– 92% מהצעירים הודו שהיו מבצעים אותו לעומת רק 68% בקבוצת הגיל המבוגרת יותר • ד”ר שטיינר; “כמעט בכל הפרמטרים שנבדקו, הן הפיזיים והן אלו שהתייחסו לאיכות החיים של המטופל כשנתיים ויותר לאחר ביצוע הניתוח, הקבוצה הצעירה הראתה ממצאים טובים יותר מזו הבוגרת”.
ביצוע ניתוח למניעת הזעת יתר בכפות הידיים יעיל יותר ככל שגיל המטופל צעיר יותר
ביצוע ניתוח למניעת הזעת יתר בכפות הידיים, יעיל יותר ככל שגיל המטופל צעיר יותר – כך עולה ממחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי ע”ש הלל יפה בעיר חדרה והמוכיח, כי ככל שגילו של המטופל צעיר יותר בעת ביצוע הניתוח כך רמת האפקטיביות של הניתוח עולה ואיתה איכות חייו. המחקר, שבוצע על ידי ד”ר צבי שטיינר, מנהל היחידה לכירורגית ילדים במרכז הרפואי הלל יפה, בדק וגילה כי דווקא ביצוע הניתוח, שפותר את בעיית ההזעה בכפות הידיים כבר בגיל צעיר, יעיל יותר ובעל תופעות לוואי מעטות יחסית מאשר בגיל בגרות.
ד”ר צבי שטיינר, מנהל היחידה לכירורגית ילדים במרכז הרפואי הלל יפה ומי שניהל את המחקר, מסביר; כ- 70,000 איש במדינת ישראל שהם כ- 1% מכלל האוכלוסייה בישראל סובלים מבעיה של הזעת יתר בכפות הידיים.
מדובר בבעיה שלה השלכות חברתיות ניכרות בכל גיל, כמו גם השלכות על תפקודו היומיומי של האדם; החל ממצבים של לחיצת ידיים פשוטה שמסתיימת ביד לחה ואף רטובה לגמרי של הלוחץ והנלחץ גם יחד, וכלה ביד שמחליקה מאחיזה במחבט טניס או בעכבר המחשב ומפריעה לעבודה שוטפת ולחיים היומיומיים.
למרות זאת, רבים נמנעים או דוחים ביצועו של ניתוח שמונע את התופעה זאת בשל הפחד מתופעות הלוואי האפשריות והנגיעה שיש לניתוח באזורי עצבים עדינים בגוף.
מטרתו הראשונית של המחקר, הייתה לבדוק האם יש הבדל בשביעות הרצון של המטופלים שעברו את הניתוח בגילאים השונים, כאשר הפרמטרים שנבדקו נגעו לדיווח על תופעות לוואי שאירעו לאחר הניתוח וחומרתן, מידת שביעות הרצון מביצוע ההליך והשיפור באיכות חיי המטופל לאורך זמן.
הגילאים הנבדקים היו בין גיל 8 לגיל 40 וחולקו לשתי קבוצות בהן השתתפו 325 מטופלים, שעברו את התהליך בטווח של לפני שנתיים ויותר לאחר הניתוח במרכזים הרפואיים הלל יפה – חדרה, “בני ציון” ו-“סורוקה”;
1. קבוצת הצעירים/ילדים -גילאי 8 עד 14 (בסה”כ 116 מטופלים).
2. קבוצת המבוגרים/ בוגרים – גילאי 15 עד 40 (בסה”כ 209 מטופלים).
ניתוח למניעת הזעת יתר בכפות הידיים, הינו ניתוח הנעשה בשיטה זעיר פולשנית, בו נעשה ניתוק של השרשרת העצבית הסימפתטית שנמצאת לצידי עמוד השדרה. הכניסה לאזור המנותח נעשית דרך בית השחי ובאמצעות מצלמה ומכשיר ניתוח זעיר המוחדרים דרך חתך קטנטן אחד (1 ס”מ).
זעת יתר בכפות הידיים; בעיה שלה השלכות חברתיות ניכרות בכל גיל
מדובר בניתוח שבו אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד (96%) וההחלמה מהירה וקלה, למרות שברוב המקרים מופיעה הזעת-יתר מפצה במקומות אחרים בגוף. הזעה זו עלולה להיות קלה באופייה (בשליש מהמקרים), אך גם עלולה להיות טורדנית יותר ובדרגה בינוניות (שליש) וגבוהות (שליש).
הסיבה לתופעת לוואי זו, אינה ברורה. עם זאת, הרוב המכריע של המנותחים מעדיף את ההזעה המפצה במקומות כמו גב או כפות הרגליים על פני הזעת היתר בכפות הידיים מסיבות שעיקרן חברתיות ומעשיות המשפיעות ישירות על איכות חייהם.
המחקר, שעסק כאמור, בבדיקת השפעת הניתוח על חיי המטופלים בפרספקטיבה של זמן, מצא, כי באופן כללי תופעות הלוואי בכל הרמות היו נמוכות יותר באוכלוסייה הצעירה מזו המבוגרת, מה שהשפיע בהתאם על רמת שביעות הרצון של המטופלים ואיכות חייהם.
בעוד שאצל מבוגרים אחוז הופעת תופעות לוואי על דרגותיהן השונות לאחר הניתוח עמד על כ- 90%, אצל הצעירים הופיעו אלה רק בקרב פחות מ-70% מהמנותחים. בנוסף, מתוך אלו שסבלו מתופעות הלוואי חומרת התופעות הייתה קשה במידה משמעותית אצל האוכלוסייה בוגרת וקלה יותר אצל האוכלוסייה הצעירה (60% הזעת יתר בינונית וקשה אצל מבוגרים לעומת 45% אצל הצעירים).
לכן, כשנשאלו הנבדקים האם מבצעים בדיעבד את הניתוח 92% מהצעירים הודו שהיו מבצעים אותו לעומת רק 68% בקבוצת הגיל המבוגרת יותר.
“בכל מקרה” – מסכם ד”ר שטיינר; “כמעט בכל הפרמטרים שנבדקו, הן הפיזיים והן אלו שהתייחסו לאיכות החיים של המטופל כשנתיים ויותר לאחר ביצוע הניתוח, הקבוצה הצעירה הראתה ממצאים טובים יותר מזו הבוגרת, מה שבהכרח מביא אותנו למסקנה שככל שנקדים לבצע את הניתוח, כך יטיב הדבר עם איכות חיי המטופל. עם זאת, אין זה אומר שיש לבצע את הניתוח בכל מקרה בגיל צעיר. השיקול לביצוע הניתוח צריך לבוא מתוך בדיקה אמיתית של מידת ההשפעה שיש להזעה בכפות הידיים על חייו של המטופל בכל ההיבטים”.
Add Comment