סרטן

סרטן גרון: כנס לאנשים שעברו כריתת גרון שלמה ולומדים לדבר מחדש

0
0

כ-200 איש מאובחנים בישראל מדי שנה כחולי סרטן הגרון, 85% מהם גברים ו-15% נשים • הכנס יערך ביום שני, 3 בדצמבר 2007 בשעה 15:30 בבניין האגודה למלחמה בסרטן, בית מטי ברחוב רביבים 7 גבעתיים, הכניסה ללא תשלום.
סרטן גרון: כנס לאנשים שעברו כריתת גרון שלמה ולומדים לדבר מחדש
סרטן גרון: כנס לאנשים שעברו כריתת גרון שלמה ולומדים לדבר מחדש

כ-200 איש מאובחנים מדי שנה כחולי סרטן הגרון, 85% מהם גברים ו-15% נשים. בין גורמי הסיכון לסרטן הגרון נמצאים; עישון, שתית אלכוהול מופרזת, זרימה חוזרת של חומצה מהקיבה וחשיפה לאסבסט. כמחצית מן החולים (100) עוברים מדי שנה, ניתוח לכריתת גרון שלמה, ובעקבותיה מאבדים את יכולת להפקת קול בדיבור, והם זקוקים לטיפול שיקומי בעזרת קלינאי תקשורת.

האגודה למלחמה בסרטן, עורכת זו הפעם העשירית את הכנס הארצי החצי שנתי למנותחים ולבני משפחותיהם. במהלך הכנס נדון על היבטים שונים בשיקום הכוללני של המנותח והמשך חיי משפחתו. הכנס יערך ביום שני, 3 בדצמבר 2007 בשעה 15:30 בבניין האגודה למלחמה בסרטן, בית מטי לזכרה של מטילדה רקנאטי, רחוב רביבים 7 גבעתיים, הכניסה ללא תשלום.

להרשמה, יש לפנות ליונינה במחלקת השיקום באגודה למלחמה בסרטן בטלפון: 03-5721615.

לדברי פרידה קורנברוט, קלינאית התקשורת של האגודה למלחמה בסרטן; “הודות לקידום המחקר ושימת דגש על שיפור הטיפול, הטכנולוגיות והטכניקות החדשות, חל שיפור משמעותי ניכר באיכות חייהם של המנותחים ובני משפחותיהם”.

במסגרת ה תוכנית יתקיים מפגש חברתי ויינתנו הרצאות בנושאים הבאים;

• מחיר ההבראה; ד”ר דליה לוי – מומחית לרפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש-צוואר מרכז רפואי ע”ש אידית וולפסון, חולון.

• לימפדמה – סיבוך לאחר טיפול בסרטן הגרון – גב’ רות פלג – פיזיותרפיסט מוסמכת, המרכז לטיפול בלימפדמה מרכז רפואי תל אביב.

• דברי סיכום ודיון בין משתתפי הכנס פרידה קורנברוט מ.א. קלינאית תקשורת – האגודה למלחמה בסרטן.

▼ על סרטן הגרון

הסיבות הישירות להופעת המחלה לא ידועות בוודאות, אך יש מספר גורמים סביבתיים היכולים להיות קשורים עם סרטן הגרון; עישון, שתית אלכוהול מופרזת, רפלוקס (זרימה חוזרת של חומצה מהקיבה) וחשיפה לאסבסט.

מהי כריתת הגרון ואובדן יכולת הפקת הקול

כריתת גרון הוא ניתוח בו הגרון, מוצא באופן חלקי או במלואו בשל גידול סרטני שלא ניתן לטיפול בדרך אחרת. אובדן יכולת הפקת הקול נגרם בשל ניתוק הקשר בין הריאות לפה והסרת מיתרי הקול.

▼ שיקום הדיבור לאחר הכריתה

תחילת השיקום אפשרית לאחר הוצאת הזונדה (צינור הזנה) והתחלת האכילה דרך הפה. אם לאחר הניתוח, יש טיפולים נוספים, אין צורך להמתין לסיומם כדי להתחיל בשיקום הדיבור.

כ-200 איש מאובחנים מדי שנה כחולי סרטן הגרון, 85% מהם גברים ו-15% נשים.

המנותחים יכולים ללמוד לדבר בקול על-ידי; דיבור ושטי, תותב דיבור, מכשיר דיבור. לכל אחת מצורות דיבור אלה יתרונות וחסרונות. קלינאי התקשורת הם האחראים לשיקום הדיבור והתקשורת ואליהם יופנו המנותחים עם שחרורם מבית-החולים.

לכל מנותח מומלצת הדרך העדיפה עבורו לפי מצבו הבריאותי, היקף הניתוח, עיסוקו ואופי הניתוח שעבר. במפגש הראשון מוצגות לפני המנותח, האפשרויות השונות וההחלטה באשר לדרך המתאימה למנותח.

