1213
חורף: למה כדאי לקנות שתיל של עץ פרי בלי אדמה?
בתקופת החורף משווקים חלק משתילי עצי הפרי הנשירים ללא גוש אדמה. צמחים בצורה זאת מכונים בהגה המקצועית: גלויי שורש. לדברי אבנר שילוח, מנכ”ל משתלות גבעת ברנר, בתקופת החורף מומלץ מאד לשתול שתילים גלויי שורש ועכשיו הזמן להיערך לשתילה.
העונה של גלויי השורש היא בחודשים דצמבר – פברואר, בהם הצמחים נמצאים בתרדמת חורף. בין השתילים אותם מומלץ לשתול בעונה זאת: עצי פרי נשירים, כגון; שקד, אפרסק, אפרשזיף, שזיף, משמש, דובדבן, גודגדן, אגס, תפוח, אגוז-מלך, אגוז פקאן וורדים.
לצמחים גלויי שורש יתרונות רבים; מאחר שמערכת השורשים גלויה לעין, אפשר להבחין אם קיים שבר בשורש וכן לבדוק שהשורשים אינם עקומים ואינם נגועים במחלות ומזיקים. בנוסף, בשתיל חשוף שורש רואים את מספר השורשים של הצמח וכך אפשר לדעת אם יתאים לגודל העץ אליו אתם שואפים.
יתרונות נוספים של צמחים גלויי שורש הם מניעת העברת מחלות קרקע, מזיקי קרקע ועשבים רעים. כמו כן, ההובלה מהמשתלה לגינה קלה יותר והמחיר נמוך ממחירם של צמחים הנמכרים עם גוש אדמה.
במשתלות גבעת ברנר מתקיימות סדנאות והרצאות בנושא בנושאי גינון, ובנושא; “הכול על עצי פרי גלויי שורש בגן הנוי” של האגרונום, עמוס רוזנטל.
המפגשים עוסקים בהתאמה ובחירה נכונה של עצי פרי לגינה, תוך תכנון של התפתחות העץ בשנים הבאות.
המפגשים מתקיימים בליווי כיבוד קל והכניסה אליהם חינם. לתיאום על מועד הפגש הקרוב התקשרו; בטל: 08-9443952.
——————
החודש בגינה – דצמבר – כסלו
חודש זה מבשר את תחילת החורף בארצנו וזה נותן לנו מעט זמן “חופשי” בגינה להעשיר את הגן ולטפל בתחומים שאין לנו הזמן לטפל בעונה ה”חמה”. כמו לטפח את צמחי הבית: יש להוריד את כל העלים היבשים ולקלטר מעט ידנית את פני האדמה העליונים של העציץ, במידה וחסרה תערובת שתילה ו/או שנחשפו שורשים יש להוסיף תערובת שתילה בכדי לכסותם. יש לבחון היטב את העלווה מפגיעות מזיקים ואים נמצאו כאלה יש לנקוט באמצעים המומלצים(ראה כתבה בנושא), כל טיפול שכזה מומלץ להעביר את הצמח
הנגוע לאזור אוורירי יותר ושם לרסס ולהשאירו שם עד להעלמות המזיק או המחלה, כדי שלא ידביק צמחים אחרים בבית. אפשר במידת הצורך להעביר צמחים לאזורים מוארים יותר אך הרחק צמחים מתנורים, רדיאטורים ומזגנים.
קרקע:
הקרקע צריכה להיות מנוקזת היטב יש להמשיך ולקלטר במקומות חשופים, ישנה אפשרות גם לפזר חיפוי קרקע )חיפוי קליפות עצי אורן מומלץ( על האדמה ובכך לשמור על החום והרטיבות,
ויכול גם לעזור בפתרון בעיית העשבייה.
רעיון טוב הוא להקים מסלעה בגינה, וזהו הזמן לכך מיקום המסלעה בגינה צריך להיות במקום עם שפע של שמש, רחוק מעצים וענפים גדולים, והרחק מקירות הבית. לעולם אל תצמיד מסלעה לקירות הבית הגבהת האדמה על הקירות תגרום לרטיבות מתמדת ולחדירה של מים לבית.
הסלעים צריכים להיות זהים בסוגם אך שונים בגודלם וצורתם, יש לבחור אותם בקפידה ולתכנן מבעוד מועד את סוג המסלעה ואופייה ולהניח את הסלעים כשצידם ה”קישוטי” לכיוון הנכון.
אין למלא את המסלעה במגוון וכמות צמחים גדולה וצפופה שכן אין אנו מעונינים בכיסוי מוחלט של הסלעים דבר שיגרום לאיבוד אופי המסלעה. לכן מגוון הצמחים צריך להיות מתאים צמחים שלא מתפשטים רחב מדי, ויש לדשן בכמות מועטה יותר מאשר את שאר שטחי הגן.
יש לסתום חורים גדולים שבין הסלעים ע”י סלעים קטנים וטוף בכדי למנוע בריחת האדמה עם בו הגשמים, במסלעות ותיקות שורשי הצמחים הבוגרים יחזיקו את האדמה.
מדשאה:
המדשאה נמצאת עתה בתקופת התרדמה שלה, דבר זה נותן אפשרות טובה יותר לצמיחת עשבייה ולכן עלינו לעשב באופן קבוע את המדשאות. יש להרחיק שלוחות דשא שחורגות מעבר למתחם המדשאה, ואפשר לכסות שנית את המדשאה בשכבת דקה של קומפוסט מנופה היטב.
אין להוסיף דשנים כימיים עד לאביב המוקדם.
ורדים:
חודש זה הוא הזמן המתאים לשתילת ורדים חשופי-שורש, יש לבחור מקום מתאים בגן, וכמו-כן את הזנים המתאימים לכם ולגנכם. ראה כתבות בנושא:
נטיעת ורדים.
גן של ורדים.
גיזום:
בעונה זו יש לגזום את כל השיחים ירוקי-העד, יש לצמצם את נפחם ולהתאימם לצרכיי הגן.
רצוי לגזום את הענפים הצפופים והסתעפיות משנה לא נחוצות, גיזום זה יעזור להתפתחות הצמח האביב, משפר את האוורור ואת איכות הפרחים והפרות.
אין לגזום את עצי הפרי והגפנים לפני סוף עונת החורף, כל עוד הם רדומים.
שתילה:
השנה החורף עדיין חם ונעים אך צריך לזכור כי בלילות האוויר קר וכך גם האדמה, אפשר עדיין לשתול בעונה זו חד-שנתיים חורפיים ולהוסיף צבע לגינה.
ירקות:
בחודש זה תוכלו ליהנות מכמה ירקות שנשתלו בחודשים ספטמבר-אוקטובר כמו תפוחי-אדמה, כאשר העלים נעשים חומים וכמלים אפשר להוציא את תפוחי האדמה בזהירות ע”י קלשון.
גזרים וכרובים זקוקים לעוד זמן. באזורים חמים יותר אפשר לזרוע: צנון, פול, תרד, אפונה, שמיר, קולרבי ובצל ירוק. באזורים קרים יותר ומאזורי ההר מוטב להמתין עד לתחילת פברואר וכמובן בהתאם למזג האוויר.
אם רצונכם בגידול ירקות גם בחורף עליכם לרכוש חממה (זכוכית או פלסטיק) ובה תוכלו לגדל ירקות ושאר צמחים שונים בכל ימות השנה.
Add Comment