גיל מבוגר ומוצא מגבירים את אחוזי השכיחות. היסטוריה משפחתית קובעת, כי גברים שלהם אב שחלה – נמצאים בסיכון גבוה פי שתיים לחלות בסרטן מסוג זה • תזונה לא נכונה, שתיית אלכוהול ועישון חשודים כמגבירי שכיחות אפשריים.
סרטן הערמונית: כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול
ראש הממשלה הודיע היום (שני) במסיבת עיתונאים דרמטית, כי גידול סרטני התגלה בגופו בעקבות בדיקה תקופתית. מדובר במחלת סרטן הערמונית. על פי האיבחון הרפואי, כך מסר ראש הממשלה, מדובר גידול מיקרוסקופי נטול גרורות, שניתן להסירו בטיפול קצר ולכן אין צורך בהקרנות או בכימותרפיה. הסרת הגידול תתבצע בחודשים הקרובים. הודעת ראש הממשלה מעלה מחדש את המודעות בנושא מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב גברים בישראל.
מתברר, כי בכל יום נפטר אדם בישראל ממחלת סרטן הערמונית ושישה גברים מאובחנים כלוקים כך עולה מנתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, שפירסמה האגודה למלחמה בסרטן. על פי הנתונים, לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית שיצויין לפני כחודש בישראל, בכל שנה מתגלים במדינת ישראל כ-2,250 מקרים חדשים של סרטן הערמונית וכ-380 גברים מתים ממנה.
גיל מבוגר ומוצא מגבירים את אחוזי השכיחות. היסטוריה משפחתית הקובעת, כי גברים שלהם אב שחלה – נמצאים בסיכון גבוה פי שתיים לחלות בסרטן מסוג זה. כמו כן, תזונה לא נכונה, שתיית אלכוהול ועישון חשודים כמגבירי שכיחות אפשריים, אולם דרושים עוד מחקרים נוספים על מנת לחזק קביעה זו.
יו”ר האגודה למלחמה בסרטן, פרופ’ אליעזר רובינזון, קורא לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצת סיכון; “לא למות מבושה”, להכיר את המחלה ואת תסמיניה ולפנות לרופא שלהם לייעוץ. “סרטן הערמונית מתפתח בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50” – מסביר פרופ’ רובינזון.
“מדובר בסרטן שמתפתח במשך שנים. לכן, על כל גבר ישראלי להיות מודע למחלה ולסימניה. לשאול ולהתעניין אצל הרופא שלו ובמקרה הצורך, להבדק. אסור להתבייש, כי גילוי וטיפול נכון – מצילים חיים”.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת International Journal of Cancer (כתב העת הבינלאומי לסרטן), מצא קשר בין תזונה והשמנה לסרטן הערמונית. על פי המחקר, השמנה מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ערמונית תוקפני.
סרטן הערמונית בכל יום נפטר אדם בישראל, 6 חולים חדשים מאובחנים מדי יום
החוקרים, משבדיה, גרמניה וצרפת, השוו בין בדיקות של 392 חולים בסרטן הערמונית לקבוצת ביקורת של 392 בריאים. מהתוצאות, עולה, כי גברים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה ללקות בסרטן הערמונית בצורתו האגרסיבית, המתפשט לאיברים נוספים בגוף, למרות שאותם גורמים הפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית מלכתחילה.
שיעורי התחלואה בסרטן הערמונית נמצאים בעלייה מתמדת בעשור האחרון. ככל שעולה הגיל – כך עולה גם הסיכון לחלות בו. סימני המחלה העיקריים מתבטאים בקשיים בהטלת שתן (כמו צורך דחוף בהטלת שתן, כאבים, וכדומה), אך ייתכן שיופיעו סימנים נוספים כגון; דם בשתן, דם בנוזל הזרע וירידה חדה בתפקוד המיני.
כיום, לא מומלצות בדיקות סקר לאיבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעד היום לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות את התמותה מהמחלה. אולם לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה.
סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אח, אב או בן) שחלו בסרטן הערמונית לפני גיל 70.
לאוכלוסיה בסיכון גבוה מומלץ לערוך בדיקות PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, בדיקה רקטלית ואולטרסאונד. בהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.
האגודה למלחמה בסרטן, ציינה בחודש שעבר, את השנה השנייה את “יום המודעות לסרטן הערמונית”. וקראה לציבור הגברים מעל גיל 50 להתעניין, לשאול שאלות, לפנות לרופא.
הציבור מוזמן להתקשר לטלמידע, מוקד המידע הטלפוני של האגודה למלחמה בסרטן לקבלת עלון מידע בחיוג חינם: 1800-599-995.
שאלות ותשובות – סרטן הערמונית סימני המחלה כבר מגיל 50;
▼ מהם דרכי אבחון סרטן הערמונית?
פרופ’ רובינזון; “לא למות מבושה”
בדיקה רקטלית – במהלכה מחדיר הרופא לפי הטבעת אצבע עטויה בכפפת גומי, כדי לחוש את גודלה ואת מוצקותה של בלוטת הערמונית, בדיקת PSA) Prostate Specific Antigen), בדיקת דם שנועדה לבדוק את רמת ה-PSA, שהוא חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית, סריקה על ידי אולטרא סאונד טרנס-רקטלי, במהלכה גליל קטן, אשר מכיל מתמר המשדר גלי קול, מוחדר דרך פי הטבעת.
בדיקת האולטרסאונד נותנת תמונה של בלוטת הערמונית ומאפשרת לרופא לראות אם ישנם אזורים שאינם תקינים בבלוטה. הבדיקה אינה מכאיבה ונמשכת כחצי שעה. כמו כן, ייתכן ותבוצע ביופסיה, בדרך כלל, בהנחיית אולטראסאונד טרנס-רקטלי, על ידי החדרת מחט מיוחדת בעלת קוטר קטן, לכיוון הערמונית דרך פי הטבעת (רקטום).
לרוב, נלקחות כשש ביופסיות באותה בדיקה. הביופסיה מבוצעת במהירות ורוב הגברים מדווחים על אי נוחות קלה בלבד. פיסות הרקמה נבחנות במיקרוסקופ על ידי פתולוג, והאבחנה לקיומו של סרטן הערמונית נקבעת אך ורק על סמך תוצאות בדיקת הרקמות שהוצאו בביופסיה.
▼ מתי יש לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית?
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל, התואמות להמלצות בארצות אחרות, אינן כוללות בדיקות סריקה לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, פרט לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, להם מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה.
סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן), שחלו בסרטן הערמונית לפני גיל 70. לאוכלוסייה בסיכון גבוה מומלץ לערוך בדיקות PSA, בדיקה רקטלית ואולטרא סאונד טרנס-רקטלי. בדיקות משלימות נוספות נקבעות לפי תוצאות בדיקות אלו.
הרופא מחדיר לפי הטבעת אצבע עטויה בכפפת גומי
איגוד האורולוגים בארה”ב ממליץ על בדיקת PSA ועל בדיקה רקטלית פעם בשנה
Add Comment