על עכברים ואנשים: “אטלס מיקרו-טומוגרפי של שלד העכבר”, פרי עבודתם של חוקרי האוניברסיטה העברית, מציע מיפוי מדויק ומפורט של שלד העכבר ■ עם כל האי נוחות של בני האדם, האטלס החדש מצביע על דמיון רב בין שלד האדם לשלד העכבר
אטלס חדש של שלד העכבר מצביע על דמיון בין האדם לעכבר
“אטלס מיקרו-טומוגרפי של שלד העכבר” הוא ספר חדש הסוקר את מבנה שלד העכבר בצורה מפורטת וממוקדת, באמצעות טכנולוגית המיקרו-טומוגרפיה הממוחשבת, המאפשרת הצגת פרטים עד לגודל של אלפיות המילימטר. הספר, שיוצא בהוצאת הספרים המדעית היוקרתית Springer, New York””, הינו פרי עבודתם המשותפת של צוות חוקרים ממעבדת העצם באוניברסיטה העברית: ראש המעבדה פרופסור איתי באב, ד”ר כרמית חג’בי-יוניסי וד”ר ינקל גבט. בכתיבת הספר השתתף גם פרופסור ראלף מולר מאוניברסיטת ציריך.
עם כל האי נוחות של בני האדם, האטלס החדש מצביע על דמיון רב בין שלד האדם לשלד העכבר, למעט מבנה הפנים וכפות הידיים והרגליים. כמו בני-אדם, למשל, סובלים עכברים ממחלות שלדיות, כגון; אוסטיאופורוזיס.
משמעותו של דמיון זה היא שממצאים ומסקנות העולים ממחקרים על האנטומיה של העכבר הם רלוונטיים ביותר למחקר על גוף האדם; לממצאים ממחקר בעכברים בנושאים כמו התפתחות, בדיקת תרופות ומחלות שלד, יש השלכות מרחיקות לכת על הנושאים המקבילים אצל בני אדם.
לדברי פרופסור איתי באב, במאה הקודמת פורסמו כמה ספרי אנטומיה המתארים את שלד העכבר, שהכילו שרטוטים המבוססים על תצפיות ויזואליות בלבד. היום, ספרים אלו אינם מתאימים למחקר מודרני; הם מכילים מידע לא מדויק, לא מפורט די צרכו, וחלקי השלד השונים מתוארים בהם רק תיאור חיצוני.
כריכת האטלס החדש. גם עכברים סובלים מאוסטאופורוזיס
פרופסור באב, מסביר, כי בעשור האחרון פותחה שיטת ה”מיקרו-טומוגרפיה” הממוחשבת, שהפכה לטכנולוגיה המובילה להדמיית השלד. בטכנולוגיה זו, מתקבלת הדמיה דו-ממדית ותלת-ממדית המראה פרטים עד לגודל של שש אלפיות המילימטר.
האטלס החדש מציג כ-200 תמונות דו-ממדיות ותלת-ממדיות של המתאר החיצוני של כל חלקי השלד של העכבר, ותמונות של האנטומיה הפנימית של העצמות. כמו כן, מוצגים היחסים התלת-ממדיים בין העצמות בתנוחות שונות של המפרקים.
פרק מיוחד, המבוסס על מדידות שלדיות בגילאים שונים, מתאר את התפתחות השלד ואת הזדקנותו, וכן את ההבדלים בין זכרים לנקבות.
מערכת ה”מיקרו-טומוגרפיה” הממוחשבת שבה השתמשו החוקרים, נרכשה על ידי האוניברסיטה העברית בעזרת מענק מן הקרן הלאומית למדע.
Add Comment