע”, שכן היא מחייבת את בעל הבית שלשטחו חדרו להגיב באופן סביר, אך ורק לשם הדיפת הפורץ באופן מיידי ואינה מתירה לרדוף אחרי פורץ או לפגוע בו מעבר לכך”.
חוק דרומי יחול גם על משק חקלאי מגודר, על שטחי מרעה ובתי עסק
ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת שר החקלאות, שלום שמחון, המרחיבה את הצעת החוק של ח”כ ישראל כץ (הצעת חוק העונשין) (תיקון 99) (הגנה עצמית) המכונה “חוק דרומי”, וקובעת, כי לא ישא אדם באחריות למעשה שהיה דרוש לו להדוף פורץ בנוסף לבית מגוריו, גם בבית העסק שלו או במשק החקלאי המגודר, לרבות שטחי מרעה ובשטח המשמש לאחסנת ציוד וכלי רכב במשק חקלאי.
הצעת החוק הוחזרה ל-ועדת שרים לחקיקה לאחר שפקידים ממשלתיים התנגדו לנוסח ההצעה בועדת חוקה חוק ומשפט, לסעיף הקובע, כי החוק יחול גם ב-משק חקלאי. יו”ר הועדה ח”כ בן ששון החליט להחזיר ההצעה לועדת שרים לחקיקה, כדי לקבל את עמדתה הברורה של הממשלה שתחייב את הפקידים.
בדברי ההסבר להצעתו, מציין, השר שמחון, כי יש צורך להגן על בעלי עסקים ומשקים חקלאיים הנדרשים להתמודד עם גניבות, בלי שרשויות האכיפה נותנות מענה של ממש לתופעה זו. הצורך בהגנה, קיים ביתר שאת במשקים חקלאיים המצויים בשטחים פתוחים ומרוחקים מבתי מגורים ומקומות יישוב, לרבות שטחי מרעה.
בשטחים אלו אין נוכחות של רשויות אכיפת החוק וברוב המוחלט של המקרים רק החקלאי ושלוחיו נמצאים במקום. לפיכך, קובעת הצעת שמחון, כי ההגנה על האדם ההודף את הפורץ תחול גם כשהמעשה בוצע להגן על המשק או העסק של זולתו (למשל שכנו או שותפו).
שמחון, הדגיש, כי ההצעה אינה הופכת את ישראל ל”מערב פרוע”, שכן היא מחייבת את בעל הבית שלשטחו חדרו להגיב באופן סביר, אך ורק לשם הדיפת הפורץ באופן מיידי ואינה מתירה לרדוף אחרי פורץ או לפגוע בו מעבר לכך.
Add Comment