שיפור איכות כוח העבודה במגזר העסקי מסביר כשליש מהגידול של הפריון הכולל במגזר העסקי • העולים החדשים תרמו לשיפור איכות כוח העבודה בעשור הנוכחי • תשומת העבודה המתוקנת לשינויי איכות גדלה בממוצע ב-0.36%
איכות כוח העבודה בישראל גדלה בשנים 2005-1987 אך הייתה נמוכה מזו במדינות מפותחות
איכות כוח העבודה בישראל גדלה בשנים 2005-1987 אך הייתה נמוכה מזו במדינות מפותחות אחרות – כך עולה ממחקר שנערך על ידי נעם זוסמן ועמית פרידמן ממחלקת המחקר של בנק ישראל מוצגים לראשונה אומדנים שנתיים לשינויים באיכות כוח העבודה בישראל בתקופה 2005-1987, ומנותחים הגורמים להם.
עלייה באיכות כוח העבודה היא גורם מפתח בתהליך צמיחה בת-קיימא של משק מפותח, וחשיבותה גדלה במרוצת השנים בשל שיפורים טכנולוגיים הדורשים מועסקים בעלי הון אנושי גבוה. איכות כוח העבודה משתנה כתוצאה מתמורות בהרכב תכונות המועסקים ובתשואה לתכונות. חישוב האיכות מניח, כי שכרם של העובדים משקף את איכות עבודתם, כפי שמתקיים בשוק עבודה תחרותי בו שכר העובדים שווה לערך תפוקתם השולית.
עוד עולה מן המחקר, כי תשומת העבודה המתוקנת לשינויי איכות גדלה בממוצע ב-0.36 אחוז לשנה יותר מהגידול בתשומת העבודה הנמדדת בשעות, תוך שונות בין-תקופתית ניכרת ובניגוד למחזור העסקים. שיפור איכות כוח העבודה במגזר העסקי מסביר כשליש מהגידול של הפריון הכולל במגזר העסקי.
התמורות בהרכב תשומת העבודה שהשפיעו הרבה על איכותה הן בראש ובראשונה העלייה בחלקם של העובדים המשכילים, ששיפרה את האיכות, ומנגד הגידול בחלקן של הנשים בתשומת העבודה, שגרע במידת מה מהאיכות – שני ממצאים מקובלים בספרות המחקרית מהעולם; התרחבות חלקם של העובדים הלא-ישראלים בתשומת העבודה פגעה באיכות כוח העבודה; העולים החדשים מראשית שנות התשעים תרמו לשיפור האיכות בשנות האלפיים לאחר שגרעו ממנה הרבה קודם לכן.
העלייה בתשואה להשכלה, והגידול בשכרם היחסי של הנשים ו-העולים החדשים, תרמו תרומה חיובית לשיפור איכות כוח העבודה במרוצת שנות החקירה.
העולים החדשים, רובם מ-בריה”מ לשעבר, הפחיתו מאוד את איכות כוח העבודה בשנות ה-90 – למרות היותם משכילים – משום שההון האנושי המיובא שלהם לא התאים בדרך כלל במלואו לצורכי שוק העבודה הישראלי, ותהליך ההשתלבות בו היה מלווה לפחות בתחילתו בעבודה במשרות שאינן הולמות את משלח ידם המקורי. תרומתם הכוללת של העולים לאיכות כוח העבודה הפכה לחיובית בשנות האלפיים.
הירידה ב-איכות כוח העבודה בראשית שנות התשעים, כתוצאה מקליטתם של העולים בשוק העבודה, מסבירה חלקית את הקיפאון בפריון העבודה הכולל באותה התקופה, ואת הממצא לפיו השיפור באיכות כוח העבודה בישראל בתקופת החקירה היה נמוך מזה במדינות המפותחות, וכך גם הגידול בפריון הכולל.
לחץ כאן ל- למחקר במלואו
* הדעות המובעות במאמר אינן משקפות בהכרח את עמדת בנק ישראל אלא את עמדת הכותבים בלבד.
Add Comment