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה הדרכה בנושא שיקום הדיבור והבליעה לחולי סרטן, מייעצת ומפנה אותם לשירותי שיקום בקהילה, ההדרכה ניתנת על ידי קלינאית התקשורת של האגודה, פרידה קורנברוט.

▼ שיטות השיקום לשחזור הקול:

1. דיבור/ קול ושטי

בדיבור ושטי לומד המנותח לדחוס כמות קטנה של אויר לחלק העליון של הושט (קנה האוכל) על-ידי נעילת אויר בפה, והעברתו לאחור. בזמן שאויר זה נפלט חזרה לפה, הוא גורם לויברציה בקצה הושט והלוע, ויוצר קול אשר בתוספת תנועות ההיגוי, מאפשר דיבור. הקול הושטי נמוך, חלש ואיטי בהשוואה לדיבור הרגיל, אך עם אימונים והתמדה, יהיה ברור לכל שומע. יש המדברים בקול ושטי, ומשתמשים במכשיר הגברה במקומות רועשים.

2. הפקת קול ושטי באמצעות תותב דיבור

בשיטה זו, מכינים, במהלך ניתוח הכריתה או לאחריו (כחלק מתהליך שניוני), תעלה, או פיסטולה, בדופן שבין קנה הנשימה לוושט. לתעלה זו מחדירים שסתום או תותב דיבור. כדי לדבר בקול חזק ושוטף, על החולה לחסום את הפתח בתחתית הצוואר באצבע ולדבר בקול ובעוצמה רגילים.

כך עובר האוויר מהריאות לחלק העליון של הושט ונוצר קול ושטי עם אוויר ריאתי. ישנם אנשים המדברים בעזרת תותב קול או דרך הושט ללא קושי ושבים לעבודה במקצועות הדורשים שימוש רב בקול. אחרים מוצאים שפעולה זו אינה פשוטה עבורם. לרוב, הקול הנוצר באמצעות תותב הינו חזק ויציב – כמו הקול הרגיל.

3. מכשיר הדיבור אלקטרוני

מכשירי דיבור אלו מפיקים קול ומאפשרים לאדם לתקשר תוך השקעת מאמץ מינימאלית, לעיתים מאפשרים מכשירים אלו תקשורת מיידית עם הסביבה לאחר הניתוח. ישנם סוגי מכשירים שונים, חלקם מוצמדים לצוואר ומעבירים ויבראציות דרך הרקמות לתוך חלל הפה. מכשירים אחרים מעבירים גלי קול ישירות לחלל הפה באמצעות צינורית.

האדם, המשתמש במכשיר דיבור, נדרש להפעיל את המכשיר בו זמנית עם הגיית הדיבור וכך הוא יכול לדבר בצורה חופשית. מנותחים יכולים לבחור את השיטה המתאימה להם. כמו כן, הם יכולים להשתמש בכל שלוש השיטות לסירוגין, בהתאם לצרכיהם.

▼ החיים עם כריתה של הגרון

כריתת גרון, שלמה או חלקית, גורמת לשינויים בתפקודי הדיבור, הנשימה, פינוי ההפרשות מהריאות והבליעה, יכולה לגרום לכאבים באזור הראש והצוואר, פוגעת באופן ישיר ועקיף בחוש הטעם והריח ובמידה מסוימת גורמת ליובש של ריריות הפה והגרון.

ממכשיר הדיבור אלקטרוני מפיקים קול ומאפשרים לאדם לתקשר במאמץ מינימאלי

לאנשים שעברו פיום קנה (טרכאוסטומיה) תהיה בעיה משנית בנשימה, עקב העדר נשימה אפית (סינון, חימום ולחות של האוויר, הנכנס לריאות).

ניתן להתגבר על חסכים אלו בעזרת שמירה על כיסוי הסטומה (הפתח בתחתית הצוואר, מעבר לאוויר הנשימה לאחר הניתוח) באמצעות מטליות וכיסויים מיוחדים, על ידי שתייה מרובה ושמירה על הלחות בקנה (HME- Heat Moisture Exchange).

ברור שחשיפה בלתי מוגנת לאוויר מלוכלך, לעשן ולחומרים בעלי ריח חריף, יכולים לפגוע בריריות הקנה והריאות.

ישנה שיטה, בשם ’הפיהוק המנומס’, שמטרתה לשפר את חוש ריח, במקרים של כריתה מלאה. מדובר בפיהוק בשפתיים סגורות, המסיט את האוויר לחלל הפה ועל ידי כך למעשה משפר את מעבר האוויר לאף ומגרה את חישני הריח, בעומק האף. קלינאי תקשורת יוכל ללמד כיצד לבצע זאת.

________

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חומר ה

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן