אינטרנט חדשות

פער דיגיטלי: 52.5% מהמגזר הערבי משתמשים באינטרנט לעומת 72.5% מהיהודים

0
0

שני מחקרים חדשים, שממצאיהם המלאים, ייחשפו בכנס “אינטרנט 2008”, מראים, כי לצד העלייה בשימוש באינטרנט במגזר הערבי, גדל גם הפער הדיגיטלי בהשוואה למגזר היהודי • במגזר הערבי יש רמה גבוהה יותר של עמדות שליליות כלפי טכנולוגיה
פער דיגיטלי: 52.5% מהמגזר הערבי משתמשים באינטרנט לעומת 72.5% מהיהודים
פער דיגיטלי: 52.5% מהמגזר הערבי משתמשים באינטרנט לעומת 72.5% מהיהודים

על אף השימוש ההולך וגובר באינטרנט בחברה הערבית, נמצא, שהפער הדיגיטלי, בהשוואה לחברה היהודית, רק הולך ומתרחב, כך עולה משני מחקרים חדשים, שממצאיהם ייחשפו לראשונה בכנס השנתי של איגוד האינטרנט הישראלי, “אינטרנט 2008 – ממשל, עסקים וחברה”, שיתקיים ב25-26 בפברואר 2008, בכפר המכביה ברמת גן. המחקר הראשון נערך על ידי הדוקטורנטית אסמאא גנאיים, מנהלת המרכז הטכנולוגי במכללת אל-קאסמי שבבקה אל-גרבייה, בהנחיית פרופ’ שיזף רפאלי, ראש המחקר לחקר חברת המידע ופרופ’ פייסל עזאיזה, ראש תוכנית מ”א, מאוניברסיטת חיפה, והמחקר השני בוצע על ידי פרופ’ גוסטבו מש, ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, בסיוע ד”ר אילן תלמוד ומר מידד אבידר.

המחקר של אסמאא גנאיים, מעלה, כי הפער בין שתי החברות, היהודית והערבית, מתבטא גם בנגישות לאינטרנט וגם באופן השימוש באינטרנט. בחברה היהודית התפשטות האינטרנט היא הרבה יותר מהירה מאשר בחברה הערבית בארץ: החיבור לאינטרנט בבית עלה מ-41.1% ב- 2002 עד ל- 60.3% ב-2005 בקרב האוכלוסייה היהודית, ואילו בקרב האוכלוסייה הערבית עלה רק מ-17.7% ב-2002 ל-23.3% ב-2005.

ממצאים מ-2007, מראים, כי השימוש באינטרנט עלה בקרב שני המגזרים, אך הפער נשמר: 72.5% משתמשי אינטרנט בקרב המגזר היהודי, ו-52.5% משתמשים בקרב המגזר הערבי.

בנוסף לפער הדיגיטלי בין החברה הערבית לחברה היהודית, מנתוני הסקר הסוציו-אקונומי “רכאז”, אשר בוצע על ידי אגודת הגליל למחקר ב-2004, נמצא, כי קיימים פערים דיגיטליים גם בתוך החברה הערבית בישראל, בין המינים, ובין בעלי השכלה לחסרי ההשכלה.

ל-32.2% מכלל משתמשי האינטרנט בחברה הערבית, אין אינטרנט בבית, והם נאלצים להתחבר ממקומות אחרים כמו מוסדות הלימוד ומקומות העבודה.

בסקר ארצי של תושבי מדינת ישראל (1,400 נחקרים) שנערך בחודש יולי 2007, נבדקה סוגיית הפער בין ערבים ויהודים בכל הקשור בגלישה ובשימוש במחשבים. המחקר התבצע על ידי פרופ’ גוסטבו מש, ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, וממצאיו העיקריים:

1. הפער בנגישות לאינטרנט בין יהודים וערבים נמשך ולא מצטמצם.

2. הפער בנגישות לאינטרנט על פי לאום קיים בכל קבוצות הגיל והולך מתרחב בקבוצות הגיל מעל גיל 35. 3. הפער בנגישות לאינטרנט על פי לאום קיים בכל קבוצות ההשכלה, אם כי קטן יותר בקרב בעלי השכלה אקדמאית.

