הם לא מדברים אף שפה מלבד סינית; מפחדים מסמכות ולכן הופכים ל”טרף קל” לנוכלים ישראלים; כל ניסיון לשביתה, אפילו בשל הלנת שכר, היא הפרה של החוק הסיני ובכל זאת, הסינים ממשיכים להגיע לעבוד בישראל ובעקבות זכיית חברות בנייה סיניות בעבודות בארץ, יגיעו עוד
מדינת ישראל – היבואנית מס’ 12 בעולם של עובדים סינים. פרופ’ שיחור
ישראל נמצאת במקום ה-12 בעולם מבחינת מספר העובדים הסיניים שעובדים בה, כך עולה ממחקר רב שנתי שעורך פרופ’ יצחק שיחור מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת חיפה. “העובדים הסינים הם אולי המקופחים שבין העובדים הזרים. למרות שהם נמצאים הרחק מחוץ לסין הם נתונים לשליטת חברות התיווך והתעסוקה הסיניות, מערכת המשפט הסינית, לחצים של השלטון המקומי במקומות מגוריהם ושל השגרירות הסינית במקומות בהם הם נמצאים” – הוא אומר. ממצאי המחקר המלא הוצגו ביום עיון בנושא “מקומם של העובדים הזרים בישראל” שנערך (יום חמישי) באוניברסיטת חיפה.
בשנת 2006 הגיעו לישראל 3,300 עובדים סינים, שהם כאחוז מהיצוא הכולל של עובדים סיניים ברחבי העולם ובסה”כ נמצאים כיום בין 5,000 ל-7,000 עובדים סינים בארץ.
מהשוואה לשנים קודמות אותן סקר המחקר, שנערך משנת 2001, מתברר שמדובר בעליה משמעותית לעומת שנת 2003, אז הגיעו רק 1,400 פועלים סינים לישראל. עם זאת, בשנת 2001, שנת המחקר הראשונה הגיעו לישראל כ-12 אלף פועלים סינים וישראל דורגה במקום השישי בעולם מבחינת יצוא עובדים מ-סין.
לדבריו של פרופ’ שיחור, זכייתן של חברות בנייה סיניות במכרזים להקמת מסילות הרכבת הקלה בעיר תל-אביב ו”מנהרות הכרמל” בעיר חיפה, יעלו ככל הנראה את מספר העובדים הסינים; “המדיניות של חברות אלה היא בדרך כלל להעסיק עובדים סינים – גם בגלל שהם זולים יותר וגם בגלל שקל מאוד לשלוט בהם” – מסביר פרופ’ שיחור.
העובדים הסינים הם אולי המקופחים שבין העובדים הזרים
לדבריו, לייבוא עובדים סינים יש יתרונות; הם אינם באים בדרך כלל באופן פרטי אלא בקבוצות אשר מתארגנות כבר בסין; הם נחשבים עובדים ממושמעים, חרוצים, נוחים, חסכניים ומסתפקים במועט ורובם המכריע גברים באמצע שנות השלושים שלהם; רובם גם אינם נשארים בתום תקופת ההיתר, שומרים על ריחוק מהאוכלוסייה ועל פרופיל נמוך. אולם יש גם לא מעט בעיות, בעיקר ברמה החברתית-מוסרית.
“העובדים כפופים לנורמות הפוליטיות והמשפטיות הסיניות ולשליטה מוחלטת של כ-28 חברות ההעסקה הסיניות. הם נדרשים לחתום על יפויי כוח לפיהם שכרם משולם לחשבון החברה בעוד הם נאלצים להסתפק בדמי מחיה זעומים שינוכו אחר כך משכרם.
את שכרם הם מקבלים ממש על כבש המטוס ביציאה מישראל כך שאין להם שום אפשרות לערער, להתלונן או לקבל הסברים. בכל חילוקי דעות בינם לבין המעביד החברה הסינית המתווכת – וגם השגרירות הסינית – יעמדו לצד המעסיק. כל מחאה, שלא לדבר על שביתה בגין הלנת שכר, קיפוח או אי עמידה בהתחייבויות המפורשות נתפסות על-פי החוק הסיני כעבירה פלילית” – אמר פרופ’ שיחור.
עוד הוא הוסיף, כי הפועלים הסינים הם בעלי ההשכלה הנמוכה ביותר מבין העובדים הזרים בישראל והם אינם דוברים שום שפה פרט ל… סינית – שפתם, לכן, לא ניתן לתקשר איתם, למשל, בשפת אנגלית.
העובדים כפופים לנורמות הפוליטיות והמשפטיות הסיניות ולשליטה מוחלטת
הפחד בפני סמכות שהוא מורשת בתרבות הסינית הופך אותם פגיעים למעשי פשע, אלימות, שוד והתחזות של ישראלים כשוטרים. “למעשה, מבנה השכר שלהם והתנאים בהם הם עובדים אינם מאפשרים להם לכסות את הוצאותיהם, קל וחומר להרוויח במסגרת ההיתרים החוקיים. התוצאה היא עבודה בלתי חוקית שהיא רווחית הרבה יותר” – הוא ציין.
אז מדוע בכל זאת מגיעים הסינים לישראל? התשובה, לדבריו של פרופ’ שיחור, פשוטה – ברוב המקרים, אין להם ברירה; “אמנם יש מספר קטן של עובדים סינים שמגיעים לתחומים מסוימים, כמו מסעדות, ויכולים להרוויח הרבה כסף יחסית למשכורות בסין. אבל ברוב המקרים מדובר בגיוס, כמעט מחוסר ברירה – כמו בתחומים אחרים בסין”, הוא מסכם.
יום העיון בנושא “מעמד העובדים הזרים בישראל” התקיים ביום חמישי שעבר (7 בפברואר) באוניברסיטת חיפה. ביום העיון הופיעו ח”כ רן כהן, יו”ר הוועדה המיוחדת בכנסת לבעיית העובדים הזרים בישראל ו-גילברטו אסוקה, הקונסול הכללי של הפיליפינים בישראל.
Add Comment