עלייה מדאיגה בכל הקשור לאלימות – פיזית ומינית – כלפי ילדים ובני נוער; מספר התיקים הפליליים בגין פגיעות בילדים עלה מ-6370 בשנת 1998 ל-8805 ב-2005 • היום רביעי יערך בחיפה הכנס הראשון של “אמינות” בנושא: “המחיר החברתי של אלימות”
אלימות בביה”ס: 90% מהתלמידים דיווחו שחוו פגיעה מינית ברמות שונות
כ-90% מהתלמידים בגילאים 12-18 דיווחו על כך שחוו מקרה של פגיעה מינית ברמות שונות- כך התברר במחקר משותף חדש לחוקרים מאוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת בן גוריון. המחקר נערך בקרב 1036 תלמידים באחד מבתי הספר התיכונים-מקיפים באחת הערים המרכזיות בישראל. עוד נמצא, כי 82% מהבנים ו-76% מהבנות דיווחו, כי חוו מקרה של אלימות פיזית. ממצאי המחקר המלא יוצגו בכתב העת “אלימות” שיחולק היום רביעי (10 באוקטובר) בכנס “אמינות” הראשון לחקר המחיר החברתי של אלימות שיתקיים בעיר חיפה.
פרופ’ רחל לב-ויזל מאוניברסיטת חיפה שהשתתפה בעריכת המחקר הסבירה שעל פי הנתונים הרשמיים חלה בישראל בשנים האחרונות עלייה מדאיגה בכל הקשור לאלימות – פיזית ומינית – כלפי ילדים ובני נוער; מספר התיקים הפליליים בגין פגיעות בילדים עלה מ-6370 בשנת 1998 ל-8805 ב-2005 ומספר הילדים שטופלו בשנת 2005 בחשד לפגיעה מינית עמד על יותר מ-37,000, עלייה של 120% בעשור האחרון.
היא הדגישה שמטרת המחקר היתה לבדוק מה הגורמים האישיים והחברתיים שעוזרים בצורה הטובה ביותר לבני נוער להתמודד עם הטראומה של הפגיעה האלימה.
כדי לבדוק מי מהתלמידים עבר אירוע אלימות מינית פותח מדד המורכב מ-19 היגדים המתייחסים לסוגים שונים של התנסות מינית, שחלקם תארו אירועים שנעים מהטרדה מינית ועד אונס.
בדיקת התלמידים שעברו אירוע של אלימות פיזית נערך באמצעות מדד שהורכב מתשעה אירועי פגיעה פיזית שכללו אירועים “קלים” כסטירה ו”קשים” ככיבוי סיגריות על הגוף. על סמך שני מדדים אלו מצאו החוקרים את האחוזים של התלמידים שדיווחו בשאלון אנונימי, כי אכן חוו אירוע אלים.
בנוסף, פיתחו החוקרים מדדים הבודקים את המשאבים החברתיים והתמיכה החברתית של בני הנוער ואת תחושת היכולת העצמית של התלמידים המוגדרת על ידי בטחון עצמי, יכולת או אי יכולת לשליטה במצב או חוסר אמון בעצמי.
קיים קשר בין תחושת היכולת העצמית ועוצמת הטראומה כתוצאה מחוויה של אלימות
לדברי החוקרים, קיים קשר בין תחושת היכולת העצמית ועוצמת הטראומה כתוצאה מחוויה של אלימות; בנים שחוו אלימות מינית או פיזית דיווחו על תחושת יכולת נמוכה יותר בהשוואה לבנים שלא חוו אלימות. גם אצל הבנות התמונה הייתה דומה כאשר אצל הבנות שנפגעו ממקרה של אלימות נמדדה תמיכה חברתית ומשפחתית נמוכה יותר.
“ממצאי המחקר מצביעים על כך שתחושת יכולת ותמיכה משפחתית וחברתית הנם משאבים בעלי משקל ויש בהם כדי להפחית את עוצמת הפגיעה. מעבר לחשיבות פיתוח תוכניות להפחתת האלימות, יש צורך בתוכניות להעצמה וחיזוק המשאבים האישיים שיגנו במידת האפשר על הקורבנות שכבר עברו פגיעה” – סיכמה פרופ’ לב-ויזל.
היום רביעי (10 באוקטובר) כאמור יערך הכנס הראשון של “אמינות”, עמותה המאגדת אנשי מקצוע, ראשי שירותים בתחומי הרווחה, הבריאות, האכיפה והחקיקה, חוקרים ואנשי אקדמיה, כמו-גם אנשי תקשורת, בשיתוף אוניברסיטת חיפה בנושא; “המחיר החברתי של אלימות”.
הכנס יערך במרכז הקונגרסים חיפה והוא ידון במגוון נושאים הקשורים לאלימות כגון: מי נושא באחריות החברתית לאלימות; פוליטיקה, שחיתות ואלימות; אלימות בקרב ילדים ובני נוער; הדרכים להתמודדות עם האלימות בחברה ועוד. במסגרת הכנס יתקיים “משפט פומבי” בנושא אלימות נגד קשישים.
בכנס ישתתפו שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר, ניצב (בדימוס) עו”ד יוסי סידבון, ראש אגף חקירות ומפקד מחוז תל אביב לשעבר, השר ח”כ עמי איילון, אנשי מקצוע, אנשי אקדמיה, אנשי תקשורת ועוד.
Add Comment