הסיבות לפער בנגישות בין יהודים וערבים:

במחקר נבחנו שלושה הסברים אפשריים לפער בין יהודים וערבים בנגישות לאינטרנט:

1. מודל המשאבים, הטוען שהפער נובע מהבדלים בין הקבוצות בהשכלה, הכנסה, גיל, ותק בעבודה.

2. מודל הבדלי מודרניות, הטוען שהמיעוט עושה פחות שימוש באינטרנט בגלל עמדות והבדלים במידת הדתיות.

3. מודל של עמדות כלפי טכנולוגיה. הממצא העיקרי שנמצא: גם כשמפקחים על הבדלים בין הקבוצות בהון אנושי (הכנסה, השכלה, מספר שעות עבודה), ממצאי מודלי הרגרסיה רבת המשתנים, מראים שההבדלים נובעים בראש ובראשונה משני גורמים:

א. בכל סוגי התעסוקה, הערבים חשופים פחות מיהודים למחשבים במקום עבודה, והדבר מעכב את הדיפוזיה של הטכנולוגיה למשק הבית.

ב. רמה גבוהה יותר של עמדות שליליות כלפי טכנולוגיה במגזר הערבי מאשר במגזר היהודי. וזאת גם כשקיים פיקוח על הון אנושי (הכנסה, השכלה, שעות עבודה) וגם כשקיים פיקוח על מידת הדתיות.

לאור ממצאי המחקר של פרופ’ גוסטבו מש, מסכמת אסמאא גנאיים: “פעילות רבה צריכה להתבצע בקרב הערבים בישראל על מנת לקדם את השימוש המושכל באינטרנט ולצמצם את הפער הדיגיטלי.

שיפור מצב התשתיות ביישובים הערביים, הפנמת השימוש באינטרנט במערכות החינוך ושילובה בלימודים, מוקדי תמיכה טכנית, העשרת התכנים הלוקאליים בשפה הערבית ובמיוחד האתרים הממשלתיים, שילוב עובדים ערביים בענפי ההיי-טק – אלו הם רק חלק מהרעיונות והאפשרויות שניתן לעשות על מנת לקדם את הנושא”.

כנס “אינטרנט 2008 – ממשל, עסקים וחברה” הוא הכינוס השנתי של איגוד האינטרנט הישראלי, שיערך, זו השנה ה- 12, ב-25 עד26 בפברואר 2008 בכפר המכביה, רמת-גן. צפויים להשתתף בו כ-1,000 בכירים מתחומי הטכנולוגיה, העסקים, המשפט, הממשל והאקדמיה.

הכנס יכלול הרצאות ודיונים בנושאים חמים מתחום האינטרנט, וביניהם: מהפיכת הטלוויזיה באינטרנט, פרסום ושיווק באינטרנט, WEB 2.0 ואיך ייראה ה-WEB 3.0, עתיד מנועי החיפוש, חידושים טכנולוגים באבטחת מידע, חופש ושקיפות באינטרנט, ממשל זמין, ועוד. במסגרת הכנס, תתקיים גם תערוכת טכנולוגיות וגאדג’טים אינטרנטיים וסלולריים.

איגוד האינטרנט הישראלי הינו עמותה בלתי תלויה הפועלת ללא מטרת רווח למען התפתחות והטמעת האינטרנט כתשתית טכנולוגית, מחקרית, חינוכית, חברתית ועסקית בישראל. במסגרת זו, לוקח האיגוד חלק פעיל בתהליכים השונים של קבלת ההחלטות המעצבות את פני האינטרנט בארץ ומייצג את ישראל במסגרות בינלאומיות בעלות חשיבות רבה לקביעת עתיד האינטרנט.

האיגוד מעורב כיום בנושאים רבים הקשורים לאינטרנט, דוגמת רישום שמות מתחם בסיומת ישראלית, עידוד ותמיכה בקבוצות משימה בנושאי נגישות לבעלי מוגבלויות, הגנה על ילדים מתכנים פוגעניים ברשת, ואינטרנט לגיל השלישי.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן