כך עולה ממחקרים שהועלו במכתב של פרופ’ אברהם חיים חוקר מאוניברסיטת חיפה, לועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אשר הקפיאה דיון בהצעת חוק להחלפת התאורה לתאורה פלורוסנטית במבני ציבור
להתפתחות סרטן בלוטת הערמונית קשר ישיר לתאורה פלורוסנטית
“ממצאי מחקרים מראים על קשר ישיר בין אור פלורוסנטי ובין התפתחות של תאי סרטן של הבלוטה הערמונית” – כך עולה ממכתבו של פרופ’ אברהם חיים מהחוג לביולוגיה אבולוציונית באוניברסיטת חיפה, בעקבותיו החליטה ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת להקפיא את ההצבעה על הצעת החוק להחלפת התאורה הקיימת לתאורה פלורוסנטית במבני ציבור.
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הייתה אמורה לדון ביום ג’ בהצעת החוק של ח”כ אסטרינה טרטמן וח”כ אלכס מילר, לפיה יידרשו כל מוסדות הציבור בישראל לעבור לשימוש בנורות פלורוסנט או נורות חסכוניות דומות, במטרה לצמצם את צריכת החשמל ולתרום להפחתת זיהום האוויר. אולם בעקבות מכתב ששלח פרופ’ חיים ליו”ר הוועדה ח”כ אופיר פינס, בו הוא מזהיר מפני ההשלכות המסוכנות של האור הנפלט מנורות פלורוסנט, החליטו בוועדה להקפיא את ההצבעה ולקיים דיון מקיף בנושא.
“אני מסכים בהחלט שיש חשיבות עליונה בהפחתת גזי החממה אך האם עלינו להחליף צרה אחת בצרה בריאותית נוראית? בעשר השנים האחרונות אני חוקר את השפעה של תאורה על המערכת החיסונית ותאורה כגורם המעלה את הסיכון לחלות בסרטן שד ובמחלת סרטן של הבלוטה הערמונית.
נושאי מחקר אלה בארץ הם בפיגור מדהים לעומת מה שמתרחש בתחום בארצות הברית ובסקנדינביה. הממצאים מהמחקרים שלנו מראים שהאפקט השלילי הוא בעיקר של אור (באורכי הגל) שמשתחרר ממנורת הפלורוסנט. היום התפרסמו תוצאות מחקר של תלמיד הדוקטורט איתי קלוג בעיתון Chronobiology International.
תוצאות המחקר מראות קשר הדוק בין עוצמות תאורה לשכיחות סרטן השד. מחקר לעבודת מסטר שהסתיים לאחרונה מראה על קשר ישיר בין אור פלורוסנטי ובין התפתחות של תאי סרטן של הבלוטה הערמונית.
אולי צריך לחשוב על הפחתה בעוצמות התאורה ושימוש באורכי גל שאינם מהווים סכנה לבריאות הציבור?”, כתב פרופ’ חיים לח”כ פינס, שקיבל יחד עם חברי הוועדה את האזהרה והחליט לדחות את ההצבעה עד לקיום של דיון בהשתתפות מומחים ממשרד הבריאות והאקדמיה.
Add Comment