נשיא בית המשפט העליון בדימוס; “הנה האיש שאמר שהכול שפיט, אבל אני מעולם לא אמרתי שהכול שפיט. אני חושב שהכול צריך להיות שפיט, אבל אני מודע לכך שהמצב אינו כזה בישראל”.
פרופ’ אהרון ברק בכנס באוניברסיטת חיפה: תפקיד בית המשפט לשפוט ולא לשמור על מעמדו בציבור
“תפקידו של בית המשפט הוא לשפוט ולא לדאוג לשמור על מעמדו בציבור. אם ביצוע תפקידו יגרום ל-90% מהציבור לאבד את אמונם בבית המשפט, אז ש-90% יאבדו את אמונם”, כך אמר נשיא בית המשפט העליון בדימוס פרופ’ אהרון ברק ב”כנס משפט וחברה” שנערך באוניברסיטת חיפה.
בפאנל בו השתתף נשיא בית המשפט בדימוס ברק השתתף גם פרופ’ דיטר גרים, שופט בדימוס של בית המשפט החוקתי של גרמניה. פרופ’ גרים סקר את השפיטות הרחבה הקיימת בבית המשפט החוקתי בארצו, המאפשרת גם ביקורת שיפוטית על מהלכים פוליטיים.
השופט בדימוס ברק החל את דבריו בהתייחסות לאחד הציטוטים היותר מזוהים עימו; “אין יום שעובר שלא מצביעים עלי ואומרים, הנה האיש שאמר שהכול שפיט, אבל אני מעולם לא אמרתי שהכול שפיט. אני חושב שהכול צריך להיות שפיט, אבל אני מודע לכך שהמצב אינו כזה בישראל”.
פרופ’ ברק התייחס בעקיפין למשבר העקרוני בין בית המשפט העליון לשר המשפטים, כשהתייחס לטענות הנשמעות, לדבריו, בעד צמצום מרחב השפיטות; “יש טענה שאומרת שלפעמים עדיף להתעלם מכך שהממשלה עוברת על החוק, כיון שמדובר בנושאים מורכבים בעלי השלכות מרחיקות לכת. יש משהו בטענה זו, אם כי בעיניי מדובר במשהו קטן מאוד.
ברגע שאי השפיטות תגדל, היכולת לשמור על טוהר המידות תעלם. איך, למשל, נוכל לכפות על שר שמואשם בשוחד להתפטר? אם רוצים יושר שלטוני, אסור להגביל את עיקרון השפיטות. היכן שיש נושאים שהם לא שפיטים נוצר חור שחור ובחור שחור כל דאלים גובר – ומי שיש לה את הכוח לגבור על אחרים, זו הממשלה. המבחן היחיד שצריך לעמוד לנגד עינינו הוא האם העניין חוקי או לא חוקי” – ציין ברק.
הנשיא בדימוס פרופ’ ברק התייחס גם להתערבות של הפוליטיקאים בעבודת בית המשפט; “אני לא רוצה שהפוליטיקאים יחליטו מה כן שפיט כמו שאני לא חולם על כך שהם יחליטו מה לא שפיט. כל נושא השפיטות לא צריך להיות נידון בכלל ברמה הפוליטית אלא להיות נתון לשיקול השופטים. הייתי רוצה שבנושא הזה יהיה מושג אחר – בלתי חקיק”, סיכם פרופ’ ברק.
Add Comment