לאחר 11 יום נגמל מהמנשם והחל נושם ספונטנית דניאל הועבר לפנימית ב’ ומתאושש יפה • מחלה אוטואימונית – מחלת חיסון עצמי מתאפיינת בכך שתאי מערכת החיסון מאבדים את הסבילות החיסונית ותוקפים תאים ורקמות של הגוף עצמו.
נתניה: חיי חולה שסבל ממחלה אוטואימונית נדירה ניצלו בביה”ח לניאדו
לפני כשבועיים הובא דניאל אגרונוב בן 36 לחדר המיון של לניאדו ע”י מד”א במצב אנוש, כשהוא מונשם ובהלם עם לחץ דם נמוך מאוד וזקוק ל- 100% חמצן. דניאל, חולה במחלה אוטואימונית* נדירה. כטיפול במחלה זו עבר כריתת טחול וטופל בתרופות לייעול המערכת החיסונית, כי חולים אלה חשופים מאוד לזיהומים שונים והיה אם נתקפו בחיידק הסיכון למות הינו מעל 60%.
החולה הועבר ליחידה לטיפול נמרץ כללי, בראשותו של דר’ מורי שפירו, בו עבר סידרת בדיקות שהוכיחו, כי נתקף ע”י חיידק ה-פנאומוקוק (Pneumococcal), והינו סובל מדלקת ריאות קשה שגרמה לאי ספיקה רב מערכתית.
בשיתוף פעולה עם דר’ צבי שמעוני, מנהל מחלקה פנימית ב’ ואחראי לטיפול במחלות זיהומיות הוחל בטיפול אנטיביוטי תומך ואינטנסיבי, מצבו השתפר, לחץ הדם עלה וכליותיו ונשימתו חזרו לתקינותם. לאחר אחד עשר יום נגמל מהמנשם והחל נושם ספונטנית דניאל הועבר למחלקה פנימית ב’ ומתאושש יפה.
אוטואימונית – מחלת חיסון עצמי
מחלת חיסון עצמי (בלועזית: מחלה אוטואימונית, auto = עצמי, immune = חיסון) מתאפיינת בכך שתאי מערכת החיסון מאבדים את הסבילות החיסונית ותוקפים תאים ורקמות של הגוף עצמו. ביטוי אופייני למחלות אלה הוא מוות של תאים והרס של רקמות בגוף המתרחשים באזור כלשהו בגוף ללא סיבה ברורה.
בדיקה מעמיקה יותר תגלה ברקמה הפגועה חדירה של לימפוציטים מסוג T ההורגים תאים וגורמים לנזקים שונים כגון: הצטברות חומרים מזיקים המובלים לכיוון הרקמה למטרת הרס ופגיעה בתפקודה התקין. ברוב המקרים עדין לא ידועה הסיבה להתנהגות זו של מערכת החיסון.
מחלות חיסון עצמי הינן לרוב חשוכות מרפא, וגם הגורמים להן ברובם אינם ידועים. הטיפול הוא בעיקר סימפטומלי – טיפול המנסה להקל על התסמינים, אך אינו מתיימר לרפא את המחלה.
המחלות כרסת ו-טרשת נפוצה, למשל, הינן מחלות חיסון עצמי. בכרסת תוקפת מערכת החיסון את תאי המעי וגורמת לבעיות חמורות בעיכול ולכאבי בטן.
ב-טרשת נפוצה מדובר בתאי העצב – הנוירונים; תאי T תוקפים חלק מערכת העצבים במערכת העצבים המרכזית, שם הם מזהים חלקים בריאים כזרים ועוינים לגוף. כתוצאה מכך המיאלין שבתאי העצב נפגע, מה שגורם לקשיים בהעברת זרמים חשמליים במוח, וכתוצאה מכך לקשיים מוטוריים (תנועתיים) חמורים ולנכות.
חולי טרשת נפוצה עוברים טיפולים פיזיותרפיים, המאטים את התנוונות השרירים ומשפרים את היכולת המוטורית. גם סוגים מסוימים של דלקת פרקים מקורם אף הם במחלת חיסון עצמי.